Dort Červený samet

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Blíží se svátek všech zamilovaných - svatý Valentýn. Ať už jste tento svátek přijali za svůj nebo je Vám stále tak trochu proti srsti, všudypřítomná romantika nenechá nikoho chladným. My Vám dnes přinášíme jeden z tipů, čím ve čtvrtek překvapit svého miláčka: Upečte mu dort "Červený samet".

Dort Červený samet

Příprava: 50 minut

Na 1 dort:
* 250 g prosáté hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
* 115 g másla pokojové teploty
* 200–300 g jemného krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 ml podmáslí
* 2 lžíce rozpuštěného červeného barviva
* 1 lžička bílého vinného octa
* 1 lžička jedlé sody

1. Suroviny na korpus tohoto známého dortu jsou jednoduché, ale kvalitní. Množství cukru si přizpůsobte vlastní chuti (jelikož jde o americký moučník, je hodně sladký). Na druhé straně použití podmáslí zaručuje, že těsto bude mít svěží chuť a bude krásně nadýchané. Postará se také o vláčnost, podobně jako vinný ocet. Obojí také vyváží sladkost dortu. Máslo se zase postará o hebkost těsta.

2. Troubu předehřejte na 175 °C a dno zvolené formy vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, sůl a kakao a dejte stranou. V jiné míse utřete máslo a pak postupně zapracovávejte cukr. Můžete samozřejmě využít elektrický hnětač.

3. Šlehejte dál, až bude směs lehká a nadýchaná. Do utřeného másla s cukrem teď přidejte jedno vejce.

4. Vejce zapracujte postupně, vždy po jednom, aby se dobře spojila se směsí. Opět použijte elektrické šlehací metly, aby vznikla homogenní směs. V odměrném džbánku promíchejte podmáslí s barvivem – pokud máte práškovou barvu, rozmíchejte ji podle návodu na obalu v asi 2 lžících vody.

5. Podmáslí s barvivem postupně zapracovávejte do těsta, střídavě s moukou s kakaem. Obě směsi zapracujte ve třech dávkách, končit byste měli moučnou směsí. V malém hrnku promíchejte ocet a sodu.

6. Až octová směs vyšumí, přidejte ji do těsta a dobře zapracujte. Těsto přesuňte do formy (nebo do menších formiček či důlků formy na muffiny) a povrch uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut. Doprostřed vpíchněte špejli, když na ní neulpí vlhké drobky, je upečeno.

Pokud nevlastníte formu ve tvaru srdce, upečte těsto jako plát a vykrojte podle předlohy. Můžete pak snáze vytvořit i vícevrstevný dort!

Na krém:
* 230 g žervé
* 230 g mascarpone
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 115 g moučkového cukru, prosátého
* 360 ml smetany ke šlehání typ de luxe (35–40 % tuku), ušlehané

1. Na krém si připravte všechny suroviny. Množství je dostačující jak na potření dortu, tak na spojování jednotlivých vrstev, pokud budete chtít mít dort vyšší.

2. Nejprve promíchejte žervé a mascarpone, postupně zatírejte moučkový cukr. Je důležité, aby byl prosátý, jinak by byl hrudkovitý a hůře by se zpracovával. Máte-li klasický, pravou vanilkou ovoněný cukr, nemusíte používat extrakt.

3. Aby byl krém opravdu jemný a našlehaný a také dobře držel, na závěr do něj zapracujte smetanu a důkladně vše vyšlehejte, nejlépe elektrickými metlami. Krém dejte do chladu.

4. Mezitím si připravte korpus – vyjměte ho z formy, nechte vychladnout a pak vodorovně jednou nebo dvakrát opatrně prořízněte. Pláty k sobě dobře spojte krémem, jeho vrstva by měla být stejná asi jako výška těsta. Když vám krém po stranách vyteče, nic se neděje, protože budete potírat i boky.

5. Na závěr celý dort důkladně potřete krémem a ozdobte podle vlastní fantazie a možností, čerstvou, umělou nebo marcipánovou květinou a podobně.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…