Cukroví nejen od sousedů

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Německá, rakouská nebo švýcarská kuchyně má s tou naší hodně společného. Zejména o Vánocích projevuje stejnou náklonnost máslu, cukru a kakau. Jen výsledek je krapet jiný, než jsme zvyklí.

Basilejská srdíčka

na 2 plechy - příprava: 40 minut + odležení

* 2 bílky
* 2 lžíce griotky
* 180 g moučkového cukru
* špetka mleté skořice a hřebíčku
* 250 g hořké čokolády
* 250 g mletých mandlí
* krystalový cukr

Ušlehejte sníh, vmíchejte griotku, cukr, koření, strouhanou čokoládu a mandle. Těsto zabalte a dejte do ledničky, pak vyválejte mezi fóliemi a vykrajujte srdíčka. Okraje ponořte do misky s cukrem a nechte zaschnout do druhého dne. Pečte ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 3 až 5 minut.


Linecké řezy

na 1 plech - příprava: 40 minut + odležení

* 700 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 3 lžičky vanilkového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 3 vejce
* 430 g krupicového cukru
* 430 g másla
* 430 g mletých ořechů
* 150 g rybízové marmelády
* bílek a moučkový cukr na polevu

Všechny suroviny na těsto smíchejte a rozetřete na plech s pečicím papírem. Navrch pokapejte marmeládou a pečte asi 25 minut při 175 °C. Vychladlý plát ozdobte bílkovou polevou, nechte ji ztuhnout a nakrájejte na řezy.


Sušenky Spekulatius

na 3 plechy - příprava: 60 minut + odležení

* 400 g polohrubé mouky
* špetka prášku do pečiva
* 200 g másla
* 2 vejce
* 300 g třtinového cukru
* špetka soli
* 1 lžička kakaa
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička mletého kardamomu
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1/2 lžičky mletého hřebíčku

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte nakrájené máslo, vejce, cukr, sůl a koření. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte přes noc vychladit do ledničky. Speciální dřevěnou formičku na Spekulatius lehce pomoučněte, vtlačte do ní kousek těsta, zarovnejte a vyklopte na plech s pečicím papírem. Takto pokračujte se zbývajícím těstem. Mezi jednotlivými sušenkami nechte trochu místa, protože při pečení zvětší svůj objem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut podle výšky tvarů.

NÁŠ TIP: Formičky na tyto krásné sušenky u nás seženete nejspíš na lidových jarmarcích a trzích, dají se také objednat v e-shopech v Německu nebo Nizozemsku. Klidně ale můžete těsto vyválet a vykrajovat ho pomocí vykrajovátek, která máte doma po ruce.

Štola trochu jinak

na 1 plech - příprava: 50 minut + odležení

* 75 g másla
* 175 g krupicového cukru
* 125 g cream cheese
* 1 vejce
* 250 g hladké mouky
* 1 lžíce prášku do pečiva
* 1/2 lžičky kardamomu
* 75 g mletých mandlí
* 100 g rozinek
* 100 g sekaných pistácií
* 275 g marcipánu
* máslo a moučkový cukr na ozdobu

Utřete máslo s cukrem, vmíchejte cream cheese, vejce, mouku s práškem do pečiva a nakonec kardamom, mandle, rozinky a pistácie. Marcipán nakrájejte na kousky a zapracujte do těsta. To rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout, potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí krájejte na malé kostičky.


Mandlová kolečka

na 2 plechy - příprava: 45 minut + odležení

* 150 g změklého másla
* 150 g přírodního cukru
* 2 žloutky
* 1 lžička kůry z biocitronu
* špetka soli
* 2 lžičky mletého anýzu
* 1 lžíce tuzemáku
* 70 g mletých mandlí
* 250 g hladké mouky
* špetka prášku do pečiva
* mandle na ozdobu

Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte citronovou kůru, sůl, anýz a tuzemák. Mleté mandle smíchejte s moukou a práškem do pečiva a zapracujte do máslové směsi. Vzniklé těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce alespoň hodinu odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka, do kterých ozdobně vmáčkněte mandle. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 10 až 15 minut. Hotové sušenky skladujte v plechové krabici na chladném místě.


Perníkoví panáčci

na 2 plechy - příprava: 50 minut + odležení

* 500 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 10 g jedlé sody
* 1 lžička perníkového koření
* 1,5 lžíce kakaa
* 250 g másla
* 25 g sádla
* 3 vejce
* 100 g rozpuštěného medu
* 2 žloutky na potření upečených perníčků

POLEVA:
* 2 bílky
* moučkový cukr
* troška citronové šťávy

Všechny suché ingredience důkladně promíchejte, pak přidejte tuk, vajíčka a med. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v ledničce odpočinout do druhého dne. Troubu zapněte na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary. Ty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte podle velikosti 10 až 20 minut. Perníčky by měly být měkké.

Ihned po vytažení z trouby je potřete rozšlehaným žloutkem. Nechte zcela vychladnout a teprve potom zdobte polevou, kterou jste získali vyšleháním bílků s několikrát prosátým moučkovým cukrem. Polevu rozdělte do malých sáčků a dejte do ledničky. Před zdobením ustřihněte růžek a zdobte podle fantazie.

NÁŠ TIP: Můžete také koupit již hotové zdobicí polevy v různých barvách v tubičkách. Zejména dětem se s nimi pracuje lépe.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…