Jak na mladé maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

K jaru už tradičně patří pokrmy připravené z čerstvého telecího, jehněčího, králičího nebo kuřecího masa. Zkuste je připravit trochu jinak, než to dělávaly naše babičky.

Králík nasladko se salátem

4 porce příprava: 90 minut

  • 8 králičích stehen,
  • sůl a pepř,
  • 1 cibule,
  • 50 g másla,
  • směs salátových listů (4 porce),
  • 2 pomeranče,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce medu,
  • 150 ml bílého jogurtu,
  • balzamikový ocet

MARINÁDA:

  • 5 jarních cibulek,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 červená chilli paprička,
  • 1–2 cm zázvoru,
  • 4–5 snítek tymiánu,
  • 1 pomeranč,
  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • 5 lžic medu,
  • sezamová semínka

Králičí stehna osolte a opepřete, přidejte nakrájenou cibuli a máslo a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Mezitím nadrobno nakrájejte jarní cibulky a orestujte je na oleji, přidejte nasekanou chilli papričku, nastrouhaný zázvor, lístky tymiánu a orestujte. Potom přidejte pomerančové segmenty a šťávu, sójovou omáčku, med a sezamová semínka. Do této marinády dejte dusit opečená králičí stehna a redukujte v hutnou šťávu.

Podávejte se směsí salátů, pomerančových segmentů a zálivky z olivového oleje, medu, bílého jogurtu a balzamikového octa.

Baby kuřátka s jarní nádivkou

4 porce příprava: 80 minut

  • 2 baby kuřátka,
  • 100 g másla,
  • pepř a sůl

NÁDIVKA:

  • 10 plátků světlého toastového chleba,
  • 100 g slaniny,
  • hrst pažitky,
  • hrst petrželky,
  • 100 g baby špenátu,
  • 100 ml smetany,
  • 4 vejce,
  • sůl a pepř

Nejdříve připravte nádivku. V míse smíchejte na malé kostičky nakrájené toastové chleby zbavené kůrky, nadrobno nakrájenou slaninu, nasekané bylinky a natrhaný spařený špenát. Vše promíchejte a prolijte smetanou. Nechte nasát a pak přidejte vejce. Propracujte a dochuťte solí a pepřem. Vzniklou nádivkou naplňte omytá a osušená kuřátka, osolte je a opepřete, podlijte rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi hodinu.

NÁŠ TIP

Baby špenát v nádivce můžete nahradit mladými kopřivami, které jste natrhali na jarní vycházce.

Ossobuco

4 porce příprava: 80 minut

  • 4 telecí zadní kližky s morkovou kostí,
  • sůl a pepř,
  • hladká mouka na obalení,
  • 100 g másla,
  • 2 šalotky,
  • 100 ml bílého vína,
  • 300 ml hovězího vývaru,
  • stroužky česneku,
  • 1 biocitron

Maso osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a zprudka orestujte z obou stran na 70 g rozpáleného másla. Vyjměte a ve výpeku orestujte nasekané šalotky. Maso vraťte a podlijte bílým vínem. Nechte jemně redukovat, přilijte vývar dle potřeby, přiklopte a asi hodinu duste doměkka. Na závěr na zbylém másle opečte nasekaný česnek, zakápněte šťávou z citronu a přidejte citronovou kůru. Lehce orestujte a před podáváním touto směsí posypejte hotové maso.

F. O. O. D. MILUJE

Jehněčí se špenátem a knedlíkem

4 porce příprava: 90 minut

  • 800 g jehněčí kýty bez kosti,
  • 100 g špeku,
  • 2 paličky česneku + 2 stroužky do špenátu,
  • 50 g másla,
  • pepř a sůl,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 šalotky,
  • 200 g baby špenátu

KNEDLÍKY:

  • 500 g brambor,
  • 1 vejce,
  • 150 g hrubé mouky,
  • 1 lžičky soli

Jehněčí prošpikujte špekem a na plátky nakrájeným česnekem. Zprudka ho orestujte na rozpáleném másle ze všech stran, osolte, opepřete a společně se zbytkem špeku a česneku nakrájeným na menší kousky pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí za občasného podlévání. Bude to trvat asi 90 minut.

Mezitím si připravte špenát a knedlíky. Na oleji orestujte na plátky nakrájené šalotky, přidejte spařený špenát a nadrobno nasekaný česnek. Osolte a opepřete. 1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku a sůl. Vypracujte těsto. 2. Vytvořte dvě šišky a vařte v osolené vodě 20 minut.

Jemné jarní pochutnání

Baby kuřátka

Delikátní a křehká. Většinou pocházejí z francouzských chovů a také se jim říká kukuřičná. To proto, že jsou krmena převážně kukuřičnou směsí, mají také krásně žlutou barvu. Jejich maso je jemné a křehké. K přípravě není potřeba mnoho času, nejlepší jsou pečená na másle, tak vynikne chuť.

Jehněčí maso

Zdravé a plné bílkovin. Maso z mladých ovcí do věku šesti měsíců je velmi zdravé, s minimálním podílem tuku a s vysokým obsahem bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitaminu B2. Je vhodné nejen pro osoby s dietním režimem a kojence, ale i pro sportovce. Nejlepší je pečené nebo grilované.

Králičí maso

Dietní a jemné. Výhodou králičího masa je, že je dobře stravitelné a nízkotučné, proto se skvěle hodí do jídelníčku malých dětí a lidí se speciálními nároky na výživu. Výborné je dušené, třeba se smetanovou omáčkou, nebo nadivoko s jalovcem, novým kořením, slaninou a česnekem.

Telecí maso

Nejen na řízek. Svalovina z mladého skotu je jemnější a stravitelnější než hovězí. Má krásnou růžovou barvu a příjemnou vůni. Klasikou je vídeňský telecí řízek, vynikající je ale třeba také kýta nebo líčka, která se opět dostávají na výsluní české gastronomie. Spolu s kořenovou zeleninou prostě lahoda!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Hmmmm, jenom ta mletá masa chybí. helza 30. 4. 2016 | 17:26

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…