Dokonalé snoubenky: Jahody & rebarbora

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Je jen málo chutí, se kterými se kyselá rebarbora páruje tak dokonale jako právě s jahodami. Podlehněte lahodné souhře i vy!

Bazalkové tiramisu

4–6 porcí - příprava: 25 minut + chlazení

* velká hrst čerstvé bazalky
* 4 lžíce třtinového cukru
* 550 ml 33% smetany ke šlehání
* 250 g mascarpone
* 300 ml silné kávy
* 75 ml mandlového likéru
* 200 g cukrářských piškotů
* 200 g jahod
* 1 stonek rebarbory
* třtinový cukr a víno na macerování
* čokoláda na ozdobení

Rebarboru naložte do cukru s vínem. Bazalku s cukrem a trochou smetany rozmixujte. Zbylou smetanu vyšlehejte dotuha, vmíchejte k ní bazalku a po částech všlehejte mascarpone.

Kávu smíchejte s likérem a máčejte v ní piškoty, kterými vyložte dno misek. Na piškoty navrstvěte polovinu krému, dejte další vrstvu piškotů a zbytek krému.

Ozdobte jahodami, změklou rebarborou a hoblinkami čokolády a nechte aspoň dvě hodiny chladit v lednici.


Tvarožník s rebarborou

forma o rozměru 40 x 40 cm - příprava: 60 minut

* 4 stonky rebarbory
* 350 g másla
* 400 g krupicového cukru
* 7 vajec
* 500 g plnotučného tvarohu
* 500 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* máslo a hrubá mouka na formu
* moučkový cukr k podávání

Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 8 cm dlouhé kousky. Vzhledem k tomu, že se poměrně dlouho peče a těsto je hodně sladké, není potřeba ji předem nakládat.

Vymažte formu a vysypejte ji hrubou moukou. Máslo vyšlehejte s cukrem (asi 3 lžíce si nechte stranou). Postupně zašlehejte vejce, tvaroh a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nalijte do formy, navrch střídavě podélně a příčně pokládejte vždy 3 kousky rebarbory.

Vznikne tak šachovnice. Koláč posypte zbylým cukrem a dejte asi na 35 až 40 minut péct dozlatova. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.


Cannoli s rebarborou a vanilkovým krémem

6–8 porcí - příprava: 45 minut

* 4 stonky rebarbory
* cukr a voda nebo sladké víno na macerování
* 2 hrnky hladké mouky
* 1 lžička krupicového cukru
* špetka soli
* 3 lžíce másla
* 1 žloutek
* 1/2 hrnku suchého bílého vína
* 50 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání zapékací formy
* krupicový cukr na posypání
* vanilkový krém k podávání

Rebarboru oloupejte, nakrájejte na dlouhé tenké kousky a nechte ji macerovat ve směsi vína a cukru.

Prosejte mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte ho spolu se žloutkem k mouce a rukama vypracujte drobenku. Pak postupně přidávejte víno, až vznikne hladké pevné těsto. To nechte 10 minut odležet v chladu.

Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem. Těsto rozdělte na osm částí a každou postupně rozválejte na čtverec. Ten potřete rozpuštěným máslem, příčně na něj položte stonky rebarbory a cípy zabalte přes sebe.

Jednotlivé cannoli skládejte vedle sebe do vymazané zapékací misky, potřete je zbytkem másla, posypte trochou krupicového cukru a dejte přibližně na 20 až 25 minut zapéct do předehřáté trouby. Pak je podlijte vanilkovým krémem a ještě asi 10 minut dopečte.


Kokosová panna cotta s ovocem

4 porce - příprava: 45 minut + chlazení

* 6 plátků želatiny
* 250 ml smetany ke šlehání 33%
* 400 ml kokosového mléka
* 4 cl Malibu
* 4 lžíce krupicového cukru
* 1/2 kokosového ořechu
* 250 g jahod
* 150 g rebarbory
* třtinový cukr, víno a citronová šťáva na macerování
* moučkový cukr na posypání

Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Smetanu, kokosové mléko a Malibu smíchejte a zahřejte. Ve směsi rozpusťte cukr, odstavte z plotny a vmíchejte želatinu. Směs nalijte do formiček a nechte (ideálně přes noc) ztuhnout.

Asi 20 minut před podáváním dejte macerovat ovoce: jahody zasypte třtinovým cukrem a zalijte trochou citronové šťávy, oloupanou a na kousky nakrájenou rebarboru zasypte cukrem a zalijte trochou vína. Nechte odležet.

Panna cottu vyklopte z formiček (pomůže dát je na chvilku do horké vody), ozdobte čerstvým kokosem a moučkovým cukrem a podávejte s macerovaným ovocem.


Jahody a rebarbora smažené v těstíčku

4 porce - příprava: 20 minut

* 350 g jahod
* 2 stonky rebarbory
* třtinový cukr a víno na macerování
* olej na smažení
* 3/4 hrnku hladké mouky
* 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 3/4 hrnku sodovky
* 300 g zakysané smetany

Jahody omyjte, ponechte jim ale stopky. Oloupanou rebarboru nakrájejte na malé kousky a naložte je podle návodu níže („Co je macerování?“).

Dejte rozehřát olej na smažení. Smíchejte mouku, škrob, sůl a prášek do pečiva a nakonec přidejte i sodovku a vypracujte těstíčko krémové konzistence. V něm obalujte ovoce a ihned zprudka smažte dozlatova.

Podávejte ještě horké s vychlazenou zakysanou smetanou.


Vinné želé s jahodami a rebarborovým jogurtem

4 porce - příprava: 30 minut + tuhnutí

* 1 stonek rebarbory
* třtinový cukr a víno na macerování
* asi 8 plátků želatiny
* 500 ml růžového vína
* 50 ml kvalitního jahodového sirupu
* 140 g třtinového cukru
* 600 g jahod
* 200 g bílého jogurtu

Rebarboru naložte do směsi cukru a vína. Želatinu ponořte do studené vody a nechte změknout. Víno, 500 ml vody a sirup zahřejte a rozpusťte v nich třtinový cukr. Stáhněte z plamene a vmíchejte plátky změklé želatiny.

Směs nechte zchladnout a navrstvěte ji spolu s nakrájenými jahodami do skleniček. Dejte vychladit a mezitím smíchejte jogurt se změklou rebarborou. Uložte do lednice.

Když je jahodové želé úplně tuhé, podávejte ho ozdobené rebarborovým jogurtem.

Co je macerování?

Macerace je principem podobná marinování. Vzhledem k ostře kyselé chuti rebarbory je dobré ji předem oloupanou na 15 až 20 minut naložit do směsi třtinového cukru a trochy sladkého bílého či růžového vína, třeba portského. Doba závisí na tom, jak moc měkkou ji potřebujete. Ovoce musí být touto směsí tak akorát obalené.


Více o rebarboře

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • reveň neboli rebarbora je zelenina dovezená původně z Asie
  • konzumují se mladé řapíky
  • má vysoký obsah draslíku a vápníku
  • kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové není vhodná pro osoby, které mají problémy se žlučníkovými a močovými kameny

Více o jahodách

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • jahody jsou bohatý zdroj vitaminu C, železa a dalších prospěšných látek včetně vlákniny
  • můžete je mlsat takřka bez výčitek: mají minimální kalorickou hodnotu
  • jahody jsou rovněž antioxidanty

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…