Čajové pochutnání

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Dnes jeden z nejpopulárnějších čajů přivezl do Evropy hrabě Charles Grey z Číny. Nápoj s nezaměnitelnou chutí a vůní je skvělý nejen v šálku.

Čokoládové koláčky s želé

4 koláčky o ø 12 cm - příprava: 45 minut + chlazení

* 300 g křehkého těsta (koupíte v supermarketech)
* hladká mouka na vál
* fazole na zatížení
* 3 plátky želatiny
* 125 ml plnotučného mléka
* 125 ml velmi silného čaje Earl Grey
* 1 vanilkový lusk
* 200 g tmavé kvalitní čokolády
* 1 lžíce kakaa na posypání
* kandované fialky

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte na pomoučněném válu malé placičky. Formičky vymažte a vyložte je těstem. Propíchejte, zasypte fazolemi a předpečte asi 10–12 minut. Pak vysypte luštěniny a nechte 3 minuty dopéct. Nechte vychladnout na mřížce.

Želatinu připravte podle návodu. Mléko s čajem přiveďte k varu. Vmíchejte vnitřek vanilkového lusku, prošlehejte s želatinou, přidejte nasekanou čokoládu a šlehejte dohladka. Potom nalijte do předpečených korpusů a dejte zchladit. Zdobte kakaem a fialkami.


Čajové tiramisu s kompotem

4 porce - příprava: 35 minut

* 175 ml velmi silného čaje Earl Grey
* 75 g krupicového cukru
* 250 ml smetany ke šlehání 33%
* 125 g mascarpone
* 16 cukrářských piškotů
* 300 g kompotovaných meruněk
* kakao na posypání

Asi 50 ml čaje smíchejte s cukrem ve větší míse, přidejte smetanu a mascarpone a šlehejte do zhoustnutí. Do zbývajícího čaje namočte rozlámané piškoty a vyložte jimi dna misek nebo pohárů. Přidejte vrstvu smetanové směsi, na ni vrstvu okapaných nakrájených meruněk a nakonec poháry dokončete poslední vrstvou smetanové směsi. Hotové dezerty dejte na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě prolnuly, a potom je před servírováním posypte špetkou kakaa.


Japonská rybí polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 l rybího vývaru
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rýžového vína
* 2 lžičky rýžového octa (nebo více, podle chuti)
* 1 lžička třtinového cukru
* 150 g nakrájené vodnice nebo bílé ředkve
* 150 g nudlí (nejlépe rýžových)
* 200 g čerstvého lososa
* 1/2 lžičky lístků čaje Earl Grey
* sůl

V hrnci rozmíchejte a dejte vařit vývar, sójovou omáčku, víno, ocet a cukr. Přidejte nakrájenou vodnici nebo bílou ředkev a po 10 minutách vhoďte nudle. Nakonec asi 5 minut před koncem varu vložte do vývaru lososa nakrájeného na větší kousky. Do hotové polévky po odstavení z plamene nasypte ještě čajové lístky, dosolte, pokud je to třeba, a ihned podávejte.

Náš TIP: Místo lososa můžete do polévky přidat jiné rybí maso nebo mořské plody. Pokud je máte mražené, nechte je nejdříve rozmrznout na sítu, okapat a teprve potom přidejte do polévky a nechte lehce provařit.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…