Ingredience s nádechem jara

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ke slovu se dostalo nejkrásnější roční období a to se projevuje i v kuchyni. Podívejte se, jak se dá kouzlit třeba se špenátem, vejci, jogurtem či mletým masem.

Jarní závitky na špenátě

4 porce - příprava: 35 minut

* 500 g špenátových listů
* 2 šalotky
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* sůl

JARNÍ ZÁVITKY:
* 1 mrkev
* 4 ředkvičky
* 8 rýžových papírů
* 16 listů baby špenátu
* 8 listů bazalky
* 100 g hráškových výhonků
* hrst výhonků řeřichy
* sladká chilli omáčka

Špenátové listy propláchněte studenou vodou. Otrhejte tuhé stonky a nechte okapat na sítu. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte olej a šalotku s česnekem na něm nechte změknout. Pak přidejte špenát. Na pánvi duste, dokud se nevypaří tekutina, osolte. Na závitky nakrájejte mrkev na nudličky a ředkvičky na kolečka. Na pracovní desku dejte vlhkou utěrku. Na ni položte rýžový papír a lehce ho navlhčete. Položte na něj dva listy baby špenátu, lístek bazalky, část nakrájené mrkve a pár hráškových výhonků. Zabalte do závitku. Opakujte ještě sedmkrát. Podávejte na špenátovém lůžku s chilli omáčkou.

Špenát

Neobsahuje sice tak velké množství železa, jak se dříve mylně předpokládalo, přesto je špenát zdravou a zajímavou zeleninou, která je mimo jiné zdrojem luteinu a dalších antioxidantů.


Kuře v marinádě

4 porce - příprava: 40 minut + marinování

* 600 g kuřecích prsou
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 salátová okurka

MARINÁDA:
* 500 g bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce strouhaného zázvoru
* 1 chilli paprička

DRESINK:
* 150 g bílého plnotučného jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžíce nasekané máty
* sůl a pepř

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na proužky. Česnek nadrťte. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a kousky kuřecího masa do ní naložte nejméně na 2 hodiny. Nejlépe ale přes noc. Potom maso vyndejte z marinády a jenom lehce ji z něj otřete. Maso osolte a opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím si připravte dresink z jogurtu, nastrouhaného česneku, citronové šťávy, nasekané máty a špetky soli. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše podávejte společně s upečenými kousky kuřecího masa. Pokud máte raději dresink pikantnější, můžete do něj nasekat jednu chilli papričku.

Bílý jogurt

Je základem především řecké a všeobecně balkánské kuchyně. Nejzdravější je jogurt vyrobený pouze z mléka a jogurtových kultur. Pokud máte raději ochucený, přidejte si do něj čerstvé ovoce.

Vaječná pizza z pita chleba

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 chlebové placky pita
* 100 g rajčatového protlaku
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 8 plátků slaniny
* 200 g cherry rajčátek (červené a žluté)
* 150 g sýra
* 4 vejce
* 2 lžíce nasekané pažitky
* sůl a pepř

Troubu předehřejte na 220 °C. Placky rozložte na plech s pečicím papírem. Potřete je protlakem se lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem. Na potřené placky rozdělte nakrájenou slaninu a rozložte pokrájená rajčátka. Posypte nastrouhaným sýrem. Na každý chléb vyklepněte vejce. Osolte a opepřete. Pečte 12 minut. Zbylý olej smíchejte s pažitkou a pokapejte upečené pizzy.

Vejce

Obavy z cholesterolu (ve žloutku) způsobily pokles spotřeby vajec v Evropě. Není ale třeba je proto zatracovat. Jsou totiž dobře stravitelná, a navíc jsou zdrojem bílkovin, vitaminů a také minerálních látek.


Barbecue sekaná se slaninou

8–10 porcí - příprava: 2 hodiny

* 700 g mletého hovězího masa
* 700 g mletého vepřového masa
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1 lžička soli
* 1 velká cibule
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce oleje
* 2 lžičky tymiánu
* kajenský pepř
* 200 g slaniny (plátků)
* 4 lžíce BBQ omáčky (rajčatová passata, worcester, med, hořčice, jablečný džus, chilli, oregano)
* salát a rajčata

Hovězí a vepřové maso promíchejte. Jednu lžíci cukru a sůl rozmíchejte ve 100 ml vody a vmíchejte do masa. Nechte v chladu. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a cibuli na něm opečte dozlatova. Pak ji zasypte druhou lžící cukru a nechte zkaramelizovat. Do připraveného masa vmíchejte zkaramelizovanou cibulku, nakrájený česnek, tymián a špetku kajenského pepře. Hranatou formu na chlebíček vyložte plátky slaniny. Potřete je BBQ omáčkou. Pak do formy přendejte ochucené maso a urovnejte. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 1,5 hodiny. Hotovou sekanou servírujte s listovým salátem, plátky rajčat a zbylou BBQ omáčkou.

Mleté maso

V české kuchyni má tradiční místo jako sekaná či karbanátky. Naše babičky tak zpracovávaly „horší” kousky masa. Oblíbená byla haše, kde se využily i zbytky vařeného či pečeného masa.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…