Chorvatsko na talíři

| Autor: Veronika Zavřelová | Rubrika: Domácnost

Jedete letos na dovolenou jenom na chatu? Tak si přivolejte chuť a vůni oblíbené letní destinace Čechů alespoň prostřednictvím národních specialit.

Houbová čorba

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 lžíce oleje
* 1 cibule
* 100 g slaniny
* 1 lžíce hladké mouky
* 300 g hub (hříbků)
* 2 brambory
* sůl a pepř
* 1 lžička majoránky
* zakysaná smetana a nasekaná petrželka na ozdobu (nemusí být)

Na rozpáleném oleji osmažte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, zaprašte lžící hladké mouky a promíchejte. Přidejte očištěné a nakrájené houby i oloupané a na drobné kostky nakrájené brambory. Zalijte zhruba litrem vody. Přidejte sůl, pepř a majoránku.

Vařte doměkka, asi 30 minut (houby je nutné dobře povařit, minimálně 15 minut). Na talíři ozdobte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP: Pokud používáte sušené houby, namočte je předem do studené vody.


Makaruni s lanýžovým krémem

4 porce - příprava: 60 minut

* 200 g hladké mouky
* 1 velké vejce
* olivový olej
* 4 lžičky lanýžového másla (k dostání např. ve Wine Food Marketu)
* 50 ml smetany
* sůl a pepř
* 50 g parmazánu

V prosáté mouce vytvořte důlek, přidejte vejce, olej, lžičku soli a 4 lžíce vody. Vypracujte těsto a rozdělte na 4 díly a z každého vytvořte váleček. Všechny rozkrájte asi na 20 kousků a ty ručně zpracujte na noky, které se ke krajům zužují.

Vařte v osolené vodě 15 minut. Rozehřejte lanýžové máslo, přidejte smetanu, sůl a pepř. Uvařené makaruni sceďte, přidejte lanýžový krém, parmazán a promíchejte.


Ryba gregada

4 porce - příprava: 50 minut

* 500 g brambor
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 800 g tresky
* 2 dl bílého vína
* 4 lístky bobkového listu
* sůl a pepř

Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci zalijte vodou, přiveďte k varu, vypněte a nechte stát ve vodě.

Ve velké silnostěnné pánvi rozpalte olivový olej, přidejte najemno utřený česnek a přidejte kousky ryby nakrájené na asi sedmicentimetrové kousky. Když se rybí maso začne přichytávat k pánvi, podlijte bílým vínem. Přidejte scezené brambory, bobkový list, sůl a pepř. Podlijte vodou a vařte zakryté asi 20 minut.


Čočka se smetanou

4 porce - příprava: 2 hodiny + namáčení

* 800 g čočky
* sádlo
* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce hladké mouky
* 50 g slaniny
* sůl a pepř
* 50 g zakysané smetany

Čočku přeberte, propláchněte a nechte namočenou ve studené vodě alespoň 6 hodin. Pak opět propláchněte a vařte ve vodě asi 20 minut. Slijte a dejte znovu do studené vody.

V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nakrájenou cibuli a osmažte doměkka. Přidejte najemno utřený česnek, promíchejte a zaprašte lžící hladké mouky. Pražte dozlatova, pak zalijte 150 ml vody a promíchejte.

Přidejte uvařenou čočku, dolejte vodou těsně nad ni. Přidejte nakrájenou slaninu, osolte, opepřete. Vařte asi 30 minut na mírném ohni, přidejte zakysanou smetanu a pořádně promíchejte.

NÁŠ TIP: Servírujte jako hlavní jídlo s různě upravenými vejci (pošírované, natvrdo vařené apod.), případně jako přílohu ke grilovaným masům či klobásám.


Blitva

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 kg špenátových (mangoldových) listů
* 100 g másla
* 250 g zakysané smetany
* 1 lžíce najemno nasekané pažitky
* špetka nastrouhaného muškátového oříšku
* sůl a pepř
* 4 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu

Listy špenátu (nebo mangoldu) pořádně operte, očistěte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte špenátové či mangoldové listy. Postupně nechte obalit máslem. Přidejte polovinu zakysané smetany, pažitku, muškátový oříšek, sůl i pepř a prohřívejte asi 5 minut.

Přendejte do zapékací misky, zalijte zbytkem zakysané smetany, posypte parmazánem a zapékejte v troubě 10 minut na 200 ° C. Blitvu podávejte teplou s chlebovými plackami.


Okurkový salát

4 porce - příprava: 10 minut

* 800 g salátových okurek
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce octa
* olivový olej
* sůl a pepř

Okurky omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemné plátky. Přidejte najemno utřený česnek. Přidejte zálivku z octa a oleje, osolte a opepřete. Před podáváním dobře vychlaďte.


Sekaná s vejcem

6 porcí - příprava: 30 minut + 1 hodina pečení

* 4 vejce
* 2 středně velké cibule
* 1 stroužek česneku
* 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
* 1 rohlík (tvrdší, nakrájený na kostky)
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
* sůl a pepř
* 100 g slaniny

Uvařte dvě vejce natvrdo a oloupejte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z mletého masa, cibule, česneku, rohlíku nakrájeného na kostky, hořčice, petrželky a dvou čerstvých vajec utvořte směs, kterou osolte a opepřete.

Směs přeneste do alobalu a rozprostřete do čtverce o velikosti asi 20 x 20 cm. Doprostřed čtverce vložte natvrdo uvařená vejce a směs zabalte jako roládu do alobalu a nechte odpočinout v chladu asi 30 minut.

Pekáček vyložte plátky slaniny. Sekanou vyjměte z alobalu a položte do pekáčku na plátky slaniny. Povrch poklaďte zbylými plátky slaniny. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi hodinu. Během pečení sekanou přelévejte vysmaženou šťávou.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…