Domácí zmrzliny a sorbety - to nejlepší letní mlsání

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Léto je jako stvořené k mlsání. Dopřejte si domácí zmražené sladkosti nejen z čerstvého ovoce, které vás přenesou do nebeských výšin.

Vanilkové semifredo

12 porcí (hranatá forma na chlebíček) - příprava: 20 minut + mražení

* 1 vejce
* 3 žloutky
* 1 vanilkový lusk
* 100 g krupicového cukru
* 250 g vanilkového tvarohu
* 250 ml smetany ke šlehání
* 50 g hořké čokolády + strouhaná na ozdobu

Vejce a žloutky dejte do misky. Z vanilkového lusku vyškrábněte do vajec semínka. Vmíchejte cukr. Vodu v kastrůlku přiveďte k varu a postavte na něj misku s vaječnou směsí. Elektrickým šlehačem šlehejte a na páře zahřívejte zhruba 8 minut. Pak sundejte z lázně a šlehejte do zchladnutí. Do směsi zapracujte tvaroh.

Smetanu ušlehejte dokrémova a opatrně ji vmíchejte do směsi. Čokoládu nakrájejte na drobné kousky a také zapravte do směsi. Připravenou směs vlijte do formy, vložte do mrazáku a nechte alespoň 5 hodin mrazit. Pak vyklopte a posypejte čokoládou.

NÁŠ TIP: Zmrzlinu můžete podávat také s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo přelitou čokoládovou polevou.

Jahodový sorbet

4 porce - příprava: 20 minut + mražení

* 100 g krupicového cukru
* 500 g jahod
* 2 bílky

Kovovou misku vložte do mrazáku nachladit. Dvě třetiny cukru rozmíchejte ve 200 ml vody a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, až vznikne cukrový rozvar. Ten nechte vychladnout.

Omyté jahody nakrájejte na kousky. Vložte do mixéru a spolu s cukrovým rozvarem rozmixujte na pyré. To pak propasírujte přes jemné sítko, aby se zbavilo zrníček z jahod.

Bílky se zbylým cukrem ušlehejte na tuhý sníh a opatrně ho promíchejte s jahodovým pyré. Vlijte do nachlazené misky a dejte zmrazit.

Během mražení po hodině promíchejte. To opakujte asi třikrát, pak nechte domrazit. Před podáváním nechte lehce povolit, pak sorbet naškrábejte lžící.

Pomerančový sorbet

6–8 porcí - příprava: 35 minut + mražení

* 150 g krupicového cukru
* 200 ml šťávy z pomerančů
* 5 lístků bazalky

200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně a nechte zchladnout. Do zchladlého sirupu vmíchejte čerstvou pomerančovou šťávu. Bazalku nasekejte na velmi jemno a vmíchejte.

Směs vlijte do misky, nejlépe kovové, a vložte do mrazáku. Zhruba po hodině ji promíchejte vidličkou. To opakujte ještě dvakrát. Pak misku zavřete nebo zakryjte fólií a nechte ztuhnout. Servírujte lžící na zmrzlinu.

Melounovomangová granita

6–8 porcí - příprava: 10 minut + mražení

* 1 cukrový meloun
* 1 mango
* 100 ml mangového džusu (nebo multivitaminu)
* šťáva z 1 citronu
* 1–2 lžíce hnědého cukru
* čerstvá máta

Meloun rozkrojte a lžící vyškrábněte ze středu zrníčka. Pak vydlabejte kousky melounu do mixéru. Mango oloupejte, nakrájejte a přidejte do mixéru. Vlijte džus a citronovou šťávu. Přidejte cukr. Rozmixujte a přendejte do misky.

Vložte do mrazáku a nechte zmrazit. Před podáváním rozdělte na kousky a vložte do mixéru. Rozmixujte na hrubou tříšť. Rozdělte do sklenic a ozdobte lístky čerstvé máty.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…