Instatní versus zrnková

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Domácnost

Která káva je nejlepší? Tato otázka jistě zajímá každého. Odpověď není jednoznačná, neboť oblíbená chuť a vůně je vždy individuální. Navíc způsob pití kávy a kávové rituály jsou ovlivněny jednotlivými typy kultur. Kávu si připravuje každý trochu jinak. Někdo sladí, někdo ne, někdo přidává mléko, jiný smetanu. Někdo si rád vychutnává kávu instantní jiný zase praženou.

Káva, kterou pijeme, jsou ve skutečnosti pražená semena kávovníku. Pod barevným obalem plodu rostliny se skrývá dužnaté oplodí a v něm jsou obvykle dvě semena v pergamenovém obalu. Nezralé plody kávovníku jsou zelené a zráním mění postupně svou barvu přes žlutou na červenou až temně fialovou. Barva a zralost plodů jsou pro kvalitu kávy velice důležité.



Podle průzkumu společnosti Opinion Window jsou Češi v konzumaci kávy pražené nebo instantní oproti jiným Evropanům poměrně nevyhranění. V České republice je téměř 50 procent tzv. duálních spotřebitelů, tj. lidí, kteří pijí jak instantní tak i mletou kávu.

Historie instantní kávy není příliš dlouhá. Alespoň v porovnání s dobou, kdy byly objeveny účinky kávy a tato rostlina se začala pěstovat, její plody sklízet a zpracovávat. Vzhledem ke své jednoduché přípravě si instantní káva velmi rychle získala značnou oblibu.

Výroba instantní kávy je ale daleko složitější než její příprava. Výroba začíná tím, že je káva po upražení a namletí uvařena ve velkých válcích. Po vaření následuje odpaření velkého podílu vody. Výsledkem toho je velmi koncentrovaná káva, která je pak zpracována dvěma způsoby na kávu instantní. A to buď metodou sušení rozprašováním nebo sublimačním sušením.

Proces sublimačního sušení byl vyvinut později než vysoušení rozprašováním. Díky sublimačnímu sušení vzniká káva lepší kvality, neboť se při něm ztrácí méně sloučenin, které se podílejí na chuti kávy. Zpracování trvá déle než sušení rozprašováním a je podstatně nákladnější.

A jak celý proces výroby probíhá?
Tekutý kávový koncentrát se zmrazí na teplotu asi – 45 ºC, a potom rozemele na požadovanou velikost. Led je následně odstraněn sublimací systémem vysokého podtlaku. Teplota se postupně zvýší z – 45 ºC na – 25 ºC, čímž se ledové krystalky přemění přímo na plyn, aniž by prošly stádiem tekutosti. Při této metodě sublimačního sušení vzniká tzv. freeze dry směs, kterou spotřebitelé poznají podle světlých velkých granulek instantní kávy.

Právě metodou sublimačního sušení je vyráběna nová instantní káva Grand Aroma Instantní.

Zdroj: PR POINT

Další články z rubriky

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Dnes | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Dnes | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Včera | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

20. 1. | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…