Dárek pro maminku: Dort Red Velvet

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Přemýšlíte, čím letos potešit vaši drahou maminku u příležitosti zítřejšího Dne matek? Upusťte od klasických květin a bonboniér a upečte jí tento úžasný dortík!

Dárek pro maminku: Dort Red Velvet

Dort Red Velvet

forma o ø 24 cm - příprava: 90 minut

* 110 g másla
* 150 g krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 250 g hladké mouky
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce kakaa
* 300 ml podmáslí
* červené gelové barvivo
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička jablečného octa

KRÉM:
* 250 g cream cheese (Philadelphia, Duko, Cream Spread apod.)
* 250 g mascarpone
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 110 g moučkového cukru
* 400 ml smetany ke šlehání 40%
* maliny na ozdobení

Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, ráfek vymažte máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vajíčka a vanilkový extrakt.

Do jiné mísy aspoň dvakrát prosejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, solí a kakaem. Podmáslí smíchejte s červeným barvivem, aby bylo opravdu hodně červené. Do másla střídavě po částech zašlehávejte moučnou směs a podmáslí. Sodu nasypte do octa a rychle ji vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25 až 30 minut.

Lenka chtěla z těsta vykrojit srdce, takže ho pekla jako plát na roládu. V tom případě je ale potřeba zkrátit dobu pečení asi na polovinu. Upečený korpus nechte vychladnout, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na chvíli do mrazáku. Lépe se pak prokrajuje a promazává krémem.

Opatrně vyšlehejte cream cheese s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt, cukr a nakonec rychle zašlehejte i studenou smetanu ke šlehání, krém tak zhoustne. Zmrzlý korpus nechte chvíli povolit, prokrojte ho dlouhým nožem a naplňte částí krému. Nakonec dort ozdobte zbytkem krému a malinami.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. 5/2014. Autorkou receptu je Lenka Vacvalová.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…