Brambory - podzimní královny. Tradiční i neobvyklé recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pečené, vařené nebo nasladko - brambory nikdy nezklamou.

Plněné lososové brambory

4 porce - příprava: 50 minut

* 8 středních brambor typu A
* sůl
* 1 lžíce olivového oleje

NÁPLŇ:
* 200 g uzeného lososa
* 8 ředkviček
* 200 g zakysané smetany
* 200 g smetanového jogurtu
* sůl a pepř
* 1 lžička citronové šťávy
* hrst kopru a pažitky

Brambory důkladně omyjte, očistěte, zalijte vroucí osolenou vodou a vařte do poloměkka. Pak je slijte a nechte oschnout. Každou potřete trochou oleje, zabalte do pečicího papíru, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi půl hodiny.

Mezitím si připravte náplň: plátky lososa nakrájejte na tenké proužky a ředkvičky najemno. Pak vše promíchejte se zakysanou smetanou a jogurtem. Osolte, opeřete a ochuťte citronovou šťávou a dejte chladit do ledničky.

Brambory vyjměte z trouby, podélně nařízněte, vezměte do dlaně a zmáčkněte tak, aby se řez rozevřel. Naplňte je připravenou směsí, ozdobte kouskem lososa a bylinkami a podávejte.

Bramboráky

4 porce - příprava: 40 minut

* 850 g brambor typu B, C
* 1 vejce
* 1 dl polotučného mléka
* 4 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 150 g hladké mouky
* 2 lžičky majoránky
* olej na smažení

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku odstát a vymačkejte z nich vodu. Přidejte vejce rozšlehané v polovině mléka, česnek utřený se solí, pepř, mouku a rozemnutou majoránku a vymíchejte řidší těsto. Pokud je příliš tuhé, nařeďte ho mlékem. Rozpálenou pánev potřete trochou oleje, nalijte na ni těsto, lžící je rozetřete a usmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem.

Pizza s bramborami a gorgonzolou

na 1 velký plech - příprava: 90 minut

* 1 lžíce krupicového cukru
* 15 g čerstvého droždí
* 450 g hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 3 lžíce olivového oleje
* hrubá mouka na vál

NÁPLŇ:
* 500 g brambor typu B, C
* 1 velká tvrdší hruška
* 3 lžíce mascarpone
* sůl a pepř
* 150 g gorgonzoly
* 100 g pršutu
* pár lístků šalvěje

Z cukru, droždí a 6 lžic vlažné vody připravte kvásek. V míse smíchejte mouku a sůl, olej, 1,5 l vody a kvásek a vypracujte těsto. Zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte na 2 minuty vařit do osolené vody. Hrušku nakrájejte.

Těsto rozválejte a na plechu potřete mascarpone, osolte, opepřete, poklaďte plátky brambor a hrušek, sýrem, pršutem a šalvějí. Pečte při 190 °C asi 15 minut.

Bramborová bábovka

na 1 bábovkovou formu - příprava: 90 minut

* 250 g brambor vařených ve slupce typu B, C
* 1 žloutek
* 100 g krupicového cukru
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 60 g másla
* 250 g hrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 150 g směsi sušeného ovoce a sekaných mandlí
* 1 lžíce citronové kůry
* 1 dl polotučného mléka
* 2 bílky
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
* moučkový cukr

Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Žloutek utřete s oběma cukry a změklým máslem do světlé pěny. Potom do ní vmíchejte brambory, mouku s práškem do pečiva, ovoce s oříšky a kůru z citronu. Pokud se těsto špatně spojuje a je příliš tuhé, zřeďte je vlažným mlékem. (Brambory mohou být více či méně moučné, proto je třeba množství mléka přizpůsobit podle konkrétních brambor, které zpracováváte.)

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po lžících ho zlehka zapracujte do těsta. Formu vymažte, vysypte a naplňte ji těstem. To nahoře uhlaďte, bábovku vložte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte asi hodinu. Vyzkoušejte špejlí, zda je propečená. Hotovou bábovku nechte zchladnout ve formě. Před podáváním ji vyklopte a posypte moučkovým cukrem.

Bramborové knedlíky se švestkami

4 porce - příprava: 60 minut

* 500 g švestek
* 600 g brambor typu B, C
* sůl
* 1 vejce
* 150–200 g hrubé mouky
* hrubá mouka na vál
* 100 g másla
* 4 lžíce strouhanky
* 3 lžíce rozdrobených máslových sušenek
* 3 lžíce hnědého cukru

Švestky opláchněte, nechte okapat a vypeckujte. Oloupané syrové brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je a ještě horké rozmačkejte na pomoučněný vál. Zapracujte vejce a přidávejte mouku, aby vzniklo nelepivé pružné těsto. Důkladně je prohněťte a vyválejte váleček. Z něj ukrajujte kousky a do každého zabalte švestku a uzavřete. Pomoučněnýma rukama knedlíky zakulaťte a vhoďte je opatrně do hrnce s vroucí mírně osolenou vodou. Vařte je asi 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

Mezitím si připravte přeliv. Na třetině másla orestujte strouhanku a sušenkové drobečky dozlatova, přidejte cukr a ještě chvilku restujte. Zbytek másla rozehřejte v rendlíčku. Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, každou porci posypte opečenou strouhankou a přelijte máslem.

Bramborový závin

na 1 závin - příprava: 120 minut

* 10 g krupicového cukru
* 30 g droždí
* 1 dl polotučného mléka
* 160 g vařených brambor typu B, C
* 80 g másla
* 250 g hrubé mouky
* špetka soli
* špetka nastrouhané citronové kůry
* 2 vejce
* mouka na vál

NÁPLŇ:
* hrst rozinek
* 3 lžíce rumu (nemusí být)
* 100 g másla
* 300 g nastrouhaných jablek
* 400 g nakrouhaného hlávkového zelí
* 4 lžíce krupicového cukru
* 1 celá skořice
* 2 lžíce strouhanky
* 2 lžíce plátků mandlí

Cukr a droždí rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Nastrouhejte vařené oloupané brambory, přidejte máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Spolu s kváskem zadělejte tužší těsto, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teple kynout asi hodinu.

Připravte si náplň: rozinky namočte do rumu a na části másla poduste jablka se zelím, polovinou cukru a skořicí. Směs nechte úplně vychladnout, pak z ní vyjměte skořici a vmíchejte okapané rozinky a polovinu mandlí.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 2 mm. Potřete ho zbytkem rozpuštěného másla, rozprostřete na něj náplň a posypte ji zbytkem cukru a strouhankou. Plát stočte, opatrně ho přeložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout.

Pak závin potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbytkem mandlí a vložte do trouby předehřáté na 160 až 170 °C. Pečte dozlatova asi 30 minut.

Brambory na plechu

4 porce - příprava: 30 minut

* 800 g brambor typu A, B
* 4 červené cibule
* olivový olej
* čerstvě mletý černý pepř
* hrubozrnná sůl

Brambory důkladně očistěte kartáčkem a i se slupkou je nakrájejte na silnější kolečka. Povařte je 4 minuty ve slané vodě, aby částečně změkly, a ihned je slijte. Plech vyložte pečicím papírem, potřete ho olejem, rozprostřete na něj brambory a na osminky nakrájené cibule. Pokapejte olejem, opepřete, osolte a v troubě předehřáté na 160 až 170 °C pečte, až brambory změknou a zezlátnou.

Tuto základní verzi můžete ještě vylepšit přidáním bylinek (skvělý je rozmarýn či tymián) nebo posypáním strouhaným sýrem těsně před dopečením.

BRAMBOROVÁ PORADNA

  • Při vaření brambory vkládejte do vroucí vody, vařte je pod pokličkou a pokud možno ve slupce. Zbytečně je neloupejte ani nekrájejte na příliš malé kousky (ztratí tak cenné vitaminy a minerální látky).
  • Při vaření či dušení brambor dbejte na to, aby byly podlité dostatečným množstvím vody. Snadno se připalují.
  • Brambory se dají tepelně upravovat i v páře (ztrácejí méně vitaminů a minerálů) nebo v mikrovlnné troubě v sáčku. Nejméně zdravá úprava je smažení v tuku, zdravější úprava je pečení jenom lehce naolejovaných hlíz v troubě. Tak se dají upravovat jak předsmažené hranolky, tak i americké brambory (brambory předsmažené nebo pečené ve slupce, které se prodávají, stejně jako hranolky, zmrazené).
  • Starší brambory můžete „oživit“ jejich rozkrojením a namočením na noc do studené vody.
  • Nové brambory snáze oškrábete, vložíte-li je předem na půl hodiny do slané studené vody.
  • Chuť brambor vylepšíte vařením s kmínem, libečkem, cibulí nebo stroužkem česneku.
  • Najemno nastrouhanou oloupanou syrovou bramboru lze použít i na zahušťování omáček, polévek nebo zelí.

BRAMBOROPIS

Do nákupního seznamu si zapište i písmeno A, B nebo C, podle toho, na co chcete hlízy v kuchyni použít.

  • Varný typ A je ideální na bramborový salát a pro vaření ve slupce.
  • Varný typ B je vhodný jako příloha, ale i k restování.
  • Varný typ C označuje moučné odrůdy brambor. Jsou vhodné na bramboráky, placky, na kaši i na knedlíky a do bramborového těsta.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…