Dýně: Vyzkoušejte skvělé a originální recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ještě před pár lety dýně marně bojovaly o místo na našem jídelníčku, dnes už si bez nich podzimní tabuli ani neumíme představit. Vyzkoušejte i letos další nové recepty s touto skvělou zeleninou.

Dýňové pyré

1 hrnek - příprava: 40 minut

* 300 g dýně
* sůl a pepř
* nefiltrovaný dýňový nebo olivový olej

Dýni očistěte, zbavte vláknitého vnitřku a nakrájejte na kousky. Ty v troše vody uvařte doměkka, slijte a rozmixujte. Podle chuti a účelu dochuťte solí, pepřem a olejem. Pokud dýni uvaříte v poměru zhruba 1 : 1 s bramborami, máte skvělou přílohu.

NÁŠ TIP: Všechny druhy dýní jsou jedlé (i okrasné). Hokkaidó se na rozdíl od většiny ostatních nemusí loupat.


Dýňový hamburger

2 porce - příprava: 25 minut

* 1 cibule
* olivový olej
* 2 stroužky česneku
* mleté chilli a koriandr
* drcený kmín
* 3/4 hrnku dýňového pyré (viz recept výše)
* 2 vejce
* 100 g strouhaného čedaru
* 100 g strouhanky
* sůl a pepř
* olej na smažení
* 2 housky s dýňovými semínky
* 2 lžíce hummusu
* hlávkový salát a obilné výhonky

Cibuli orestujte na oleji dozlatova a přidejte prolisovaný česnek a koření. Lehce zpěňte. Smíchejte s dýňovým pyré (tentokrát stačí dýni rozšťouchat), vejci, čedarem a strouhankou a dochuťte solí a pepřem. Těsto nechte 10 minut odležet a smažte ploché karbanátky. Housky prořízněte, řezné strany potřete hummusem. Na spodní část každé z nich položte list salátu, karbanátek, obilné výhonky a přiklopte.


Dýňové kobližky

10–12 kousků - příprava: 45 minut

* 70 g měkkého másla
* 3/4 hrnku krupicového cukru
* 1 vejce
* 3 žloutky
* 150 g měkkého tvarohu
* 1 hrnek pyré z muškátové dýně
* 3,5 hrnku hladké mouky
* 1 prášek do pečiva
* mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček
* olej na smažení
* moučkový cukr
* 300 g zakysané smetany

Máslo utřete s cukrem do hladké pěny a postupně zašlehejte vajíčko a žloutky o pokojové teplotě. Přidejte tvaroh a 1 hrnek dýňového pyré a nakonec i mouku promíchanou s práškem do pečiva a kořením. Hotové těsto je spíš tužší konzistence, podle řídkosti tvarohu a pyré, proto případně přidejte mouku. Z těsta tvořte lžící kobližky a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte lehce pocukrované se zakysanou smetanou.

Pečená dýně s česnekem a šalvějí

4 porce - příprava: 65 minut

* 750 g máslové dýně
* olivový olej
* hrubá sůl a pepř
* 2 paličky česneku
* čerstvá šalvěj

Troubu zapněte na 200 °C. Dýni oloupejte a zbavte vláknitého středu, nakrájejte na kostičky a promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem. Vložte do zapékací misky a pečte asi 25 minut. Paličky česneku zbavte nejvrchnější vrstvy slupek, příčně je překrojte a řez potřete olejem. Přidejte řezem nahoru k dýni a pečte dalších 20 minut doměkka. Na posledních 5 minut promíchejte i se šalvějí. Hodí se jako příloha k pečenému masu nebo do teplých salátů.


Roastbeef s dýňovou Julienne

2 porce - příprava: 20 minut

* 100 g dýně
* 1/4 celeru
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1 lžíce másla
* 400 g roastbeefu
* 2 lžíce česnekové majonézy
* čerstvý koriandr
* dýňová semínka

Očištěnou dýni, celer, mrkev a petržel nakrájejte na velmi tenké nudličky. Zeleninu prohřejte skoro doměkka na kousku másla – vzniklému salátu se říká Julienne. Roastbeef nakrájejte na tenké plátky a servírujte pokapaný aioli a se salátem ozdobeným nasucho praženými dýňovými semínky a koriandrem.


Pizza s dýňovým pyré

1 pizza - příprava: 70 minut + odležení

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžíce olivového oleje
* 10 g droždí

NÁPLŇ:
* 50 g čerstvého špenátu
* 1/2 hrnku pyré z dýně hokkaidó
* 50 g choriza
* 50 g sýra taleggio
* rukola na ozdobu

Droždí rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a zapracujte s moukou a olivovým olejem. Bochánek těsta zabalte do fólie a nechte v ledničce 2 hodiny nebo přes noc odpočinout. Troubu zapněte na maximum. Z těsta vytvořte pizzu a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete dýňovým pyré a ozdobte spařeným špenátem, tenkými plátky choriza a sýrem taleggio. Pizzu vložte do trouby a pečte asi 8 minut – dokud nezezlátnou okraje těsta.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…