Gastrovýlet do Rakouska. Vyzkoušejte 6 skvělých receptů

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

S touto zemí nás pojí nejen geografická blízkost. Ochutnejte stálice sousedů, jež možná vařila i vaše babička.

Linecký koláč s marmeládou a mandlemi

1 forma o ø 24 cm - příprava: 50 minut

* 170 g hladké mouky + na vál
* 80 g moučkového cukru
* 50 g mletých loupaných mandlí
* 1 žloutek
* kůra z 1/2 citronu
* 150 g másla + na vymazání
* 1 sklenička pikantního džemu (višně, rybíz)
* 1 vejce
* 2 hrsti sekaných mandlí

Na vál prosijte mouku, přidejte cukr, mleté mandle, žloutek a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte nakrájené studené máslo. Vypracujte těsto a nechte ve fólii odležet aspoň hodinu v chladu. Pak je vyjměte a 1/4 dejte stranou.

Troubu předehřejte na 175 °C. Z těsta vyválejte plát o velikosti formy. Tu vymažte máslem (nebo vyložte pečicím papírem) a těsto do ní vmáčkněte. Přečnívající kousky odřízněte, koláč lehce propíchejte vidličkou a potřete džemem.

Zbylé těsto vyválejte a rádýlkem z něj nakrájejte proužky. Z nich vytvořte mřížku na koláč. Potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct asi na 30 minut.


Káva Einspänner

2 porce - příprava: 5 minut

* 1/2 kelímku smetany ke šlehání 33%
* 2 šálky silné černé kávy
* krupicový cukr (nemusí být)
* kakao nebo čokoládové hoblinky na ozdobu (nemusí být)

Hodně vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha. Připravte dva šálky silné černé kávy (ideálně v kvalitním kávovaru) a vmíchejte do nich cukr podle chuti. Ozdobte šlehačkou a nakonec můžete posypat kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.

NÁŠ TIP: Této kávě se u nás také říká vídeňská. Podává se buď ve vysoké sklenici, nebo ve větším šálku společně se skleničkou vody.


Čočková polévka s párkem

4 porce - příprava: 90 minut

* 120 g čočky
* 1–1,5 l vody nebo vývaru
* 1 cibule
* 2 střední mrkve
* 2 lžíce másla
* 2 lžičky hladké mouky
* 1/2 červené papriky
* 2 vídeňské párky
* sůl a pepř
* 1 utřený stroužek česneku
* majoránka

Čočku přeberte, propláchněte a na hodinu zalijte vodou (vývarem). Pak ji dejte vařit téměř doměkka. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, zasypte moukou. Jíšku zalijte hrnkem vody, osolte, přidejte nakrájenou mrkev a vařte 20 minut. Přidejte papriku na nudličky a párky. Vmíchejte uvařenou čočku, sůl, pepř, česnek a majoránku.


Tafelspitz

4 porce - příprava: 3–4 hodiny

* 3 l vývaru z morkových kostí
* 1,5 kg hovězí květové špičky
* 4 kuličky celého pepře
* 2 bobkové listy
* 1/2 pórku
* 2 cibule
* 1 lžíce oleje
* 150 g mrkve a celeru
* libeček
* sůl a pepř

OMÁČKA:
* 5 lžic majonézy
* 5 lžic zakysané smetany
* 1 lžíce strouhaného křenu

K PODÁVÁNÍ:
* 2 hotové palačinky
* 1 lučina
* hrst sekané pažitky nebo jiných bylinek

Do hrnce s vývarem ponořte maso a přidejte celý pepř a bobkový list. Vařte na mírném plameni a sbírejte pěnu. Pórek očistěte a s cibulí nakrájejte. Orestujte na oleji a přisypte k masu.

Očistěnou kořenovou zeleninu nakrájejte – celer na kostičky, karotku můžete nechat po efekt v celku a přidejte do vývaru (asi po 2 hodinách) s libečkem. Vařte do změknutí.

Mezitím si připravte omáčku: do misky dejte majonézu a smetanu, vmíchejte strouhaný křen. Dochuťte solí a pepřem.

Lučinu utřete se solí, vmíchejte sekané bylinky a směsí natřete palačinky. Srolujte a překrojte. Měkké maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na silnější plátky. Vývar sceďte a dochuťte. Plátky masa podávejte s trochou polévky, zeleninou, křenovou omáčkou a palačinkami.

NÁŠ TIP: K tafelspitzu se skvěle hodí jako chuťovka strouhaný křen s jablky.


Jablečný štrúdl

2 záviny - příprava: 40 minut

* 50 g rozinek
* 5 cl kvalitního rumu
* 800 g jablek
* 2–3 lžíce krupicového cukru
* 1 lžička skořice
* šťáva z 1/2 citronu
* 30 g másla + na potření
* 40 g strouhanky
* 1 balení listového těsta

Rozinky namočte do rumu. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do mísy, přidejte 2 až 3 lžíce cukru a skořici, zalijte citronovou šťávou a rumem s rozinkami. Nechte chvíli stát a přebytečnou šťávu slijte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Na másle orestujte strouhanku. Těsto vyválejte na dva pláty, posypte strouhankou a rozložte jablečnou směs. Srolujte a přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete máslem a pečte 20 až 30 minut.


Vídeňské řízky

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 plátky z telecí kýty
* sůl
* 150 g hladké mouky
* 2 vejce
* 200 g kvalitní strouhanky
* rostlinný olej na smažení
* citron
* brusinková marmeláda

Maso nařízněte, mírně naklepejte a osolte. Obalte v mouce, vejcích rozšlehaných v misce (můžete přidat pár kapek mléka nebo smetany na zjemnění), a strouhance. Na pánvi rozpalte olej a řízky smažte z obou stran dozlatova.

Hotové přendejte na papírové utěrky a odsajte přebytečný tuk. Podávejte s 1/4 citronu a brusinkovou marmeládou, jako přílohu podávejte vařené nebo šťouchané brambory.

NÁŠ TIP: Rakouské hospodyňky připravovaly „wiener schnitzel“ na přepuštěném másle nebo na směsi másla a oleje, můžete to zkusit také – řízek tak získá specifickou chuť.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…