Domácí pečení pro každou příležitost

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Domácí chléb, houstičky a další pečivo nejen skvěle chutná, ale při jeho výrobě se line kuchyní senzační vůně - vůně domova.

Bochníček plněný uzeným masem (k pivu)

1 bochník - příprava: 2,5 hodiny

* 13 g droždí
* 180 g hladké pšeničné mouky
* 120 g žitné mouky
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky kmínu a koriandru
* hladká mouka na posypání a na vál
* 800 g vařeného uzeného masa

Droždí rozmíchejte ve 2 dl vlažné vody. V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, rozdrcené koření, přilijte rozpuštěné droždí a míchejte asi 15 minut, až vznikne hladké, pružné a nelepivé těsto. Udělejte z něj bochánek, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný 2 cm, zabalte do něj uzené maso, vytvarujte bochník a na plechu vyloženém papírem na pečení ho nechte znovu kynout 20 minut. Poté bochník vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dokřupava. Po prochladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s nakládanými okurkami a hořčicí.

Italský chlebový závin (k vínu)

1 závin - příprava: 60 minut

* 300 ml podmáslí
* 500 g hladké mouky + na vál
* 1 rozdrobená kostka droždí (42 g)
* 1 lžička soli
* 1 malý rajčatový protlak
* 2 rozdrcené stroužky česneku
* 2 hrsti špenátových listů (nemusí být)
* 300 g mozzarelly
* 1 rozšlehané vejce na potření
* koření na posypání (sušené provensálské bylinky, tymián, oregano…)

Do vlažného podmáslí vmíchejte 2 lžíce mouky a droždí. Přikryté nechte v teple vzejít. V míse smíchejte zbytek mouky se solí. Vlijte kvásek a zamíchejte. Těsto vypracujte na pomoučněném válu a nenechte ho kynout! Hned je rozdělte na poloviny. Obě půlky vyválejte na obdélníky a delší strany každého z nich nastříhejte v 3cm vzdálenosti asi 10 až 15 cm hluboko.

Potřete směsí rajčatového protlaku a česneku, poklaďte špenátovými listy a plátky mozzarelly. Zaviňte tak, že dáte přečnívající proužky těsta vždy přes sebe. Potřete vejcem, posypte kořením a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

Zázvorový chlebíček s meruňkami (ke kávě)

1 chlebíček - příprava: 45 minut

* 3 vejce
* 170 g krupicového cukru
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 200 g zakysané smetany
* 200 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 lžička soli
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 3 lžíce nasekaných sušených meruněk
* hrst nasekaných pistáciových oříšků
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Oddělte bílky a žloutky, bílky ponechte stranou. Ve větší míse utřete žloutky s oběma cukry do světlé pěny, přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. Vedle smíchejte všechny ostatní ingredience a zapracujte je do vaječné směsi. Trochu bílku si ponechte na potření bochníčku, zbytek ušlehejte do tuhého sněhu.

Sníh zlehka vpracujte do těsta a těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a krátce zapečte. Povrch potřete zbytkem bílku a dejte péct dozlatova na 30 až 45 minut.

Bulky s čokoládovými puntíky (pro děti)

15–18 kousků - příprava: 50 minut + kynutí

* 30 g čerstvého droždí
* 1 lžička krupicového cukru
* 500 g polohrubé mouky
* asi 250 ml polotučného mléka
* 50 g másla
* 2 velká vejce
* 1 velký žloutek
* 2 lžíce čokoládových vloček nebo čokoláda nalámaná na malé kousky
* 1 lžíce rozinek namočených předem ve vodě
* 1 lžička soli

Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a poloviny vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve pár lžic, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, 1 celé vejce, 1 žloutek, čokoládu, rozinky a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto, které nechte asi hodinu v teple zakryté utěrkou kynout.

Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujte rukama a udělejte z něj malé bochníčky, které nastřihněte nahoře do kříže. Naskládejte je s rozestupy na plech s pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova, asi 20 minut.

Chleba z podmáslí (ke snídani)

1 bochník - příprava: 90 minut + kynutí

* 1 dl vlažného polotučného mléka
* 1 lžička krupicového cukru
* 1/2 kostky droždí
* 150 g žitné mouky
* 350 g hladké mouky
* 1 lžička soli + na potírání
* 2–2,5 dl podmáslí
* hladká mouka na vál

Připravte si kvásek: smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky a nechte ho vzejít na teplém místě. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho po částech, aby vzniklo měkké a pružné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a důkladně vypracujte rukama.

Zpracované těsto nechte přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu. Potom na pomoučněném válu vytvarujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Bochník přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho vodou rozmíchanou se solí a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu dozlatova. Během pečení ho ještě několikrát potřete slanou vodou.

Naše TIPY: Pokud chleba při pečení příliš rychle hnědne, snižte teplotu, zakryjte ho kusem alobalu a pečte raději déle. Jestli máte obavu, že se vám bochník „rozjede“, můžete ho upéct i ve formě vyložené pečicím papírem – dělají to tak třeba v Itálii.

Sýrové bochánky s pancettou (ke svačině)

12–15 kousků - příprava: 40 minut + kynutí

* 250 g tvrdého sýra
* 150 g pancetty (nebo anglické slaniny)
* 500 g polohrubé mouky
* 1 hera
* 1 vejce
* 1 kostka rozdroleného čerstvého droždí (42 g)
* 1dl polotučného mléka
* 1 lžička soli
* 1 vejce na potření

Sýr nastrouhejte (trochu si odložte stranou na zapečení) a pancettu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny kromě vejce na potření dobře promíchejte (z kvasnic nedělejte kvásek!) a vypracujte hladké nelepivé těsto. Udělejte z něj bochánek, posypte ho, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Z těsta tvořte bochánky a skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky potřete vejcem, posypejte trochou nastrouhaného sýra a pečte dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…