Bramboráky na 4 způsoby

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusejí být stále stejné. Zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

Bramboráky se špenátem a čedarem

4 porce - příprava: 40 minut

* 6 velkých brambor typu B
* 100 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* sůl a pepř
* 5 stroužků česneku
* 300 g čerstvého špenátu
* 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
* olej na smažení
* 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.


Bramboráky plněné játry

4 porce - příprava: 40 minut

* 6 velkých brambor typu B
* 100 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* 4 stroužky česneku
* 2 hrsti majoránky
* sůl a pepř
* 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
* olej na smažení
* 3 šalotky
* 400 g drůbežích jater
* kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.


Bramboráky se slaninou a batáty

4 porce - příprava: 50 minut

* 3 velké brambory typu B
* 3 batáty
* 100 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* 5 stroužků česneku
* 2 hrsti majoránky
* sůl a pepř
* 300 g anglické slaniny
* 3 lžíce nasekané petrželky
* 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
* olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.


„Bramboráky“ s mrkví a jablky

4 porce - příprava: 30 minut

* 3 velká jablka
* 6 větších mrkví
* 100 ml plnotučného mléka
* 3 vejce
* 100 g vlašských ořechů
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
* olej na smažení
* 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.

Co možná nevíte o bramborách a jim podobných hlízách

Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček.

  • ROHLÍČKY: Protáhlé brambory typu A s lojovitou dužninou mají menší obsah škrobu a hodí se do salátů nebo jako příloha. Z českých odrůd jsou známé např. keřkovské rohlíčky.
  • ŽLUTOMASÉ BRAMBORY: Brambory typu B jsou polopevné, mají žlutou dužninu a hodí se jako příloha, na vaření, k pečení i smažení.
  • BRAMBORY TYPU C: Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, dobře se „rozsýpají“ a využijete je do pyré či na bramborové těsto.
  • TOPINAMBURY: Hlízy rostliny z rodu slunečnic neobsahují škrob, ale látku zvanou inulin. Jsou tedy vhodnou přílohou i pro diabetiky, kteří musejí v jídelníčku hlídat přísun sacharidů.
  • BATÁTY: Rostou v tropickém podnebí a dorůstají až do velikosti 5 kg. Pro jejich zvláštní chuť se jim říká sladké brambory. Mají protáhlý tvar a načervenalou slupku. Konzumují se podobně jako brambory.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…