Chladivá kávová svěžest

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Čtyři osvěžující tipy pro kávoholiky, kteří si svůj milovaný nápoj potřebují vychutnávat v každou roční dobu, nabízí známá baristka Petra Veselá.

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, v létě také osvěží a v každé roční době vytvoří lahodné pouto mezi lidmi na schůzkách či přátelském posezení. Její příprava i vychutnávání nabízí bezpočet možností. Můžete ji dokonce degustovat podobně jako víno.

Na zdraví

Káva obsahuje mnoho pro tělo prospěšných látek. Velkou skupinu tvoří antioxidanty, bojovníci proti volným radikálům. Účastní se imunitních procesů a oxidace cholesterolu, který se pak tolik neukládá do cév. Káva zrychlí srdeční činnost a mírně zvýší tlak. Její přiměřená konzumace je také prevencí proti Parkinsonově chorobě, obezitě a diabetu. Díky kávě před i po jídle se dobře nastartovává trávení.

Bižudrink

1 porce - příprava: 10 minut

* 1 kopeček vanilkové zmrzliny
* 1/2 vanilkového pudinku Danette
* 30 ml espresa
* 10 ml mléka

Nejdřív si připravte espreso. Můžete použít i jinou kávu, například z moka kávovaru. Do mixovací nádoby přidejte všechny suroviny a umixujte.

Nápoj nalijte do čtvrtlitrové sklenice. Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky a dvěma kávovými zrnky.

Ledové caffé latte

1 porce - příprava: 8 minut

* 200 ml mléka
* 30 ml espresa

Do sklenice o obsahu 0,33 l vložte několik kostek ledu, zalijte mlékem a nakonec vlijte malé espreso.

Frappé

1 porce - příprava: 5 minut

* instantní káva určená na přípravu frappé
* mléko a cukr (není nutné)

Kávu smíchejte s vodou (či mlékem) a rozmixujte. Nalijte do vysoké sklenice a doplňte ledem.

Miramare

1 porce - příprava: 7 minut

* 30 ml espresa
* 1 kopeček vanilkové zmrzliny
* 10 ml pomerančového džusu
* 2 ml pomerančového sirupu
* kousek pomeranče na ozdobu

Kávu, zmrzlinu a džus spolu prošlehejte. Okraj sklenky namočte v sirupu a poté v cukru. Vlijte nápoj a ozdobte dílkem pomeranče.


Petra Veselá

baristka a autorka Knihy o kávě

Kávě se Petra profesionálně věnuje již téměř deset let. Je dvojnásobnou mistryní ČR ve vaření kávy a Česko reprezentovala i na mistrovství světa v této disciplíně. Absolvovala řadu odborných školení, je certifikovanou Espresso Italiano Specialist a členkou mezinárodního svazu degustátorů kávy. Věnuje se také tzv. „latte artu“ (dozdobování hotové kávy). Má vlastní tréninková centra pro kávové specialisty v Brně a ve své kavárně U Zlatého korálku v Jílovém.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…