Domácí jogurt krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bílý jogurt není jen oblíbená potravina těch, kteří chtějí žít zdravě, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. Věděli jste, že jeho domácí příprava není vůbec těžká?

Vyrobit si jogurt doma je mnohem jednodušší, než se zdá. Výsledný produkt navíc můžete zúročit při přípravě oběda, večeře nebo svačinky. Neutrální bílý jogurt dochuťte podle vlastní fantazie domácí marmeládou, čokoládou, nebo ho vmíchejte do okurkového salátu. Z domácího jogurtu můžete příště vyrobit vlastní jogurt.

Domácí jogurt

6 porcí - příprava: 20 minut + zrání

* 1 l plnotučného čerstvého biomléka
* 1 biojogurt s živou kulturou
* 4 lžičky sušeného mléka

1. Plnotučné čerstvé biomléko naliju do hrnce a ohřeju na teplotu asi 80 °C. Jakmile se začnou na okraji hrnce tvořit bublinky, hned mléko odstavím. Snažím se dodržet co největší hygienu.

2. Mléko přeliju do skleněné nebo nerezové nádoby a nechám vychladnout asi na 40 °C. Dotykem zjistím, jestli je mléko vlažné.

3. Jestliže chci jogurt velmi hustý, rozmíchám v trošce mléka asi 4 lžičky sušeného mléka. Tuto směs vmíchám do zbytku vlažného mléka. Pokud nechci, aby byl jogurt extra hustý, můžu tento krok klidně vynechat.

4. Do vlažného mléka přidám jeden kelímek bílého biojogurtu se živou kulturou. Ta zajistí dostatečný růst bakterií, které jsou při výrobě jogurtu nezbytné.

5. Směs mléka, jogurtu a sušeného mléka důkladně promíchám nerezovou metličkou. Nepoužívám dřevěné nástroje, protože se v nich mohou nacházet nežádoucí bakterie.

6. Menší naběračkou naplním skleničky na jogurt a potom pečlivě utáhnu víčko. Z uvedeného množství surovin naplním přibližně 6 skleniček.

7. Naplněné skleničky uložím do zapnutého jogurtovače (já jsem použila produkt od firmy Steba – Joghurt Maker JM 2) a poté důkladně zavřu kryt. Takto nechám jogurt zrát asi 6 hodin. Je třeba se řídit návodem pro konkrétní jogurtovač. Pokud jej doma nemám, pokračuji následujícím krokem.

8. Naplněné skleničky uložím do předem vyhřáté deky na teplý (ne úplně horký) radiátor nebo do trouby na pečení či teplého hrnce, který udrží požadovanou teplotu. Tento proces by měl trvat 6 až 8 hodin. Čím déle nechám jogurt zrát, tím bude mít kyselejší chuť.

9. Po vyjmutí z jogurtovače nebo z deky uložím jogurty hned do chladničky, kde je můžu skladovat 5 až 7 dní. Po otevření je třeba jogurt ihned zkonzumovat.

A už v pátek se můžete těšit na recepty, v nichž tento lahodný domácí jogurt uplatníte!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Zkusím to :-) SaSaZu 6. 7. 2015 | 16:30

Čtěte také

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Čerstvá Itálie také u vás doma

Čerstvá Itálie také u vás doma

3. 6. | Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti,…

Další články z rubriky

Léto u ohně II.: Zkuste kuře, cukety, cibuli či sýr na grilu

Léto u ohně II.: Zkuste kuře, cukety, cibuli či sýr na grilu

Včera | Co je vždy vděčné při posezení u ohně či grilu? Vláčné cukety, mladé cibulky, jemné kuřecí maso a…

Menu pro chalupáře: Pochutnejte si na hříbcích, rybách i sladkém koláči

Menu pro chalupáře: Pochutnejte si na hříbcích, rybách i sladkém koláči

29. 7. | Ať už si suroviny na chalupářské pochoutky přinesete z lesa nebo z obchodu, víme, co vám bude…

Mleté maso v hlavní roli: Zapomeňte na karbanátky

Mleté maso v hlavní roli: Zapomeňte na karbanátky

28. 7. | Jestli už se vám přejedly karbanátky, "Holanďan" či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího.…

Rajské potěšení: Podlehněte receptům z rajčat

Rajské potěšení: Podlehněte receptům z rajčat

27. 7. | Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si prázdniny…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou