Hurá na výlet: Svačiny zabalené na cesty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Chystáte se na nedělní výlet? Pak si nezapomeňte zabalit vydatnou svačinku! Na kole, v autě, na skútru u vody i na louce uprostřed lesa vám přijde vhod! Oběd už pak nemusíte řešit.

Hurá na výlet: Svačiny zabalené na cesty

Bagety s rajčatovosardelovou pastou

4 porce příprava: 15 minut

200 g sušených rajčat v oleji, 6 naložených sardelových filetů, bazalka a oregano, sůl a pepř, 4 bagety, 200 g parmské šunky, 2 baby saláty

Nadrobno nakrájená rajčata smíchejte s filety sardelek rozmačkanými vidličkou, přidejte bylinky a dochuťte. Rozkrojené bagety potřete pastou, přidejte parmskou šunku a baby salát.

Banánové toasty

4 porce příprava: 20 minut

4 vejce, 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička mleté skořice, kůra z jednoho citronu, sůl, 8 plátků bílého francouzského chleba, 100 g másla, 4 banány, moučkový cukr

V misce vyšlehejte vejce s mlékem, vanilkovým cukrem, skořicí, citronovou kůrou a špetkou soli. Ve směsi postupně namáčejte plátky chleba tak, aby nasály tekutinu z obou stran. Poté hned smažte na másle z obou stran dozlatova. Oloupaný podélně rozkrojený banán vložte mezi plátky chleba a přimáčkněte. Toasty rozkrojte a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

4 porce příprava: 25 minut

8 tortill, 1 lžíce olivového oleje, 200 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 200 g čerstvé nebo sterilované kukuřice, 1 celá brokolice, sůl a pepř, 200 g čedaru AVOKÁDOVÝ DIP: 100 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 1 avokádo, 1 chilli paprička, sůl a pepř, 1 limetka, olivový olej

Tortilly potřete zlehka olivovým olejem, zasypte hráškem, kukuřicí a kousky blanšírované brokolice. Osolte, opepřete a posypte nastrouhaným čedarem. Podle chuti můžete přidat chilli papričky. Tortilly přiklopte a dejte zapéct do předehřáté trouby na 200 °C dozlatova, asi 5 minut. Podávejte s dipem: v misce smíchejte bílý jogurt a majonézu, přidejte nadrobno nakrájené oloupané avokádo a nasekanou chilli papričku. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky. Zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

Panini s pestem a parmskou šunkou

4 porce příprava: 20 minut

4 bagety, 200 g parmské šunky, 4 červené papriky RUKOLOVÉ PESTO: 100 g rukoly, 100 ml extra panenského olivového oleje, 50 g pecorina, 1 stroužek česneku, 20 g slunečnicových semínek, sůl a pepř

Připravte si pesto: omytou a osušenou rukolu rozmixujte s olivovým olejem, nastrouhaným pecorinem, nasekaným česnekem a nasucho orestovanými slunečnicovými semínky. Dochuťte solí a pepřem. Bagety rozkrojte, potřete pestem, přidejte na menší kousky nakrájené papriky a plátky parmské šunky, zapečte v kontaktním grilu dozlatova, asi 4 minuty.

Burger z lososa s avokádovorajčatovým dipem

4 porce příprava: 25 minut

600g filet z lososa, sůl a pepř, hladká mouka na obalení, olivový olej na smažení, 4 bagely (nebo hamburgerové housky), 2 baby saláty, 2 rajčata AVOKÁDOVO-RAJČATOVÝ DIP: 150 ml majonézy, 150 ml bílého jogurtu, 1 avokádo, 100 g cherry rajčátek, 1 chilli paprička, 1 hrsti čerstvého koriandru, 1 hrsti plocholisté petržele, 1 citron, sůl a pepř, 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Filet z lososa rozdělte na čtyři porce, osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce. Filety opečte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Připravte si dip: v misce smíchejte majonézu s jogurtem, oloupaným a na kousky nakrájeným avokádem a cherry rajčátky. Vše smíchejte, přidejte nasekané chilli papričky, bylinky, šťávu a kůru z citronu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem. Rozkrojte bagely, rozprostřete na ně dip, baby salát a na plátky nakrájená rajčata. Přidejte orestovaného lososa, další vrstvu dipu a přiklopte.

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…