Česká klasika na talíři

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Naše kuchyně stojí a padá na poctivých omáčkách, ideálně s knedlíkem, a hustých polévkách, ke kterým se přikusuje domácí chléb.

Štěpánská s žemlovými knedlíky

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

KNEDLÍKY:
12 žemlí
3 vejce
300 ml plnotučného mléka
100 g rozpuštěného másla
1 jarní cibulka
hrst pažitky a petrželky
50 g orestované slaniny
1 lžíce oleje

OMÁČKA:
1 kg hovězí loupané plece
150 g špeku
sádlo na smažení
2 velké cibule
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl a pepř
1 lžíce hladké mouky
1,2 l hovězího vývaru
4 vejce

Hovězí prošpikujte nakrájeným špekem, osolte, opepřete a na sádle orestujte ze všech stran. Na výpeku opečte cibuli a zbytek špeku, přidejte koření, zaprašte moukou, orestujte, podlijte vývarem, vraťte maso, přiklopte a pečte 2 hodiny při 180 °C. Připravte knedlíky. Nakrájené žemle smíchejte se žloutky, mlékem, orestovanou slaninou, cibulkou a bylinkami, přidejte máslo a našlehaný sníh z bílků. Mokrýma rukama vypracujte koule velké 5 cm a vařte v osolené vodě 7 minut. Na poslední půlhodinu přidejte k masu vejce uvařené natvrdo.


Křenová omáčka s telecím masem a knedlíky

4 porce - příprava: 3,5 hodiny

OMÁČKA:
2 lžíce másla + 2 lžíce pro zjemnění omáčky
2 lžíce hladké mouky
1,2 l vývaru z telecího masa
400 ml smetany 33%
sůl a pepř
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce octa
3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

NA VÝVAR:
1,2 kg telecího masa
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
1/2 pórku
1 rajče
1 cibule
2 stroužky česneku
4 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
hrst tymiánu
2 bobkové listy
2 lžičky soli

KNEDLÍKY:
4 rohlíky
250 ml plnotučného mléka
250 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl

Telecí maso společně s ostatními ingrediencemi na vývar zalijte vodou a vařte asi 3 hodiny. Sceďte a maso nakrájejte na plátky. Vývar použijte do omáčky. Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou, usmažte světlou jíšku, zalijte vývarem a pozvolna vařte 20 minut. Přidejte cukr a ocet podle chuti, sůl a pepř. Zalijte smetanou a povařte asi 2 minuty, na závěr přidejte nastrouhaný křen. Pro zjemnění přidejte máslo. Podávejte s plátky telecího a knedlíky. Ty připravíte takto: nakrájené rohlíky smíchejte s moukou a solí, přidejte mléko a žloutky, vše důkladně promíchejte, pak přidejte našlehaný sníh z bílků. Rozdělte do 2 mikrotenových sáčků, vložte do vroucí vody. Vařte 14 minut z každé strany.


Gulášová polévka

4 porce - příprava: 60 minut

1/2 kg hovězího předního masa
2 lžíce sádla
2 cibule
2 stroužky česneku
kmín
sůl a pepř
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce mleté papriky
1 l hovězího vývaru
hrst majoránky
3 brambory

Hovězí nakrájejte na kostičky. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a maso. Dochuťte kmínem, solí, pepřem a restujte. Když se zredukuje šťáva z masa, zaprašte moukou, usmažte jíšku a přidejte papriku. Podlijte vývarem a přisypte majoránku, vařte na mírném plameni 45 minut. Pak přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.


Slepice na paprice s noky

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
50 g másla
1 slepice
5 kuliček nového koření
sůl a pepř
tymián
2 lžíce sádla
1 cibule
1 lžíce mleté papriky
400 ml smetany 33%

NOKY:
200 ml mléka sůl
100 g hrubé mouky
100 g krupice
2 žloutky a 4 bílky
100 g másla

Nakrájenou kořenovou zeleninu zpěňte na másle v pekáčku, přidejte celou slepici, nové koření, sůl, pepř a tymián. Pečte za občasného podlévání při 180 °C asi dvě hodiny. Zeleninu i s výpekem zřeďte vodou a krátce povařte. Sceďte a vývar ponechte na později, na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli a přidejte obrané maso ze slepice (nechte si v celku stehna a prsa), orestujte, zasypte paprikou a podlijte vývarem a povařte. Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s celými kusy slepice a s noky. Mléko přiveďte k varu a přidejte sůl, mouku a krupici, promíchejte a odstavte. Po vychladnutí přidejte dva žloutky, rozehřáté máslo a sníh ze 4 bílků, vše důkladně promíchejte a nechte v chladu alespoň 30 minut. Pomocí lžic vytvarujte noky a vařte je v osolené vodě 5 až 7 minut podle velikosti noku.

NÁŠ TIP: Zkuste do omáčky přidat na posledních 10 minut vaření nakrájenou červenou papriku.


Hovězí ptáčky s rýží

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

500 g rýže
4 plátky z hovězí kýty (po 200 g)
sůl a pepř
3 lžíce plnotučné hořčice
4 buřty
4 vejce
8 sterilovaných okurek
3 cibule
100 g špeku
2 lžíce sádla
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1 l hovězího vývaru

Rýži dejte vařit podle návodu na obalu. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4 vejce uvařeného natvrdo, plátek okurky, plátek cibule a malý plátek špeku. Maso zabalte do rolády a zavažte provázkem tak, aby se nerozbalilo. Rolády zprudka orestujte na sádle ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte vše zbylé: nadrobno nasekanou cibuli a špek, na kostičky nakrájené buřty, okurky a vajíčko. Vše orestujte, přidejte koření, hořčici a podlijte vývarem. Do hrnce vraťte „ptáčky“, přiklopte a pečte je asi 2 hodiny při 180 °C, podle potřeby podlévejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenou rýží.

NÁŠ TIP: Pokud se vám nechce motat s roládkami, připravte si „rozlétaného ptáčka“. Maso upečte, výpek zahustěte a přidejte nakrájené vejce, okurku a buřty.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…