Jablka - návod, jak správně moštovat

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Voňavé kulaté plody patří k symbolům podzimu. Jsou skvělé jen tak k zakousnutí, ale chutnat vám budou i tekuté.

Tak prosté a tak kouzelné. Zmínku o jablku najdeme v bibli, lidové poezii a nejedné knize dětských říkadel. Provází nás celým životem od prvního ovocného příkrmu až k pálence. Pokud se vám ale na zahradě nebo v sadu urodila záplava voňavých kulatých plodů, do básnění vám asi zrovna není. Mnoho pěstitelů si zralá jablka uskladní na zimu nebo je rozdají příbuzným, jiní je ale rok co rok sami moštují nebo vozí do moštárny. Co byste měli vědět, když se budete chtít letos přidat?

Jen pěkné plody

K výrobě jablečného moštu se hodí jen zralé a pěkné plody, ty nahnilé bez milosti odneste na kompost. Počítejte s tím, že z jednoho kilogramu jablek získáte od 0,5 do 0,7 litrů čerstvého moštu. Většina moštáren přitom vyžaduje, aby si pěstitelé přinesli vlastní uzavíratelné nádoby (pro rychlou spotřebu postačí i obyčejné PET lahve, pro delší skladování jsou vhodnější skleněné nebo demižony).

Kolik to bude stát?

Cena za litr moštu se obvykle pohybuje od 3 do 6 korun, některé moštárny ovšem počítají cenu za kilogram zpracovávaného ovoce nebo si účtují ještě další náklady třeba za sterilaci šťávy nebo likvidaci odpadu. Záleží na zvyklostech zpracovatelské firmy, některá ho přenechává farmářům ke zkrmení, jiná požaduje jeho odvoz.

Nejen na mošt

Domácí stoprocentní jablečná šťáva chutná zejména dětem, je zdrojem vitaminů a dalších tělu prospěšných látek a využití najde i v kuchyni při vaření.

Můžete ho ovšem nechat také zkvasit a připravit si v domácích podmínkách vlastní jablečné víno. Jeho obdobou je francouzský cidre nebo anglický cider – oba seženete i v některých českých obchodech, na farmářských trzích nebo ve vybraných restauracích či pubech (v čem se tyto dva nápoje zásadně liší, se dozvíte níže).

Kam se vydat?

Aktuální informace o tom, kam se se svými jablky (nebo jiným ovocem), můžete vypravit, najdete například na webových stránkách Českého zahrádkářského svazu www.zahradkari.cz/mostarny nebo na www.ceskyfarmar.cz, v sezoně ale počítejte s návalem zájemců a raději se dopředu objednejte a zjistěte si pravidla vámi vybrané moštárny.

V Čechách můžete úrodu jablek z vlastní zahrádky odvézt ke zpracování třeba do Bohdanečské palírny (www.palirnabohdanec.cz), do pěstitelské palírny Žitenice (www.zipa.cz) nebo Dolních Zálezel (www.mostarna.ic.cz), na Moravě zkuste Hostětín (www.jablecne-mosty.cz) nebo zahrádkáře z Kunovic (www.zahradkari-kunovice.cz).

Cider nebo cidre?

Na první pohled a poslech jde o jeden a tentýž nápoj. Cidre (čti sídr) a cider (čti sajdr) se sice oba vyrábějí z jablek, v některých ohledech se ale výrazně liší.

Cider: Podobá se ovocným pivům a limonádám; pochází z Anglie; vyrábí se z jablečné šťávy (čerstvé, koncentrované i sušené); přidává se do něj cukr i další dochucovadla; doba fermentace je několik týdnů; perlivost se získává většinou sycením CO2; bývá pasterovaný nebo sterilně filtrovaný.

Cidre: Podobá se více lehkým perlivým vínům zrajícím v lahvi; pochází z Francie; připravuje se z výhradně čerstvého jablečného moštu bez přidání cukru, dochucovadel nebo konzervantů; fermentace trvá od 6 do 8 měsíců; perlivost vzniká přirozeně v lahvi; není pasterizovaný.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…