Jahody sladké a milované. Vyzkoušejte úžasné a originální recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty. Třeba v kombinaci s kachními prsíčky i lehkým salátem.

Perníkové tartaletky

Příprava: 80 minut

4 porce:

TARTALETKY:
* 115 g másla
* 3 lžíce třtinového cukru
* 2 lžíce melasy
* 1 žloutek
* 200 g hladké mouky
* 3 lžičky mletého zázvoru
* po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli

KRÉM:
* 200 g mascarpone
* citronová kůra a šťáva

TOPING:
* 160 ml smetany
* 155 g hnědého cukru
* 50 g másla
* 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.

Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit.

V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Jahodová zmrzlina

Příprava: 30 minut + mrazení

8 porcí:
* 450 ml smetany ke šlehání
* 1 kondenzované mléko Salko
* 350 g moučkového cukru
* 500 g jahod
* 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody.

Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou. Zakryjte alobalem a zmrazte.

Carpaccio z jahod a uzené panenky

Příprava: 20 minut

4 porce:
* 300 g uzené vepřové panenky
* 200 g čerstvých jahod
* 2 hrsti rukoly
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce balzamikového octa
* parmazán
* růžový pepř
* čerstvě mletý černý pepř

Maso a jahody nakrájejte na tenké plátky. Rozložte na talíře a okořeňte směsí pepřů. Rukolu promíchejte s olejem a octem a položte na připravené carpaccio. Nakonec nastrouhejte na každou porci pár hoblinek sýra a podávejte s rozpečeným pečivem.

Jahodová šarlotka

Příprava: 30 minut + chlazení

4 porce:
* 350 g čerstvých jahod + na ozdobu
* 130 g moučkového cukru
* šťáva z jednoho citronu
* 3 plátky želatiny
* 200 ml smetany
* cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte.

Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty. Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky.

Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Náš tip: Před tím, než vyložíte formu piškoty, namočte je z vnější strany v citronové polevě ochucené troškou pikantního džemu.

Kachní prsa s jahodovou omáčkou

Příprava: 50 minut

4 porce:
* 4 kachní prsa s kůží
* 1 lžíce másla
* 200 g čerstvých jahod
* 1 lžíce hnědého cukru
* 1 lžíce balzamikového octa
* 1 větvička rozmarýnu
* 100 ml portského vína
* sůl a pepř

Maso zlehka opepřete a osolte. Opékejte nejdřív kůží dolů na rozehřátém másle, pak je obraťte. Opečená kachní prsa překryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout.

Mezitím si připravte jahodovou omáčku. V menším hrnci zasypte jahody cukrem a pomalu vařte, aby jahody pustily šťávu. Přilijte balzamikový ocet, přidejte větvičku rozmarýnu a vařte ještě asi 5 minut. Zredukovanou omáčku podlijte portským vínem a vyvařte alkohol. Rozmarýn vyjměte.

Kachní prsíčka podávejte se šťouchanými bramborami, přelijte jahodovou omáčkou.

Jahodové vdolky

Příprava: 50 minut

6 porcí:

JAHODOVÁ OMÁČKA:
* 500 g zralých jahod
* 2 lžíce krystalového cukru

VDOLKY:
* 80 g krystalového cukru
* 2,5 lžičky prášku do pečiva
* 1/4 lžičky jedlé sody
* 1/2 lžičky soli
* 250 g hladké mouky
* 100 g másla
* 1 velké vejce
* 360 ml smetany ke šlehání
* 60 ml podmáslí

V misce rozmačkejte třetinu jahod na pyré. Přidejte zbytek jahod, smíchejte s cukrem a nechte odstát při pokojové teplotě minimálně 30 minut. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ve větší misce smíchejte cukr, prášek do pečiva, sůl a sodu. Přidejte na kousky nakrájené máslo a mouku a vypracujte těsto.

V další misce spolu smíchejte vejce a 60 ml smetany. Přilejte podmáslí. Smetanovou směs nalejte k vypracovanému těstu a společně hněťte. Pokud se vám těsto zdá být suché, přidejte víc smetany.

Hotové těsto přemístěte na pomoučněnou pracovní plochu, rozválejte jej na tloušťku asi 2 cm a vykrajujte z něj vdolky. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a jemně potřete smetanou. Pečte 10 až 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Ze zbylé smetany a cukru vyšlehejte šlehačku. Vdolky podélně rozpulte, na spodní část dejte jahody s cukrem, dozdobte šlehačkou a přikryjte horní částí vdolku. Jemně poprašte moučkovým cukrem.

Náš tip: Jahody můžete v receptu nahradit lesními plody – malinami, ostružinami či borůvkami.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI O JAHODÁCH...

  • Známe tři základní druhy jahod, které se od sebe liší chutí, šťavnatostí, zbarvením a také velikostí plodu. Odrůdy jahod pak počítáme na desítky (třeba Darselekt, Festival, Florence či Karmen).
  • Jahody se velmi dobře kombinují s rebarborou, lesními plody a vanilkou. Hodí se na přípravu šťáv, sirupu, marmelád a zavařenin. Svou sladkokyselou chutí výborně doplňují tvarohové a sýrové koláče a také saláty.
  • Plody se mohou mrazit, zavařovat, také konzervovat. Ke konzumaci, ale i ke konzervaci používejte jen zralé plody bez oděrek a otlačení. Takové plody rychle podléhají hnilobě.
  • Před konzumací je šetrně omyjte a stopky oddělte až těsně před jídlem, aby vám jahody nezvadly.
  • Jahody jsou velmi bohaté na vitamin C. Již 8 plodů čerstvých jahod pokryje denní dávku vitaminu C pro dospělého člověka.
  • Kromě vitaminů obsahují jahody také vápník, hořčík, selen, fosfor a přírodní barviva.
  • Konzumací jahod podpoříte prevenci rakoviny a obnovu kožních buněk.
  • Čerstvé jahody dlouho nevydrží a je potřeba je zpracovat co nejrychleji, případně je skladovat v chladu.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Recept na úžasný jahodový koláč

Recept na úžasný jahodový koláč

16. 6. 2015 | Existuje snad něco lepšího než tento ovocný dezert? Odpověď zní - dva takové. Tady je základní…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…