Čokoládové potěšení. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pokud se vám chladné počasí dostalo až příliš pod kůži, neváhejte a ohřejte se na chvíli u plotny. Máme pro vás pořádnou dávku čokoládových receptů, u kterých si na své přijdou úplní začátečníci i pokročilí cukráři.

Čokoládový dort s nadýchaným krémem

forma o Ø 22 cm - příprava: 80 minut + tuhnutí

* 200 g kvalitní hořké čokolády
* 30 ml silného espresa
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 300 g hladké mouky
* 1/2 lžičky mletého hřebíčku
* 1/2 prášku do pečiva
* 150 g měkkého másla
* 250 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 250 ml podmáslí

KRÉM:
* 3 bílky
* 175 g krupicového cukru
* 200 g měkkého másla
* 75 g hořké čokolády

Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí. Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut.

Bílky na sníh míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte. Ozdobte zbytkem krému.


Domácí perník s čokoládou

1 plech s vyšším okrajem - příprava: 40 minut + tuhnutí

* 500 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 250 g moučkového cukru
* 1 prášek do perníku
* 1 lžička jedlé sody
* 100 g másla
* 2 vejce
* 2 lžíce medu
* 250 ml plnotučného mléka
* 250 ml podmáslí

POLEVA:
* 100 g másla
* 100 g krupicového cukru
* 2 lžíce kakaa
* 3 lžíce plnotučného mléka
* 1/2 pudinkového prášku

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozehřáté máslo, vejce, med, mléko a podmáslí. Vymíchejte hladké těsto, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a v předehřáté troubě pečte při 180°C asi 30 minut.

Zatímco perník chladne, připravte si čokoládovou polevu. V kastrůlku rozehřejte máslo, na malém plameni v něm dohladka rozmíchejte cukr, kakao a mléko s pudinkovým práškem. Hotovou polevou potřete vychladlý perník, zoubkovaným nožem vytvořte ozdobné vlnky a nechte v chladu ztuhnout.


Koláč s domácí nutellou

forma 30 x 15 cm - příprava: 30 minut + tuhnutí

* 70 g lískových oříšků
* 150 ml salka
* 100 g kvalitní hořké čokolády (75 % kakaa)
* 2–3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla (agávový sirup apod.)
* 1 balení listového těsta
* 3–4 lžíce čokoládových hoblinek

Oříšky dejte do mixéru a rozmixujte je – postupně budou na prach, pak se začnou lepit k sobě jako pasta a asi po 5 minutách z nich bude v podstatě tekutina. Smíchejte ji se salkem a nakonec i s rozpuštěnou čokoládou. Podle chuti můžete dosladit třeba medem.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte listovým těstem, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte pečicími fazolemi. Pečte asi 15 minut dorůžova. Těsto vyjměte, fazole s papírem sundejte a na koláč natřete domácí nutellu. Posypte hoblinkami či oříšky a nechte ztuhnout.

Čokoládový dort s medovou ganache

forma o Ø 26 cm - příprava: 90 minut + tuhnutí

* 75 g holandského kakaa
* 30 ml silného espresa
* 170 ml medu
* 270 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 120 g měkkého másla
* 120 ml oleje
* 120 g třtinového cukru
* 150 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 120 ml zakysané smetany
* 1 lžička vanilkového extraktu

GANACHE:
* 450 g hořké čokolády (60–70%)
* 470 ml smetany ke šlehání
* 60 ml medu
* 50 g másla
* 3 lžíce třtinového rumu
* čokoláda na hoblinky

Neděste se množstvím surovin, dort je na výrobu jednoduchý! Troubu zapněte na 175 °C. Dortový ráfek vyložte pruhem pečicího papíru a z papíru udělejte i dno. Do kakaa vmíchejte kávu a med a nechte vychladnout. Smíchejte mouku a prášek do pečiva.

Máslo vyšlehejte a postupně přidávejte olej a oba cukry. Šlehejte, dokud hmota nebude hladká a nadýchaná. Přidávejte jedno po druhém vejce, smetanu a vanilku. Zašlehejte mouku s práškem do pečiva a po třetinách i kakaovou směs. Těsto nalijte do formy a pečte 40 až 50 minut, dokud špejle nebude po vytažení suchá.

Připravte si ganache. Čokoládu nalámejte na kousky. Smetanu zahřejte a rozmíchejte v ní med, nesmí ale vřít. Nalijte ji na čokoládu, nechte chvíli odstát, a pak vše vymíchejte s kouskem másla a rumem v hladký krém. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte částí krému. Pak ho přiklopte zpět. Tenkou vrstvou potřete celý povrch, abyste zafixovali drobečky. Nechte ztuhnout a nakonec potřete standardní vrstvou. Ozdobte hoblinkami a nechte ztuhnout v ledničce do druhého dne. Podávejte odleželý při pokojové teplotě.

NÁŠ TIP: Pokud ráfek dortu nejdřív trochu potřete máslem, bude v něm pečicí papír před nalitím těsta lépe držet.


Brownies s ořechy

forma 20 x 20 cm - příprava: 50 minut

* 110 g másla
* 220 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 120 ml jablečného džusu
* 120 ml polotučného mléka
* 2 vejce
* 220 g celozrnné mouky
* špetka soli
* 2 vrchovaté lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 150 g hořké čokolády
* 1/2 hrnku nasekaných ořechů

Troubu zapněte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s oběma cukry a postupně do něj zašlehejte i jablečný džus. Přidejte mléko a jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se solí, kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs pomalu zašlehejte do tekuté části těsta a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Když těsto drží pohromadě, vmíchejte do něj nasekané ořechy. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte kakaem.


Oříšková čokoláda

1 tabulka - příprava: 15 minut + tuhnutí

* 2 lžíce lískových oříšků
* 100 g hořké nebo mléčné čokolády, podle chuti
* 1/2 lžičky mořské soli

Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a asi 7 minut pečte. Pak je vyndejte a rukama z nich sundejte slupky – ty by měly jít dolů úplně samy. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte zbytek čokolády a míchejte, dokud se i ta nerozpustí – výsledná směs by měla mít 32 °C.

Oříšky nasypte na dno formy vyložené pečicím papírem a zalijte rozehřátou čokoládou. Tu poklepáváním zespod formy rovnoměrně rozprostřete. Nakonec můžete čokoládu zlehka ochutit krystalky soli. Nechte ztuhnout. Místo lískových oříšků můžete použít i vlašské nebo mandle.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

11. 2. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…