Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: Domácnost

Šťavnatý a lehce pikantní tatarák přijde vždy k chuti. Ať už jako lehký oběd či šmrncovní večeře s přáteli.

Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák

Hovězí tatarský biftek

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g mletého předního hovězího
* 2 menší jarní cibulky
* 1 lžička nasekaných kaparů
* 1 lžička nasekaných zavařených okurek
* 1 lžíce pažitky
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžíce worcesterské omáčky
* 1 lžíce rajčatové passaty
* 2 žloutky
* pár kapek tabaska
* pepř a sůl
* chléb a česnek na topinky

Smíchejte suroviny a vytvarujte tatarák. Podávejte s opečenými topinkami s česnekem.

Tatarák z lososa

4 porce - příprava: 25 minut

* 500 g filetů lososa
* 2 spařená rajčata, oloupaná a zbavená semínek
* olivový olej
* šťáva z 1 limetky
* čerstvý kopr
* 1 chilli paprička
* 1 lžička dijonské hořčice
* pepř a sůl
* bílé pečivo
* oříšek másla
* olivový olej

Filety z lososa a rajčata nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Pokapejte olivovým olejem, přidejte trochu limetkové šťávy, nasekaný kopr a chilli papričku, dijonskou hořčici, pepř, sůl a vše promíchejte. Tatarák podávejte s topinkami z bílého chleba opečenými na másle a oleji.

Tuňákový tatarák s kari majonézou

4 porce - příprava: 30 minut

MAJONÉZA:
* 1 velký žloutek
* sůl
* 1/2 šálku řepkového oleje
* 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
* 2 lžičky kari koření

TATARÁK:
* 400 g tuňáka, nasekaného nadrobno
* 2 lžíce celeru, nakrájeného na kostičky
* 2 lžíce ředkviček, nakrájených na kostičky
* 1 lžíce pažitky
* šťáva z 1/2 limetky
* pepř a sůl
* celozrnný chléb na topinky

V mixéru smíchejte žloutek se špetkou soli. Při středních otáčkách pomalu přidávejte olej. Majonézu v misce smíchejte s lžící limetkové šťávy a kari kořením. Dejte zachladit.

Ve středně velké míse promíchejte nakrájeného tuňáka se zeleninou a pažitkou. Přidejte polovinu připravené kari majonézy. Dochuťte limetkovou šťávou, solí, a pepřem.

Připravený tatarák vyklopte z mističky na talíř, ozdobte zbytkem majonézy, pažitkou a ředkvičkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tatarák z červené řepy

4 porce - příprava: 30 minut + pečení: 90 minut

* 400 g červené řepy
* 3 lžíce olivového oleje
* pepř a sůl
* 50 g nastrouhaného křenu
* 1 nasekaná šalotka
* 60 ml balzamikového octa
* kůra z 1 biopomeranče
* lístky bílé čekanky
* řecký jogurt
* čerstvý koriandr
* toastový chléb na topinky

Předehřejte troubu na 200 °C. Omytou a osušenou řepu dejte do zapékací mísy, přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Mísu přikryjte alobalem a pečte doměkka 1–1,5 hodiny.

Po vychlazení řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní strouhaný křen, šalotku, balzamikový ocet a kůru z pomeranče. Dochuťte solí a pepřem.

Tatarák podávejte na lístcích bílé čekanky s řeckým jogurtem a čerstvým koriandrem a topinkami z toastového chleba.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 5 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…