Domácí jogurt krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bílý jogurt není jen oblíbená potravina těch, kteří chtějí žít zdravě, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. Věděli jste, že jeho domácí příprava není vůbec těžká?

Vyrobit si jogurt doma je mnohem jednodušší, než se zdá. Výsledný produkt navíc můžete zúročit při přípravě oběda, večeře nebo svačinky. Neutrální bílý jogurt dochuťte podle vlastní fantazie domácí marmeládou, čokoládou, nebo ho vmíchejte do okurkového salátu. Z domácího jogurtu můžete příště vyrobit vlastní jogurt.

Domácí jogurt

6 porcí - příprava: 20 minut + zrání

* 1 l plnotučného čerstvého biomléka
* 1 biojogurt s živou kulturou
* 4 lžičky sušeného mléka

1. Plnotučné čerstvé biomléko naliju do hrnce a ohřeju na teplotu asi 80 °C. Jakmile se začnou na okraji hrnce tvořit bublinky, hned mléko odstavím. Snažím se dodržet co největší hygienu.

2. Mléko přeliju do skleněné nebo nerezové nádoby a nechám vychladnout asi na 40 °C. Dotykem zjistím, jestli je mléko vlažné.

3. Jestliže chci jogurt velmi hustý, rozmíchám v trošce mléka asi 4 lžičky sušeného mléka. Tuto směs vmíchám do zbytku vlažného mléka. Pokud nechci, aby byl jogurt extra hustý, můžu tento krok klidně vynechat.

4. Do vlažného mléka přidám jeden kelímek bílého biojogurtu se živou kulturou. Ta zajistí dostatečný růst bakterií, které jsou při výrobě jogurtu nezbytné.

5. Směs mléka, jogurtu a sušeného mléka důkladně promíchám nerezovou metličkou. Nepoužívám dřevěné nástroje, protože se v nich mohou nacházet nežádoucí bakterie.

6. Menší naběračkou naplním skleničky na jogurt a potom pečlivě utáhnu víčko. Z uvedeného množství surovin naplním přibližně 6 skleniček.

7. Naplněné skleničky uložím do zapnutého jogurtovače (já jsem použila produkt od firmy Steba – Joghurt Maker JM 2) a poté důkladně zavřu kryt. Takto nechám jogurt zrát asi 6 hodin. Je třeba se řídit návodem pro konkrétní jogurtovač. Pokud jej doma nemám, pokračuji následujícím krokem.

8. Naplněné skleničky uložím do předem vyhřáté deky na teplý (ne úplně horký) radiátor nebo do trouby na pečení či teplého hrnce, který udrží požadovanou teplotu. Tento proces by měl trvat 6 až 8 hodin. Čím déle nechám jogurt zrát, tím bude mít kyselejší chuť.

9. Po vyjmutí z jogurtovače nebo z deky uložím jogurty hned do chladničky, kde je můžu skladovat 5 až 7 dní. Po otevření je třeba jogurt ihned zkonzumovat.

A už v pátek se můžete těšit na recepty, v nichž tento lahodný domácí jogurt uplatníte!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Zkusím to :-) SaSaZu 6. 7. 2015 | 16:30

Čtěte také

Jarní svačiny pro děti

Jarní svačiny pro děti

21. 5. | Jak zabavit malé kluky v kuchyni? Nebojte se je zapojit do akce. František a Tonda pomáhali mamince…

Rychlovka na víkend i na večeři

Rychlovka na víkend i na večeři

13. 5. | Jednoduchých, rychlých a vydatných jídel, která chutnají všem a nestojí moc peněz, není nikdy dost.…

Další články z rubriky

Nábytek pod širák

Nábytek pod širák

Včera | Pomalu se náš život bude zase přesouvat ven, na zahrady, terasy a balkony. Proto je nejvyšší čas…

Demi-glace od mistra

Demi-glace od mistra

27. 5. | Zkušený šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže Marek Fichtner vám ukáže, jak si doma připravit…

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

23. 5. | 2 | Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle…

Varné desky na mnoho způsobů

Varné desky na mnoho způsobů

22. 5. | Klasický sporák z našich kuchyní prakticky vymizel a jeho místo zaujala kombinace samostatné…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou