Hostina na svatého Martina

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Čekání na první letošní sníh můžete oslavit méně tradičně, než jste byli zvyklí. Ke klasickému kaldounu přidejte husí prsa s fíky a lahodné lívance.

Lívance s brusinkami

4 porce - příprava: 50 minut

* 100 ml plnotučného mléka
* 30 g přírodního cukru
* 20 g droždí
* 1 vejce
* 250 g polohrubé mouky
* sůl
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžičky mleté skořice
* 200 g brusinek z kompotu
* 250 g zakysané smetany

Do vlažného mléka vsypte cukr a rozmíchejte. Pak přidejte rozdrobené droždí, vejce, mouku a špetku soli a vše rozmíchejte do hustého, ale tekoucího těsta. Nechte kynout 30 minut na teplém místě.

Do vymazaného lívanečníku vlévejte těsto a opékejte je z každé strany dozlatova. V míse smíchejte cukr se skořicí a lívance v něm obalujte. Podávejte s brusinkami a zakysanou smetanou.


Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 50 minut

* 500 g drůbežích drobů (srdce, žaludky)
* 50 g másla
* 1 lžičky drceného kmínu
* 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 100 g nadrobno nakrájené cibule
* 2 bobkové listy
* 500 ml vývaru (kachního nebo husího)
* 20 g hladké mouky
* 200 ml smetany
* mletý černý pepř
* sůl
* muškátový oříšek
* plocholistá petržel

KNEDLÍČKY:
* 400 g drůbežích jater
* 200 g toastového chleba
* 1 žloutek
* 2 stroužky česneku
* muškátový oříšek
* drhnutá majoránka
* sůl a pepř

Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce orestujte. Vložte droby a bobkový list. Zalijte vývarem a 10 minut povařte.

Mezitím připravte ze zbytku másla a mouky světlou jíšku. Lehce zchladlou jíšku přidejte do polévky. Vařte dalších 15 minut. Do provařené polévky vlijte smetanu. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidejte nasekanou petržel. Na knedlíčky rozsekejte játra očištěná od blan v mixéru.

Z toastového chleba okrájejte kůrky a nalámejte ho k játrům. Přidejte žloutek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a mixujte. Rozmixovanou hmotu nechte 15 minut stát, aby zhoustla.

Pokud není dostatečně hustá a nedrží pohromadě, přidejte ještě nadrcený toastový chleba. Pak z hmoty tvořte knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 až 15 minut.


Husí prsa plněná fíky s galetkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 velká husí prsa
* sůl, mletý černý pepř
* 2 snítky tymiánu
* 40 cl balzamikového octa
* 4 fíky

BRAMBOROVO-CIBULOVÁ GALETKA:
* 40 g másla
* 1 snítka tymiánu
* 1 cibule nakrájená na kolečka
* 2 velké brambory typu B nastrouhané na plátky
* 60 g nastrouhaného tvrdého sýra
* 100 g natrhané mozzarelly
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý černý pepř

Prsa očistěte od blanek. Z obou stran osolte a opepřete. Posypte lístky tymiánu a lehce potřete balzamikovým octem. Jedna prsa položte kůží dospod a naskládejte na ně fíky nakrájené na kolečka. Zaklopte druhými prsy, kůží nahoru, a svažte provázkem.

Zahřejte pánev s kovovou rukojetí a vložte maso. Opékejte ho z každé strany 3 až 4 minuty, aby kůže byla dozlatova. Zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak odklopte a pečte ještě asi 10 minut, až bude kůže křupavá a maso měkké. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovo-cibulovou galetkou.

Na galetku rozpusťte máslo v pánvi. Vsypte tymián a naskládejte kolečka cibule a krátce je opékejte na mírném plameni. Plátky brambor smíchejte v míse s nastrouhaným sýrem a natrhanou mozzarellou, olivovým olejem, solí a pepřem.

Brambory rozprostřete do pánve na kolečka cibule. Vložte do trouby a pečte při 200 °C 45 minut. Pak obraťte na talíř a nakrájejte na porce.

NÁŠ TIP: Do galetky můžete použít jakýkoli váš oblíbený sýr – čedar, pecorino nebo parmazán.

Čerstvé fíky

LAHODNÉ I ZDRAVÉ

Pocházejí z Orientu a v současné době se pěstují hlavně v jižní Evropě, na severu Afriky, v Turecku, Kalifornii nebo Jižní Americe. Zralé fíky se jedí jen tak nebo se přidávají do salátů či dezertů, skvělé jsou ale třeba právě připravované dohromady s masem nebo jako čatní. Kromě medově nasládlé chuti jsou oblíbené pro své zdravotní účinky: zahánějí únavu, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují výkonnost a prospívají mozku i nervům.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…