Horské svačiny

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Při sportování je třeba nejen doplňovat tekutiny a sacharidy, ale potřebujeme se i zahřát. Odskočte si na chvíli ze sjezdovky k chatě na něco malého k jídlu či k pití.

Horká čokoláda s domácími müsli tyčinkami

(pro běžkařky a běžkaře)

4 porce - příprava: 45 minut

* 150 g hořké čokolády s obsahem kakaa 60 %
* 600 ml smetany 33%
* 50 g třtinového cukru
* špetka skořice

MÜSLI TYČINKY:
* 300 g ovesných vloček
* 100 g para ořechů
* 100 g sušeného ovoce (rozinky, ananas, brusinky)
* 100 g másla
* 80 g medu
* 2 bílky

Ovesné vločky a para ořechy orestujte nasucho. Sušené ovoce spařte horkou vodou a dejte do mísy s vločkami a ořechy. Přilijte rozpuštěné máslo s medem a vmíchejte našlehané bílky.

Hmotu rozetřete do pekáčku s pečicím papírem. Pečte při 160 °C asi 20 minut. Pomocí pečicího papíru přeneste na prkénko a ještě teplé nakrájejte na tyčinky.

Smetanu přiveďte k varu. Vsypte cukr, sundejte z ohně a zamíchejte. Pak vsypte nasekanou čokoládu se špetkou skořice a metličkou vyšlehejte. Rozdělte do hrníčků a podávejte s tyčinkami.


Banánovo-brusinkový chléb

(pro lyžaře)

4 porce - příprava: 80 minut

* 60 g sušených brusinek
* 50 ml koňaku
* 125 g másla
* 170 g třtinového cukru
* 2 vejce
* 6 banánů
* 2 lžíce nasekaných pistácií
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* 1 lžička skořice
* 100 ml medu

Brusinky spařte horkou vodou a zalijte je koňakem. Máslo nakrájejte na kousky a nechte při pokojové teplotě změknout. Dejte ho do šlehače, přidejte cukr a šlehejte asi 5 minut, až bude máslo krémové. Pak postupně zapracujte vejce.

Banány rozmačkejte a vmíchejte do máslové hmoty spolu s pistáciemi. Poté přidejte mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí, vlijte med a promíchejte.

Připravené těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 60 minut.

Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě, pak ho vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte s horkým mlékem.


Sýrovo-šunkové toasty

(pro děti)

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 plátků bílého toastového chleba
* 2 lžíce hořčice
* 50 g sýra gruyère nebo jiný sýr se 40 % tuku
* 4 plátky šunky
* 8 plátků slaniny
* 20 g másla

Plátky toastového chleba rozkrojte na poloviny. Všechny lehce potřete hořčicí. Sýr nastrouhejte. Šunku nakrájejte na drobné kousky.

Osm polovin namazaného toastového chleba rozložte. Na každý nasypte část strouhaného sýra a část nakrájené šunky. Zaklopte druhou polovinou pomazaných chlebů a lehce přimáčkněte.

Připravené chleby obtočte plátky slaniny a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Na každý toast položte kousek másla. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 5 minut dozlatova.


Empanády s masem a se špenátem

(pro snowboarďáky)

4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 chlazená těsta na pizzu
* 1 vejce

MASOVÁ NÁPLŇ:
* 1 malá cibule
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 1 chilli papričky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžičky drceného římského kmínu
* 250 g mletého hovězího masa
* 100 g sterilovaných fazolí
* 2 lžíce nasekané koriandrové natě
* sůl

ŠPENÁTOVÁ NÁPLŇ:
* 1 malá cibule
* 20 g másla
* 4 stroužky česneku
* 500 g baby špenátu
* 50 g strouhaného sýra
* sůl a pepř

Na masovou náplň nakrájejte cibuli, řapík celeru, chilli papričku a česnek nadrobno. V pánvi zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Restujte asi 4 minuty do změknutí. Pak přidejte římský kmín a po chvilce mleté maso. Restujte a rozdělujte maso, až bude zcela orestované. Sterilované fazole propláchněte, rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do masa. Dochuťte nasekaným koriandrem a solí.

Na špenátovou náplň orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Pak přidejte podrcený česnek a krátce lehce orestujte. Přidejte špenát, nechte listy zavadnout a pak duste, až se zbaví vody. Sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout. Potom vmíchejte sýr a dochuťte solí a pepřem.

Těsto rozložte a rozválejte na tenký plát. Vykrájejte formičkou kolečka. Do středu každého z nich dejte lžičku masové nebo špenátové náplně. Okraje potřete vejcem, přehněte a pak je k sobě pečlivě přimáčkněte. Uzavřené empanády rozložte na plech s pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 až 20 minut.


Aromatická koňaková káva

(pro horské povaleče)

4 porce - příprava: 25 minut

* 25 g čerstvě mleté kávy
* 1 celá skořice
* 4 hřebíčky
* 2 kousky pomerančové kůry
* 2 kousky citronové kůry
* 16 cl koňaku
* cukr podle chuti
* 100 ml nehomogenizovaného polotučného mléka

Kávu zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 4 minuty louhovat. Pak ji přeceďte do kastrůlku. Přidejte koření a citrusovou kůru a krátce zahřejte, ale nevařte.

Do každé sklenky vlijte 4 cl koňaku a rozmíchejte se lžičkou cukru. Mléko zahřejte a našlehejte. Do sklenek s koňakem nalijte kávu a přidejte mléčnou pěnu. Povrch ozdobte skořicí a citrusovou kůrou.


Masové stripsy v krustě

(pro skialpinisty)

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa
* 2 stroužky česneku
* 100 g hladké mouky
* 2 vejce
* 100 kukuřičných lupínků
* sůl a pepř
* olej na smažení

BURÁKOVÁ OMÁČKA:
* 150 g nesolených buráků
* 1 chilli papričky
* 1 stroužek česneku
* 50 g třtinového cukru
* špetka mořské soli

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Oloupejte česnek a prolisujte ho na maso. Dochuťte solí a pepřem. Do misky připravte hladkou mouku, v druhé misce rozšlehejte vejce a do třetí vsypte nadrcené kukuřičné lupínky.

V pánvi zahřejte olej. Nudličky masa obalujte v hladké mouce, vejcích a drcených lupíncích. Vkládejte je do horkého oleje a na mírném plameni smažte asi 5 minut. Pak je nechte okapat na papírové utěrce.

Křupavé kuřecí stripsy servírujte ještě teplé s burákovou omáčkou. Tu připravíte tak, že společně umixujete buráky, chilli papričku, česnek, cukr a sůl a přilejete přibližně 100 ml horké vody.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…