Červené zelí: Dokonalý životabudič. Připravte si 4 originální recepty.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů jeho rudého bratra.

Vegetariánské kuličky v pita chlebu

4 porce - příprava: 40 minut

* 400 g konzervované cizrny
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky mleté papriky (může být i pálivá)
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 1 velká mrkev
* 1/2 malé salátové okurky
* 4 lžíce nakrouhaného červeného zelí
* 4 pita chleby

NA DOPLNĚNÍ:
* 200 ml zakysané smetany
* 1–2 stroužky česneku
* 1 lžička olivového oleje
* 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru

Troubu předehřejte na 180 °C. Okapanou cizrnu rozmačkejte a smíchejte ji s nakrájenou cibulí, rozetřeným česnekem, moukou, kořením, solí a práškem do pečiva.

Menší pekáček vymažte olejem. Z cizrnové hmoty dělejte kuličky a skládejte je do pekáčku, pokapejte olejem a vložte do trouby asi na 20 minut.

Očištěnou nastrouhanou mrkev a plátky okurky smíchejte se zelím. Pita chleby naplňte zeleninou, přidejte kuličky a podávejte se zakysanou smetanou smíchanou s utřeným česnekem, olejem a koriandrem.


Pohár se zelím, jablky a česnekovou remuládou

4 porce - příprava: 10 minut + rozležení

* 1 velké kyselejší jablko (například Granny Smith)
* citronová šťáva
* 4 hrsti nakrouhaného červeného zelí
* 2 natvrdo vařená vejce

REMULÁDA:
* 125 g smetanového bílého jogurtu
* 3 lžíce majonézy
* 2 prolisované stroužky česneku
* špetka mleté papriky (může být i pálivá)
* 1/2 lžičky hořčice
* citronová šťáva podle chuti
* 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky + celé stonky na ozdobení
* sůl a čerstvě mletý pepř

Nejprve připravte remuládu. Všechny ingredience smíchejte, důkladně prošlehejte metličkou a nechte chvilku proležet v chladu.

Jablko nastrouhejte na hrubém struhadle nebo najemno nakrájejte i se slupkou a zakapejte ho citronovou šťávou, aby nezhnědlo.

Do misek nebo sklenek dejte na dno vždy nakrouhané zelí, na ně přidejte nastrouhané jablko a zakončete remuládou. Nakonec poháry ozdobte vždy polovinou vařeného vajíčka a několika stonky pažitky.

Podávejte jako předkrm nebo zdravou odpolední svačinku s opečeným toastem.


Klobásky v zelném pekáčku

6–8 porcí - příprava: 60 minut

* 1 malá hlávka červeného zelí
* 3 kyselá jablka
* 3 cibule
* 200 g anglické slaniny
* tuk na vymazání pekáčku
* krupicový cukr podle chuti
* sůl a mletý pepř
* 200 ml červeného vína
* ocet podle chuti
* 4–6 utřených stroužků česneku
* 6 rozdrcených hřebíčků
* 8 nožiček párků nebo klobás
* nasekaný estragon nebo petrželka na posypání

Zelí nakrájejte na tenké proužky, oloupaná jablka na jemné plátky, cibuli na tenká půlkolečka a slaninu na kostičky.

Malý pekáček vymažte tukem a skládejte do něj vrstvy: zelí, na něj jablečné a cibulové plátky a nakonec slaninu. Dokončenou vrstvu mírně ocukrujte, osolte a opepřete, zakapejte vínem a octem, ochuťte česnekem a špetkou hřebíčku a pokračujte další vrstvou, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být zelí.

Do pekáčku vlijte zbytek vína (pokud vám nějaké zbylo), přiklopte jej a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Za občasného zkontrolování pečte zelí téměř doměkka, asi 35 minut. Potom ho odkryjte, nahoru položte klobásky nebo párky a dopečte. Podávejte s chlebem sypané bylinkami.


Krůtí bagetky se zelím a kukuřicí

4 porce - příprava: 25 minut + proležení

* 400 g krůtích prsíček v celku
* olej na opečení
* sůl a mletý pepř
* 4 ciabatty nebo menší světlé bagetky
* 4 lžíce jemně nakrouhaného červeného zelí
* 2 lžíce nakládané kukuřice

DRESINK:
* 5 lžic smetanového bílého jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* 1 lžíce kvalitního kečupu
* 1 jemně nakrájená chilli paprička
* 1 jemně nakrájená jarní cibulka

Nejprve si připravte dresink. Všechny ingredience na něj smíchejte, přidejte sůl a pepř a prošlehejte ho důkladně metličkou. Hotovou směs dejte do ledničky proležet a naopak maso nechte před tepelnou úpravou asi hodinu při pokojové teplotě.

Prsíčka potřete olejem, rozpalte pánev a maso zprudka opečte na oleji (asi 4 minuty z každé strany). Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete a nechte chvilku odpočinout před krájením.

Mezitím prokrojte podélně bagetky a z vnitřní strany je nechte chvilku opéct v troubě, aby pěkně křupaly.

Maso nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Na spodní polovinu bagetek dejte vždy lžíci dresinku, na něj rozložte krůtí plátky, přidejte zelí a kukuřici, opět zakápněte jogurtovým dipem a přiklopte vrchní půlkou bagety. Zbytek podávejte v misce vedle.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…