Druhy rýže

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Domácnost

V Číně se pěstuje rýže už přes 7000 let. Životně závislá je na ní polovina lidstva. V Asii se jí ročně vypěstuje na 650 milionů tun.



NATURAL je rýže s neloupanými zrnky. Má kratší dobu trvanlivosti, déle se vaří, i po uvaření zůstává pevná na skus a oproti bílé loupané rýži má výraznější, oříškovou chuť a mnohem více
zdraví prospěšných látek.

CARNAROLI je pokládána za královnu italských rizotových rýží. Má dlouhá, velká a baculatá zrnka. Během vaření se z ní uvolňuje vyšší množství škrobu, který způsobuje žádanou krémovitost rizota. Její zrnka také velmi silně nasávají tekutinu.

DIVOKÁ rýže. Nejde vlastně o rýži, ale o semínka traviny volně rostoucí ve Spojených státech a v Kanadě. Má kratší dobu trvanlivosti, déle se vaří a má výraznou oříškovou chuť.

MLÉČNÁ rýže má kulatá zrnka, která během dlouhého vaření nasáknou hodně tekutiny. Vzhledem k vysokému obsahu škrobu je to rýže lepivá a drží u sebe. Je zvlášť vhodná na sladké úpravy, např. rýžové kaše či pudinky.

VAPORIZOVANÁ (PARBOILED) dlouhozrnná rýže je loupaná a leštěná, ale zvláštním postupem je dosaženo toho, že se vitaminy a další cenné látky jakoby vtlačí dovnitř zrnka a zůstanou tak zachovány. Rychle se uvaří a zůstává sypká.

ARBORIO patří ke standardním italským rýžím na rizoto. Po uvaření zůstává poněkud pevnější než odrůda Carnaroli. Italské rýže se podle velikosti a obsahu škrobu dělí na Commune, Semifino, Fino a Superfino. K poslední kategorii se řadí jak Arborio, tak Carnaroli.

BASMATI je jemná, loupaná a leštěná indická rýže, vyznačující se jemnou, charakteristickou vůní. Je považována za královnu mezi rýžemi. Pokud ji dobře propláchnete, nebude se lepit a po uvaření zůstane zrnitá, jestli ji chcete k asijským jídlům, pojídaným hůlkami, před vařením ji neproplachujte.

Know-how

Jedním z nejznámějších rýžových jídel je španělská paella, která se podobně jako pečená rýže s rajčaty připravuje ve velké pánvi (a jídlo je také po této nádobě pojmenováno). Paella má ve Španělsku dlouhou historii a za místo zrodu je považována Valencie, protože se v tomto regionu rýži daří. Kulatozrnná odrůda Bomba je pro paellu ideální.

Původně prý byla paella jídlem sběračů při vinobraní a připravovala se ve veliké pánvi na ohni přímo na vinicích. Do ohně se dávaly větvičky po prořezání révy a suché úpony, což prý příjemně navonělo kouř a tím i celé jídlo. Kromě rýže je v paelle důležité maso (ve valencijské oblasti byl a je obvyklý králík a dříve také na vinicích běžní hlemýždi), další oblíbenou verzí je paella s mořskými plody či s kuřetem. Stejně jako je tomu u italského rizota či arabských pilafů, kvalita rýže je vždy rozhodující.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz







Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…