Chalupářské recepty s bramborami

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Na sklonku léta je stále dost tepla, a tak trávíme víkendy na zahradě u chalupy. I tam si můžeme pochutnat na mnoha specialitách z čerstvých i uskladněných brambor - jsou totiž tou nejlepší sezonní surovinou končícího léta.

Brambory s bylinkovými kotletami

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 kg brambor typu B
* 1/2 svazku šalvěje
* 4 šalotky
* 1 palice česneku + 3 stroužky na dip
* olivový olej
* sůl a pepř
* 4 silné vepřové kotlety
* čerstvá bazalka a petržel
* 50 g másla
* 1–2 lžíce světlého i tmavého sezamu
* 150 g zakysané smetany

Troubu zapněte na 180 °C. Brambory podle velikosti nakrájejte na poloviny až čtvrtiny. Přidejte polovinu šalvěje, na měsíčky nakrájené šalotky, přepůlenou palici česneku, trochu oleje, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut.

Bazalku, petržel a zbytek šalvěje jemně nasekejte, smíchejte s měkkým máslem, solí a pepřem. V kotletách ostrým nožem nařízněte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a sevřete párátkem.

Kotlety potřete olejem, osolte a opepřete a zprudka opečte na pánvi, z každé strany dvě minuty. Přidejte je k bramborám, posypte sezamem a ještě 5 až 7 minut dopečte. Smetanu smíchejte s drceným česnekem a solí a podávejte ke kotletám s bramborami jako dip.


Bramborové pyré s červenou řepou

4 porce - příprava: 50 minut

* svazek šalvěje
* 3 lžíce másla
* 750 g malých bulv červené řepy
* 1 pomeranč
* sůl a pepř
* 100 ml zeleninového vývaru
* 800 g brambor typu C
* 300 ml smetany na vaření
* muškátový oříšek
* 50 g gorgonzoly
* 50 g vlašských ořechů

Šalvěj zpěňte na másle, vyjměte ji a nechte okapat na papírové utěrce. Polovinu másla z pánve odeberte a na zbytku poduste na kousky pokrájenou očištěnou řepu. Ochuťte nastrouhanou pomerančovou kůrou, solí i pepřem, podlijte vývarem a pomerančovou šťávou. Duste asi 20 minut.

Mezitím uvařte brambory doměkka, slijte je, přidejte 200 ml smetany a umixujte pyré, které dochuťte muškátovým oříškem.

Troubu zapněte na 220 °C. Podušenou řepu narovnejte do zapékacích misek vymazaných máslem, posypte sýrem a navrch dejte pyré z brambor a nasekané ořechy. Pečte asi 15 minut dozlatova, ozdobte šalvějovými lístky a podávejte.


Bramborové gnocchi s vepřovou pečení

4 porce - příprava: 95 minut

* 1 kg vepřové plece
* sůl a pepř
* 3 šalotky
* 75 g másla
* 1 lžíce strouhaného perníku
* 2 dl červeného vína
* 2 lžíce balzamikového krému
* 2 hřebíčky
* kousek skořicové kůry
* 2–3 kuličky nového koření
* 800 g brambor typu B
* 1 vejce
* 300 g hladké mouky
* 1/2 hlávky kapusty
* hrst rozinek

Troubu zapněte na 180 °C. Maso svažte provázkem. Ze všech stran ho osolte a opepřete. Pokrájené šalotky zpěňte na másle a zaprašte strouhaným perníkem. Podlijte vínem, přidejte balzamikový krém a koření a přendejte do pekáče. Do omáčky vložte maso a pečte pod poklicí asi 1,5 hodiny.

Uvařte brambory na loupačku, nechte zchladnout a oloupané prolisujte. Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte těsto. Listy kapusty asi 2 minuty vařte, pak prudce ochlaďte v ledové vodě a nakrájejte na proužky.

Maso vyjměte z pekáče, do omáčky přidejte rozinky a na plotně omáčku zredukujte. Z těsta odkrajujte malé nočky, které vařte asi 2 minuty. Kapustu prohřejte na zbytku másla.


Bramborová pánev s jelitem

4 porce - příprava: 45 minut

* 750 g uvařených brambor typu B
* 1 jelito
* 50 g másla
* 350 g pastináku
* 4 jarní cibulky
* čerstvá majoránka
* šťáva z 1 citronu
* řepkový olej
* sůl a pepř

Brambory na loupačku si uvařte ideálně den předem, drží pak lépe pohromadě než čerstvě uvařené. Jelito zbavte slupky, nakrájejte na plátky a ty opečte na kapce oleje.

V hluboké pánvi rozehřejte máslo a na něm doměkka opečte na kostky nakrájený pastinák. Přidejte na kousky pokrájené brambory, nasekanou jarní cibulku a prohřejte.

Promíchejte s nasekanou majoránkou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s opečenými kolečky jelita.

Náš TIP: Místo jelita můžete použít třeba na kolečka nakrájenou pikantní klobásu. Majoránku v tom případě nahraďte oreganem nebo nasekanou petrželkou.


Pikantní rybí polévka s bramborami

4 porce - příprava: 80 minut

* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka artyčoků
* 200 ml bílého vína
* sůl a pepř
* 1 limetka
* 1 lžíce cukru
* 1 fenykl
* 2 mrkve
* 2 stonky řapíkatého celeru
* bílá část z 1 pórku
* 120 g cherry rajčátek
* 2 větvičky tymiánu
* 3 bobkové listy
* 750 g brambor
* 800 ml vývaru
* 4 malé rybí filety
* 250 g lososa bez kůže
* 500 g slávek
* olivový olej

Šalotku a česnek orestujte. Přidejte artyčoky, podlijte polovinou vína, dochuťte solí, pepřem, čtvrtinami limetky a cukrem. Pět minut duste.

Orestujte pokrájenou zeleninu kromě rajčat, podlijte ji zbytkem vína a provařte. Přidejte tymián, bobkový list a brambory, podlijte vývarem a vařte 20 minut.

Filety nakrájejte a vařte v polévce 3 až 4 minuty. Nakonec přidejte slávky, rajčata a artyčoky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…