Indická exotika ve Vaši kuchyni

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Pokud se Vám už přejedly tradiční vepřové řízky k nedělnímu obědu, zkuste si příští neděli ozvláštnit trochou voňavé indické exotiky. Restaurace Punjabi Food z Nákupního centra Eden Vám přináší recept, který si Vaše chuťové buňky zaručeně zamilují.

Po staletí byli lidé ze severoindického státu Punjab [pandžáb] považováni za ty, kdo udržují indickou tradici a kuchyni. V restauraci Punjabi food se snaží pokračovat v tomto dědictví. Jejich pokrmy čerpají z mnoha kulturně i časově rozdílných zdrojů - od zdravých vesnických jídel až po pochoutky bohatých šlechticů; od jídel dávných a pracných až po jídla praktická a moderní.

Kuchaři přivedli tato jídla k dokonalosti spojením jejich původní chutě se soudobým přístupem k výživě. Tím vznikl jedineční styl jídel Punjabi, kdy si pochutnáte na výsledku tisíce let kulinářského vývoje, obratně využitého v chuti pokrmů 21. století.

Jehněčí na kari podle indického receptu je nejen vzrušujícím kulinářským zážitkem, ale má dokonce i léčivé účinky. Obsahuje kurkumu, která čistí krev a posiluje kosti, nebo zázvor, který reguluje střevní funkce a je tajemstvím dlouhověkosti indických lidí.

K přípravě budete potřebovat:
100 gramů jehněčího masa nakrájeného na menší kusy, 2 cibule nakrájené na střední velikost, 1 rajče, ½ černého kardamomu, 1 hřebíček, ½ lžíce nedrceného koriandru, ½ lžíce celého kmínu, zázvor, česneková pasta, kurkuma, mletý kmín,koriandr, sůl a speciální koření - meat masala á kitchen king, je-li k dispozici, po ½ lžíci.

Dejte 2 lžíce oleje do hrnce a nechte ohřát. Nejdříve osmahněte kardamom, hřebíček, kmín, koriandr a počkejte, až směs zežloutne. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte lehce osmahnout, poté přidejte česnek, zázvorovou pastu a nechte na mírném ohni asi 5 minut prohřát.

Pak přidejte zbývající koření a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Přidejte půl hrnku vody a jemně nakrájené rajče. Pořádně rozmíchejte, až se celá směs spojí. Nechte vařit dalších asi 10 minut, aby se voda částečně vyvařila. Přidejte jemně nakrájené jehněčí maso a vařte asi 10 minut bez pokličky, až se směs spojí s masem. Dále poduste asi 15 minut, vše na mírném ohni. K dokončení stačí přidat vodu a dusit až do změknutí masa.

Pro přípravu je nejlepší použít tlakový hrnec, maso rychleji změkne.

Více informací na www.mojejidlo.cz
zdroj: WO-MAN, s.r.o.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 5 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…