Gastronomické poklady šťavnaté Brazílie

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Tahle krásná a barevná země letos neurčuje trendy jen v módě, ale také v gastronomii. Ochutnejte stálice brazilského kulinárního nebe a už při vaření se nalaďte klasickým aperitivem s osvěžující vůní limetky.

Caipirinha s melounem

1 porce - příprava: 5 minut

* 1/2 limetky
* 2 lžičky krystalového cukru
* 5 cl cachacy
* plátky melounu galia nebo cantaloupe na ozdobu
* ledová tříšť

Do šejkru dejte nakrájenou limetku, cukr a cachacu, důkladně rozdrťte muddlerem a protřepejte. Pak přes strainer přeceďte do vyšší skleničky s ledovou tříští, přidejte plátky melounu a podávejte s brčkem.

Náš TIP: Můžete přidat také lžíci melounového likéru.


Moqueca de camarão

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g krevet bez hlaviček
* 3 stroužky česneku
* šťáva z 1 citronu
* 1 cibule
* 1 rajče
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky mleté chilli papričky
* 400 ml kokosového mléka
* sůl a pepř
* čerstvý koriandr
* citron a divoká rýže k podávání

Očištěné krevety smíchejte v míse s jedním rozdrceným stroužkem česneku a citronovou šťávou a nechte 15 minut odležet. Cibuli nakrájejte najemno, zbývající dva stroužky česneku nasekejte najemno, rajče oloupejte, zbavte semínek a pokrájejte.

Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli, pak přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte chilli, rajčata a kokosové mléko. Pomalu za stálého míchání přiveďte k varu, osolte, opepřete a vmíchejte připravené krevety. Povařte 5 až 8 minut doměkka.

Rozdělte na talíře a ozdobte nasekaným koriandrem. Podávejte s čtvrtinou citronu a dušenou divokou rýží.


Salát z červeného zelí

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 1/2 hlávky červeného zelí
* 1/2 lžičky soli
* 1–2 červené papriky
* 1 granátové jablko
* 80 g para ořechů

DRESINK:
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 lžíce avokádového oleje
* 2 lžíce džusu z granátových jablek
* sůl a pepř

Zelí nakrouhejte a v míse je rukama promíchejte se solí. Dejte do chladu.

Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Z granátového jablka vyloupejte zrníčka. Ořechy nasekejte.

V misce smíchejte ocet, olej a džus, osolte a opepřete. Zelí a papriku rozdělte na talíře, přelijte zálivkou a posypte zrníčky a para ořechy.


Feijoada

4–6 porcí - příprava: 3–4 hodiny + namáčení

* 500 g černých fazolí
* 2 cibule
* 4 stroužky česneku
* 450 g vepřového masa
* 100 g klobásy (například chorizo)
* 100 g anglické slaniny
* 200 g uzených vepřových žeber
* rostlinný olej
* 2 bobkové listy
* 1–2 rajčata
* chilli paprička (nemusí být)
* 2 pomeranče
* pepř a sůl
* 1 svazek koriandru

Fazole několikrát propláchněte, zalijte v hrnci vodou a nechte přes noc bobtnat. Druhý den nakrájejte cibuli na kostičky, česnek na plátky a maso, klobásu i slaninu na kousky.

V kastrolu na oleji orestujte cibuli, česnek a slaninu. Po 2 minutách přisypte maso a chvíli opékejte ze všech stran. Pak přidejte žebra, fazole a bobkový list, zalijte vodou nebo vývarem a duste asi hodinu. Občas promíchejte, případně zřeďte.

Rajčata ponořte do horké vody, oloupejte a nakrájejte. Vmíchejte je do hrnce i s klobásou nakrájenou na kolečka, přidejte nasekanou chilli papričku a šťávu z jednoho pomeranče, podle chuti osolte a duste tak dlouho, až maso úplně změkne. Žebra oberte a maso přidejte do směsi. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s dušenou rýží, každou porci ozdobte nasekaným koriandrem a kouskem pomeranče (odstraňte kromě slupky i všechny bílé části).


Mousse de maracujá

6–8 porcí - příprava: 15 minut + chlazení

* 1 větší maracuja
* 5 plátků želatiny
* 250 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce krupicového cukru
* 100 ml džusu z maracuji
* 380 g neslazeného kondenzovaného mléka
* 1 limetka

Maracuju rozpulte, vydlabejte dužninu a nechte stranou na ozdobu. Mísu a šlehací metly vychlaďte. Želatinu nechte změknout v misce s vlažnou vodou podle návodu.

V míse ušlehejte smetanu s cukrem dotuha, pak zašlehejte maracujový džus, kondenzované mléko a změklou želatinu. Dobře promíchejte a rozdělte do misek nebo skleniček.

Nechte chladit asi 2 hodiny a podávejte ozdobené maracujovou dužninou a kouskem limetky.

Chuť Brazílie

  • RYBY A MOŘSKÉ PLODY – jsou základem jídelníčku na pobřeží, ale také v Amazonii, kde je zase dostatek těch sladkovodních
  • TROPICKÉ OVOCE – ananas, avokádo, maracuja a další skvělé plody dávají zdejším pokrmům chuť i barvu
  • KOKOSOVÉ MLÉKO – používá se do dezertů i tradičního jídla moqueca
  • CUKROVÁ TŘTINA – šťáva z ní je mimo jiné základem alkoholického nápoje cachaca

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…