Bramborové těsto krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bramborové těsto je naprosto perfektní základní surovina - je totiž univerzální. Uděláte z něj hromadu věcí, které si pak většinou můžete dávat na slano nebo na sladko, jak vám to víc chutná. Naučte se s naší redaktorkou Janou, jak na něj.

Základní bramborové těsto + roláda

Těsto:
* 1,5 kg brambor typu C
* 1 vejce
* 600-700 g hrubé mouky
* 2 lžičky soli

Roláda:
* 1 dávka základního bramborového těsta
* 250 g dušeného a zahuštěného špenátu
* 300 g uvařeného a nakrájeného uzeného masa

„Možnosti, jak udělat bramborové těsto, jsou v zásadě dvě - buď je připravíte z horkých, nebo ze studených brambor,“ vysvětluje Jana. „Mě je učila moje maminka, a vždycky mi kladla na srdce, že brambory musejí být tak horké, abych měla tak trochu popálené ruce. Jen tak budou knedlíky krásně hedvábné. A to opravdu jsou.“

1. Všechny moje recepty počítají s větší společností, protože právě pro tyhle příležitosti je bramborové těsto ideální. Množství si můžete jednoduše přizpůsobit. Vydrhnuté brambory uvařím ve slupce v mírně osolené vodě doměkka. Brambory sliju a oloupu a uchovám pod pokličkou, aby nechladly.

2. Vál nebo pracovní plochu důkladně a zeširoka posypu moukou a hned, dokud jsou brambory horké, je na podsypanou plochu rozmačkám nabo nastrouhám na hrubém struhadle.

3. Do hromádky rozmačkaných brambor vyklepnu vejce a posypu ji solí a moukou. Mouku nepoužiji hned všechnu - každé brambory jsou jiné a je klidně možné, že ji nevstřebají všechnu.

4. V této chvíli je čas také na různé další vylepšovací přísady - když dělám knedlíky, dám do těsta špetku muškátového oříšku a pro barvu trošičku šafránu. Když připravuji placky, přidám najemno nakrájené uzené či škvarky, do kroket zapracuju česnek nebo bylinky a strouhaný sýr...

5. Rukama všechno smíchám a vypracuju měkké pružné těsto, které nelepí. Z něj pak udělám bochánek, který hned zpracovávám dále.

6. Teď z těsta vytvořím roládu. Rozdělím ho na dvě části. Každou rozválím na pomoučněném valu na obdélníkový plát asi půl centimetru silný.

7. Každý plát potřu rozpuštěným máslem a rozprostřu na něj pruh špenátu a vedle pruh nakrájeného uzeného. Asi třetinu nechám volnou na zabalení.

8. Pláty stočím do rolád a ty zabalím do potravinářské fólie a na koncích pevně utáhnu.

9. Balíčky vhodím do vroucí v vody a vařím je 20 až 25 minut. Hotové rolády nakrájím na plátky a posypu osmaženou cibulkou. Roládu můžete také upéct jako závin v troubě při 160 °C, před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut.

Knedlíky s pečenými stehýnky a domácím zelím

8 porcí (6 šišek knedlíků) - příprava: 2 hodiny

NA MASO:
* 8 kuřecích stehen
* 1 lžíce oleje
* sůl
* 4 velké cibule
* 2 velké mrkve
* 4 stroužky česneku
* 2 bobkové listy
* 4 hřebíčky
* 8 plátků anglické slaniny
* 2 oříšky másla

NA ZELÍ:
* 1 menší hlávka zelí
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 3 cibule
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1 lžička kmínu
* 1 střední brambora
* ocet podle chuti

NA KNEDLÍKY:
* 1 dávka základního těsta
* špetka muškátového oříšku
* hrubá mouka na vál
* máslo na potření

Maso potřete olejem a osolte. Cibuli a mrkev nakrájejte na kusy a rozložte je do pekáče. Přidejte neoloupané stroužky česneku, bobkové listy, hřebíčky a slaninu. Navrch rozložte stehna a plátky másla. Za stálého podlévání pečte zakryté v troubě předehřáté na 160 °C asi hodinu. Potom odkryjte a pečte ještě půl hodiny.

Připravte zelí: Hlávku nakrouhejte na proužky. Na tuku opečte nakrájenou cibuli dozlatova. Zasypte cukrem, nechtě zkaramelizovat a přidejte zelí. Restujte ho na mírném ohni, dokud „nepovolí“, pak je osolte a okmínujte, podlijte trochou vody a duste za stálého podlévání a hlídání na mírném plameni pod pokličkou, dokud nezměkne tak, aby vám chutnalo. Hotové zelí okyselte octem, dosolte a doslaďte podle vlastní chuti.

Teď knedlíky: připravte si velký hrnec s osolenou vroucí vodou. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném valu z každé vytvarujte válec a ten rozválejte rukama do dlouhého válečku asi 5-6cm v průměru, který rozkrájejte na šišky podle velikosti hrnce. Konce začistěte a knedlíky vložte do vody a vařte 20 minut - hned po zavaření je opatrně odmíchávejte ode dna hrnce, během varu je zlehka obraťte. Hotové knedlíky vyjměte a ještě než je nakrájíte, celé šišky potřete máslem.


Bylinkovo-sýrové kroketky

6 porcí - příprava: 60 minut

* 1/2 dávky základního těsta
* 2 lžíce čerstvých nesekaných bylinek
* 4 lžíce jemně nastrouhaného sýra
* 1-2 vejce
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

Z těsta, do něhož jste zapracovali bylinky a sýr, oddělujte lžící menší kousky, vytvarujte z nich koule, obalujte je v rozšlehaných vejcích a strouhance a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte jako přílohu nebo samostatně s různými dipy a zeleninovými saláty.


Sladké šišky

6 porcí - příprava: 20 minut

* 1/2 dávky základního těsta
* máslo na pomastění šišek a na polévání
* 5 lžic strouhanky
* moučkový cukr podle chuti

Z těsta oddělujte lžící stejné kousky a tvarujte z nich malé válečky o průměru 2-3 cm. Ty vhoďte (raději ve více dávkách) do vroucí vody, vařte je asi 5 minut a jeden vyzkoušejte (když budou po 5 minutách uvnitř syrové, vařte ještě chvíli).

Hotové šišky slijte, promastěte je kouskem másla a uchovejte v teple. Strouhanku osmažte nasucho dozlatova a potom ji smíchejte s cukrem. Šišky posypte sladkou strouhankou, polijte máslem a pocukrujte.


Maminčiny placky

30-40 placek - příprava: 60 minut

* 1 dávka základního bramborového těsta
* hrubá mouka na vál
* olej nebo sádlo na smažení
* uzené maso nakrájené na kostičky

Část těsta oddělte, na pomoučněném valu je rozválejte na plát asi 5 mm silný. Z něj vykrajujte, nejlépe obrácenou skleničkou, kolečka a opékejte je na středním plameni na pánvi na trošce rozpáleného tuku dozlatova z obou stran.

Pokud budete placky podávat na slano, můžete do těsta zapracovat uzené maso nakrájené na kostičky.

PLACIČKOVÉ VARIACE...

  • Jestli připravujete placky na slano, zkuste do těsta zapracovat třeba škvarky. Takto ochucené placky můžete podávat jako chuťovku, třeba s nějakým ostrým a pikantním čatní. Nebo jako přílohu masitého chodu společně například se špenátem.
  • V některých regionech České republiky se bramborové placky podávají k hustým polévkám místo pečiva, takové jídlo pak poslouží jako hlavní chod.
  • Když si chcete dopřát placky jako sladkou pochoutku, dejte si k nim určitě nějakou pikantní, například rybízovou, marmeládu a chuť pak ještě můžete zjemnit nočkem lučiny či mascarpone nebo lžičkou zakysané smetany.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…