Jack Daniel´s na grilu

| Autor: MS | Rubrika: Domácnost

Před několika lety objevili i Češi kouzlo grilování. Od připálených špekáčků jsme se naštěstí posunuli o velký kus dál, náš trh nabízí celou řadu téměř profesionálního grilovacího vybavení, obchody zase spoustu zajímavých ingrediencí. Co si takhle ozvláštnit rodinné večery nebo párty s přáteli whiskey Jack Daniel´s?

Grilování už rozhodně není doménou jen chatařů a chalupářů. Výborné steaky, špízy nebo hamburgery dokážete udělat i doma na elektrickém grilu nebo v troubě. Přestože grilovat můžete téměř cokoliv – od zeleniny, sýrů až po ovoce – základem však stále zůstává maso. Vhodnější je to méně tučné, mladé, ideálně nakrájené na plátky. Pokud se chystáte na grilování větších kusů masa, dejte si pozor, aby teplota grilu nebo trouby nebyla příliš vysoká, maso by pak bylo zbytečně vysušené a tvrdé.

Kuřecí maso je ideální grilovat bez kosti a s kůží. Pokud se vám sbíhají sliny na vypečená křidélka nebo stehýnka, počítejte s tím, že je budete muset opékat déle, aby se maso propeklo až ke kosti. Kuřecí plátky budou naopak hotové velmi rychle, pokud je před tím naložíte do marinády. Z vepřového masa je ke grilování nejvhodnější kýta, krkovice a kotleta nakrájená na plátky. Toto maso grilujte krátce – 8 až 15 minut. Pokud jej necháte na roštu ležet déle, bude vysušené. Zvlášť v poslední době stoupá obliba grilovaných ryb. Nejvhodnější jsou pro tuto úpravu vhodné losos, pstruh nebo makrela. Ryby můžete opékat buď celé, nebo v podobě steaků, vždy ale s kůží, aby se maso nepřipékalo.

Jak maso naložit, abyste byli za hvězdného kuchaře? Zkuste do marinád přidat trošku alkoholu – ideální je whiskey Jack Daniel´s. Ta je ke grilování jako stvořená. Jemnou kouřovou chuť jí dodává desetidenní překapávání přes třímetrový sloupec dřevěného uhlí z javoru cukrodárného, takže barbecue dokáže skvěle oživit. Pokud nemáte možnost grilovat na uhlí, pak je právě Jack Daniel´s tou ingrediencí, která maso ovoní i v troubě tak, že budete mít pocit, jako by bylo připraveno na ohni. Zde je několik tipů:

Jackův zakouřený steak
6 lžic Jack Daniel´s Tennessee Whiskey
Grilovací omáčka Jack Daniel´s Smokey (zakoupíte v prodejnách Tesco a Hypernova)
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
4 plátky hovězí svíčkové

V misce smíchejte všechny ingredience a do marinády naložte maso. Marinujte ideálně 24 hodin (pro nedočkavce postačí i 1 hodina). Maso položte na rozpálený gril a opékejte z každé strany 3 – 5 minut pro medium propečení, pokud preferujete „well done“ steak, nechte maso na roštu o chvilku déle. Podávejte s opečenými brambory nebo zeleninovým salátem.

Grilovaný losos s polevou
2 stroužky rozdrceného česneku
2 lžíce oleje
1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
1/2 hrnku pomerančového džusu
1/4 hrnku čínské omáčky Hoisin
1/4 hrnku Jack Daniel's Tennessee Whiskey
2 lžíce sojové omáčky
1 středně velký pomeranč, rozpůlený a nakrájený na tenké plátky
4 až 6 kusů steaků nebo filetů z lososa (každý asi 200 gramů)

Česnek opražte na oleji v malé hluboké pánvi, dokud nezměkne (asi 2 minuty). Vmíchejte všechny ostatní přísady, kromě lososa, a přiveďte k varu. Omáčku pomalu vařte asi 15 minut, nebo dokud mírně nezhoustne. Položte porce lososa na čtverce hliníkové fólie a grilujte při střední teplotě asi 10 minut. Lososa potřete polevou a grilujte ještě 2 až 3 minuty, nebo dokud není ryba propečená. Porce ryby podávejte přelité lžící teplé omáčky. Dávka stačí na 4 až 6 porcí.

Tennessee Whiskey Burgers
0,7 kg mletého hovězího masa
6 plátků sýra (lze vynechat)
6 plátků slaniny (lze vynechat)
6 žemlí

Omáčka na hamburgery Smoky Jack
3 lžíce Jack Daniel's Tennessee Whiskey
3 lžíce worcesterské omáčky
2 lžičky česnekové soli
2 lžičky kapalného kouře

Omáčka na hamburgery Chili Jack
3 lžíce Jack Daniel's Tennessee Whiskey
3 lžíce worcesterské omáčky
2 lžičky česnekové soli
2 lžičky mletého čili

U obou receptů smíchejte všechny přísady na omáčku v malé misce. Do mletého masa ve velké zadělávací míse přidejte 3 lžíce omáčky s whiskey. Rukama důkladně promíchejte a vytvořte 6 placek. Placky zprudka opečte přímo nad vysokým plamenem asi 2 až 3 minuty z každé strany. Snižte žár na střední teplotu nebo hamburgery přesuňte na chladnější místo grilu. Potřete z obou stran zbývající omáčkou a grilujte, dokud se hamburgery nepropečou. V posledních minutách položte na vrchní stranu sýr a slaninu, pokud chcete, a nad středním žárem lehce rozpečte žemle. Dávka stačí na 6 porcí.

Grilovaný kozí sýr
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velký lilek
1 červená paprika
Pepř, mořská sůl
300 g kozího sýra
6 – 8 lžic grilovací omáčky Jack Daniel´s Rich Honey (zakoupíte v prodejnách Tesco a Hypernova)
Hrst čerstvých bazalkových lístků

Zahřejte troubu na 200 °C. Lilek nakrájejte na 4 plátky, papriku na 8 plátků, pokapejte olivovým olejem, posypte pepřem a solí a dozlatova opečte (cca 15 min.). Na plech položte vždy plátek opečeného lilku, dva plátky papriky a kousek kozího sýra (cca 50 – 75 g). Sýr pokapejte grilovací omáčkou Jack Daniel´s Rich Honey a vše pečte několik minut v troubě při teplotě 220 °C, dokud sýr nezíská glazuru na povrchu. Po vyjmutí z trouby ještě trochu pokapejte grilovací omáčkou a podávejte s čerstvými lístky bazalky.

zdroj: Double-U PR

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…