Houbařská sezóna je tu: Vyzkoušejte recepty z chalupy

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Rostou? Rostou! Sbírání hub je zábava, které se s chutí věnují velcí i malí. Milovníci vaření ale mají největší radost, když pak můžou v kuchyni pustit fantazii z uzdy a připravit pravé houbařské hody!

Houbařská sezóna je tu: Vyzkoušejte recepty z chalupy

Krémová houbová polévka s nočky

4 porce příprava: 50 minut

300 g lesních hub (např. lišky, hříbky), 2 mrkve, 1 petržel, 1 celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička kmínu, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, libeček a petrželka, NOČKY: 1 vejce, 50 ml plnotučného mléka, hrst hub, hrst petrželové natě, 100 g krupice, sůl

Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut. Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.

Topinky se smaženicí

4 porce příprava: 30 minut

1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej), 1 červená cibule, 500 g lesních hub, 4 jarní cibulky, sůl a pepř, 2 lžičky kmínu, 1 chilli paprička, 2 vejce, menší chléb, olej na osmažení topinek, petrželka

Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut. Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou.

Nakládané houbičky

4 porce příprava: 30 minut

700 g lesních hub, cibule, mrkev, celer NÁLEV (NA 750 ML VODY) 250 ml 8% octa, 8 lžic krupicového cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička kyseliny citronové, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 lžičky celého pepře, 1 lžička hořčičných semínek

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.

Kotlety na liškách

4 porce příprava: 60 minut

4 kotlety s kostí, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 4 jarní cibulky, 400 g lišek obecných, 200 ml bílého suchého vína, 100 ml smetany 33%, 1 lžička kmínu

BRAMBORY: 600 g brambor typu A, 100 g špeku, 4 šalotky, 1 palice česneku, sůl a pepř, olivový olej

Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut. Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.

Hrnkové knedlíky s houbami

4 porce příprava: 40 minut

1 hrnek plnotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 rohlíky, 100 g hub, 2 vejce, sůl, petrželka, 50 g másla

V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla. Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte.

Hovězí pečeně s houbami

4 porce příprava: 140 minut

1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, 300 g lesních hub

Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…