Dvě generace žen u plotny

| Autor: MK | Rubrika: Domácnost

Vzpomínáte si ještě na společné vaření a pečení s maminkou? Je tolik receptů, které připravujete dnes své rodině podle zkušeností a chutí, které si pamatujete z dětství či dospělosti.

Není větší pocta kuchařce, než když návštěva řekne: „Chutná to jako od maminky.“ Vraťte se do dětství a zkuste se svou maminkou připravit některý z našich receptů. Společně péct znamená také povídat si o „holčičích věcech“, zazpívat si, poškádlit se, užít si spoustu legrace a samozřejmě vyměnit si nějaké nápady.

Zeleninové tartaletky

Ingredience:
500 g dýně, nakrájené na menší kousky
350g červené řepy, umyté, rozpůlené
2 lžíce olivového oleje
1 pórek, nakrájený na plátky
500g koláčového těsta
120g Lučiny
60ml mléka
2 vejce
1 stroužek česneku
sůl a pepř
2 lžíce nasekaného tymiánu
zelený salát jako příloha

Postup:
1. Dýni a řepu nakrájíme na menší kousky a dáme na plech. 2. Zalijeme olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 20 minut. 3. Přidáme pórek a pečeme dalších 15 minut.
4. Koláčové těsto rozválíme a rozdělíme do 6 koláčových formiček o velikosti 14 cm. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut.
5. V míse smícháme Lučinu, mléko, vejce, česnek, sůl, pepř a bylinku a vložíme do formiček.
6. Navrch nasypeme připravenou zeleninu a vložíme do trouby, kde pečeme 12 minut. 7. Podáváme se zeleninovým salátem dle vaší chuti.

Ořechovo-kávový dort

Ingredience:
Dort:
200 g moučkového cukru
300 g medu
400 ml mléka
100 g rozinek
450 g hladké mouky
4 čajové lžíce prášku do pečiva
150 g ořechů, nasekaných
2 vejce

Poleva:
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru
250 g Lučiny
kávová esence
opečené ořechy na dekoraci

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 160 °C.

2. Do hrnce dáme cukr, med a mléko a zahřejeme, dokud se cukr a med nerozpustí. Poté odložíme stranou a necháme vychladnout.

3. Připravíme si mísu, ve které smícháme mouku a prášek do pečiva. Postupně přidáme ořechy a rozinky a vmícháme medovou směs a nakonec přidáme vejce. 4. Směs nalijeme do dortové formy a pečeme asi hodinu.

5. Po upečení necháme úplně vychladnout.

6. Připravíme polevu z másla a cukru, které ušleháme do světlé pěny a poté přimícháme Lučinu a kávovou esenci.

7. Krémem potřeme dort a navrch nasypeme opečené ořechy. Necháme půl hodiny v lednici vychladnout a poté můžeme podávat.


Tyto a další zajímavé, jednoduché a rychlé recepty pro vás připravily matky a dcery ze stejnojmenného projektu společně s autorkou kuchařek Ivetou Fabešovou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…