Fondue - společenská záležitost

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Fondue je snem každého hostitele, návštěvě chutná, baví je, nezašpiní se při něm skoro žádné nádobí, nedá moc práce a nezabere čas - stačí něco trochu pokrájet a pak už si hosté vaří vlastně sami...

Sýrové fondue

4 porce - příprava: 15 minut + konzumace

* 800 g sýra (dva druhy, např. gruyere a ementál)
* 1 stroužek česneku
* suché bílé víno podle potřeby (nejméně 200 ml)
* 2 lžičky solamylu
* 100 ml třešňové pálenky
* mletý pepř
* špetka strouhaného muškátového oříšku
* 4 bílé bagety

Sýry nastrouhejte nahrubo. Kotlík, v němž je budete tavit, vymažte oloupaným stroužkem česneku. Nalijte do něj bílé víno a postavte ho na sporák na střední plamen.

Přidejte nastrouhané sýry, solamyl, který jste rozmíchali v třešňovici, pepř a muškátový oříšek a směs přiveďte za stálého míchání k varu. V tu chvíli kotlík přemístěte na stůl nad hořák s malým plamenem a nechte sýr jen probublávat.

Může se stát, že na malém plameni bude směs rychle tuhnout – v tom případě vmíchejte další víno. Když bude naopak směs příliš tekutá, musíte přidat ještě trochu sýra.

Kousky bagety (předem opečené v troubě) namáčejte v sýrové směsi a užívejte si večeři s přáteli. Během jídla fondue občas odmíchejte ode dna.


Masové fondue

4 porce - příprava: 25 minut + smažení

* 800 g libového masa (nejlépe směs vepřového, hovězího a drůbežího)
* 1 limetka
* 1 l oleje
* opečené plátky bagety
* jemně nakrájená cibule
* nasekaný čerstvý koriandr
* sójová omáčka

ČESNEKOVÁ OMÁČKA:
* 150 g zakysané smetany
* 2 stroužky česneku
* špetka chilli
* sůl

HOŘČIČNÁ OMÁČKA:
* 8 lžic dijonské hořčice
* 3–4 lžíce vlahého medu

Maso nakrájejte na kostky o straně asi 2 cm (nechte každý druh zvlášť) a zakapejte je limetkovou šťávou. Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Omáčky připravte smícháním všech ingrediencí.

Když začne olej bublat, přeneste kotlík na stůl na hořák s malým plamenem. Namáčejte kousky masa v rozpáleném oleji asi na 2 až 3 minuty. Podávejte se solí, omáčkami a opečenou bagetou.

Náš TIP: K masu nepřidávejte před namáčením do oleje žádné bylinky ani koření, aby se v oleji z masa neuvolnily a nepřepalovaly se v něm.


Čokoládové fondue

4 porce - příprava: 10 minut + konzumace

* 800 g ovoce (kiwi, mandarinka, pomeranč, ananas, banán…)
* 100 g tmavé čokolády
* 100 g mléčné čokolády
* 160 ml smetany ke šlehání 33%
* 50 ml pomerančového nebo mandlového likéru (nemusí být)

Ovoce nakrájejte na větší kousky, které potom budete namáčet v čokoládě. Oba druhy čokolády rozpusťte na sporáku ve vodní lázni.

Do rozpuštěné čokolády nalijte vždy polovinu smetany, do tmavé čokolády pomerančový likér, do mléčné mandlový likér a obě misky přeneste opatrně na stůl a umístěte na malý plamen.

Do rozpuštěné čokolády namáčejte připravené kousky ovoce. Pokud bude čokoláda během hodování tuhnout, znovu na chvíli vraťte nad vodní lázeň.

Náš TIP: Pokud na fondue použijete banány, vyberte nepřílis měkké a potom pokapejte nakrájené kousky citronovou šťávou. Jinak zhnědnou a nebudou na stole vypadat nijak vábivě.


Pikantní krůtí fondue

4 porce - příprava: 20 minut + smažení

* 1 kg krůtích stehen bez kosti
* chilli a sůl podle chuti
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce hladké mouky
* 2 vejce
* 1 lžíce mléka
* 1–2 hrnky strouhanky
* 1 l oleje

Maso očistěte, zbavte blanek a šlach a nakrájejte na plátky, které napíchněte na špejle. Vetřete sůl, chilli a rozdrcený česnek. Obalte v mouce, vejcích a ve strouhance.

Olej vlijte do kotlíku a na sporáku ho nechte rozpálit. Když začne bublat, přeneste ho na stůl na hořák. Maso smažte v rozpáleném oleji a podávejte k nim zeleninový salát a čerstvé pečivo.

Co „fondovat“:

  • KOSTIČKY PEČIVA v roztaveném sýru
  • KOUSKY MASA v rozpáleném oleji
  • KOUSKY RYB A MOŘSKÉ PLODY v rozpáleném oleji
  • KOUSKY ZELENINY ve vroucím vývaru
  • KOUSKY MASA, RYB I MOŘSKÉ PLODY ve vroucím vývaru
  • KOUSKY OVOCE v rozehřáté čokoládě

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…