Houbové recepty z chalupy

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Sbírání hub je zábava, které se s chutí věnují velcí i malí. Milovníci vaření ale mají největší radost, když pak můžou v kuchyni pustit fantazii z uzdy a připravit pravé houbařské hody!

Krémová houbová polévka s nočky

4 porce - příprava: 50 minut

* 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky)
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžička kmínu
* 1 l hovězího vývaru
* sůl a pepř
* libeček a petrželka

NOČKY:
* 1 vejce
* 50 ml plnotučného mléka
* hrst hub
* hrst petrželové natě
* 100 g krupice
* sůl

Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut.

Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.


Topinky se smaženicí

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej)
* 1 červená cibule
* 500 g lesních hub
* 4 jarní cibulky
* sůl a pepř
* 2 lžičky kmínu
* 1 chilli paprička
* 2 vejce
* menší chléb
* olej na osmažení topinek
* petrželka

Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut. Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou.


Nakládané houbičky

4 porce - příprava: 30 minut

* 700 g lesních hub
* cibule
* mrkev
* celer

NÁLEV (NA 750 ML VODY):
* 250 ml 8% octa
* 8 lžic krupicového cukru
* 2 lžičky soli
* 1 lžička kyseliny citronové
* 1 bobkový list
* 2 kuličky nového koření
* 1/2 lžičky celého pepře
* 1 lžička hořčičných semínek

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.

Kotlety na liškách

4 porce - příprava: 60 minut

* 4 kotlety s kostí
* sůl a pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce oleje
* 4 jarní cibulky
* 400 g lišek obecných
* 200 ml bílého suchého vína
* 100 ml smetany 33%
* 1 lžička kmínu

BRAMBORY:
* 600 g brambor typu A
* 100 g špeku
* 4 šalotky
* 1 palice česneku
* sůl a pepř
* olivový olej

Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut.

Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.


Hrnkové knedlíky s houbami

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 hrnek plnotučného mléka
* 1 hrnek polohrubé mouky
* 2 rohlíky
* 100 g hub
* 2 vejce
* sůl
* petrželka
* 50 g másla

V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla.

Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte.

Hovězí pečeně s houbami

4 porce - příprava: 140 minut

* 1 kg hovězí pečeně
* 100 g špeku
* sůl a pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce oleje
* 2 lžičky kmínu
* 300 g lesních hub

Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.


Houbové karbanátky na salátu

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 lžíce sádla
* 1 cibule
* 300 g hříbků a lišek
* 3 jarní cibulky
* sůl a pepř
* 1 lžička kmínu
* 1/4 kapusty
* 500 g mletého masa mix
* hrst majoránky
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* strouhanka
* listové saláty
* zálivka podle chuti

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte očištěné a na drobné kousky nakrájené houby spolu s jarní cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a restujte doměkka. Vedle v hrnci vařte očištěnou kapustu asi 5 minut, potom ji nasekejte nadrobno, přidejte maso, majoránku, vejce, prolisovaný česnek, popřípadě strouhanku, aby se směs spojila. Vytvarujte malé karbanátky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Podávejte se salátem a zálivkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…