Chladivá kávová svěžest

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Čtyři osvěžující tipy pro kávoholiky, kteří si svůj milovaný nápoj potřebují vychutnávat v každou roční dobu, nabízí známá baristka Petra Veselá.

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, v létě také osvěží a v každé roční době vytvoří lahodné pouto mezi lidmi na schůzkách či přátelském posezení. Její příprava i vychutnávání nabízí bezpočet možností. Můžete ji dokonce degustovat podobně jako víno.

Na zdraví

Káva obsahuje mnoho pro tělo prospěšných látek. Velkou skupinu tvoří antioxidanty, bojovníci proti volným radikálům. Účastní se imunitních procesů a oxidace cholesterolu, který se pak tolik neukládá do cév. Káva zrychlí srdeční činnost a mírně zvýší tlak. Její přiměřená konzumace je také prevencí proti Parkinsonově chorobě, obezitě a diabetu. Díky kávě před i po jídle se dobře nastartovává trávení.

Bižudrink

1 porce - příprava: 10 minut

* 1 kopeček vanilkové zmrzliny
* 1/2 vanilkového pudinku Danette
* 30 ml espresa
* 10 ml mléka

Nejdřív si připravte espreso. Můžete použít i jinou kávu, například z moka kávovaru. Do mixovací nádoby přidejte všechny suroviny a umixujte.

Nápoj nalijte do čtvrtlitrové sklenice. Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky a dvěma kávovými zrnky.

Ledové caffé latte

1 porce - příprava: 8 minut

* 200 ml mléka
* 30 ml espresa

Do sklenice o obsahu 0,33 l vložte několik kostek ledu, zalijte mlékem a nakonec vlijte malé espreso.

Frappé

1 porce - příprava: 5 minut

* instantní káva určená na přípravu frappé
* mléko a cukr (není nutné)

Kávu smíchejte s vodou (či mlékem) a rozmixujte. Nalijte do vysoké sklenice a doplňte ledem.

Miramare

1 porce - příprava: 7 minut

* 30 ml espresa
* 1 kopeček vanilkové zmrzliny
* 10 ml pomerančového džusu
* 2 ml pomerančového sirupu
* kousek pomeranče na ozdobu

Kávu, zmrzlinu a džus spolu prošlehejte. Okraj sklenky namočte v sirupu a poté v cukru. Vlijte nápoj a ozdobte dílkem pomeranče.


Petra Veselá

baristka a autorka Knihy o kávě

Kávě se Petra profesionálně věnuje již téměř deset let. Je dvojnásobnou mistryní ČR ve vaření kávy a Česko reprezentovala i na mistrovství světa v této disciplíně. Absolvovala řadu odborných školení, je certifikovanou Espresso Italiano Specialist a členkou mezinárodního svazu degustátorů kávy. Věnuje se také tzv. „latte artu“ (dozdobování hotové kávy). Má vlastní tréninková centra pro kávové specialisty v Brně a ve své kavárně U Zlatého korálku v Jílovém.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…