"Což takhle dát si…"

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Domácnost

Česká krásná vtipná. Taková je kulinářská série "Což takhle dát si…", která si od poloviny roku 2005 klestí nesnadnou cestičku ke čtenářům. Není to další z fádních kuchařek, ani krasotinka převzatá ze zahraničí či dílo renomovaného šéfkuchaře a nakladatelství.

Recepty zapáleně napsala a vše vlastními silami vydala (založila si i vlastní nakladatelství) mladá bývalá daňová poradkyně Lenka Požárová. Vzdala se své kariéry a vrhla se do realizace svého snu, do neznáma a nejistoty. A stala se z ní zapálená kuchařka...

Nápadem, prvotřídním zpracováním, grafikou i obsahem kuchařka vyniká vysoko nad své kolegyně. Jsou to dílka útlá, ale nabitá kvalitou, se spoustou fotek, nad kterými se sbíhají sliny. Tatam jsou trápení nad nesehnatelnými surovinami, což je častý případ u zahraničních překladů. Kuchařka zaujme nápaditými a hlavně jednoduchými recepty a také pobaví hravými názvy receptů a tzv. story, v nichž se autorka se čtenářem podělí o humorné zážitky z realizace knížky. Třešinkou na dortu je speciální nezavírací vazba, která je pro kuchařku nutností!

Ročně vychází 4 díly a každý je věnován specializaci na jedno téma (hlavně, ale nejen zeleninu). První díl se rozhodl napravit reputaci dýním (Což takhle dát si dýně, srpen 2005). Druhý špenátový díl (Což takhle dát si špenát, říjen 2005) zaručeně odbourá traumata ze školních jídelen. Třetí mrkvičkový díl (Což takhle dát si mrkev, leden 2006) překvapí vším, co jde z mrkve vykouzlit. V chřestovém speciálu (Což takhle dát si chřest, duben 2006) je dokázáno, že chřest sice královsky chutná, ale smlsnout si na něm může i obyčejný smrtelník. O tom, že švestky jsou skvělé nasladko, slano, čerstvo i sušeno nenechá na pochybách pátý díl (Což takhle dát si švestky, červenec 2006). V polovině září 2006 se provětraly v šestém dílu fazole i fazolky (Což takhle dát si fazole, září 2006) a v únoru se z obálky fialově culil tajuplný lilek (Což takhle dát si lilek, únor 2007). Na léto to chtělo pořádné osvěžení, a to přišlo v podobě pitíček (Což takhle dát si pitíčka, duben 2007). V červenci vychází křupavé salátové vydání (Což takhle dát si salát, červenec 2007) a chystají se další díly…

Rozhodně se nejedná se o vegetariánskou kuchařku. Zvláštní kapitola je určená mňamkám z ryb a drůbeže. A protože každý recept hodnotil při zkoušení i manžel autorky a spousta mlsných známých, dostaly se do kuchařky jen ta nejlepší jídélka, která chutnají i chlapům.

Kuchařka to není nejlevnější (těch je na trhu dost), ale obsah i kvalita provedení za tu cenu rozhodně stojí a čtenáři to potvrzují. Zaváděcí cena prvního dílu je stále 169 Kč a cena dalších dílů je 199 Kč. K dostání je kuchařka v síti dobrých knihkupectví, v prodejnách zdravé výživy a bioproduktů a v síti hypermarketů Hypernova a Globus. Bližší informace a objednávky na www.zapalena-kucharka.cz

Některé z nadšených reakcí čtenářů:
"Moc se mi to líbí. Jen při listování mi bylo hned jasné, že tímhle by nepohrdl ani mlsný jazýček mé drahé polovičky a že je to pěkný mlsoun! Jsem fakt nadšená..."
"První dojem – no, vypadá lákavě, ale ta cena... druhý dojem – hele, ty recepty vypadají dobře... třetí dojem – kuchařku musím mít, jinak to bez ní nepřežiju... "
"Vyrazila jste mi dech kreativitou!!! Myslela jsem si, že všechno znám... sedím na zadku a zírám!!!"
"Je mi vcelku jasné, že takováhle pěkná knížka, kdy člověk z fotek skoro cítí, jak ty dobroty voní, něco stojí. Tak já se teda kvůli každému dílu vzdám příslušného množství čokolády ;-)))"
"Když jsem si četla některé řádky, tak si mě ta knížka ukořistila sama. Humor, lehkost, pěkné fotky, svůdné názvy receptů, vazba, která se nezavírá..." web

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…