Jak se peče štědrovnice

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Moučníkem, bez kterého si štědrovečerní stůl většina z nás neumí představit, je vánočka, jíž se dříve říkalo i calta či štědrovnice. Její historie je dlouhá a propletená stejně jako válečky těsta, ze kterých je dovedně uvinutá. Recepty na ni bývají rodinným stříbrem!



(Aktualizováno)

Know-how receptů na vánočku je nepočítaně. Část z nich pracuje s hladkou moukou a prakticky stejné množství předpisů sází na mouku polohrubou. Ve starších kuchařkách se často promíchává půl na půl hladká mouka s hrubou… Letos jsme navíc vyzkoušeli upéct vánočku podle starodávného receptu z hladké celozrnné špaldové mouky a výsledek nás mile překvapil. S těstem se nám pracovalo dobře a vánočka byla velice vláčná. Vtipný byl také přídavek šafránu!

Vánočka se šafránem

Na 1 vánočku,

Příprava: 30 minut + kynutí

500 g hladké (celozrnné špaldové) nebo polohrubé mouky 250 ml mléka 41 g čerstvého droždí (1 kostička) 50 g cukru krupice 70 g másla, rozpuštěného po špetce šafránu a soli 2 žloutky + 1 vejce, lehce prošlehané na potření 50 g ořechů (není nutné) máslo a med na potření

Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině. Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky. Přilijte šafránové mléko, vsypte zbylý cukr, sůl, žloutky a zpracujte nejdřív v míse a pak na lehce moukou posypané pracovní ploše nebo válu ručně v hladké, pružné a tužší těsto (v této fázi můžete do těsta zapracovat i nahrubo nasekané ořechy).

Vraťte jej do mísy a zakryté utěrkou nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (těsto na vánočku je tučnější a tužší, takže kyne poměrně dlouho). Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý z nich vyválejte ručně na tenčí váleček o délce přibližně 50 cm. Nejprve začněte splétat základ vánočky. Čtyři válečky si na pracovní plochu naskládejte tak, jak vidíte na prvním obrázku.











K docílení opravdu symetrického spletení všech těstových pramínků je nejlepší začínat splétat od prostředka vždy přehozením krajních válečků zleva doprava a prostředních naopak zprava doleva. Pak otočte o 180° a pokračujte z druhé strany. Přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech, hranou ruky udělejte v základu prohlubeň a do té umístěte prostřední díl vánočky, spletený jako klasický cop – ze tří pramenů.

Opět vytvořte prohlubeň a navrch položte část stočenou ze dvou válečků těsta. Konce stočeného těsta podhrňte z obou stran pod vánočku a nechte na plechu při pokojové teplotě ještě asi hodinku nechat kynout. Pak potřete rozšlehaným vejcem a doporučujeme nejméně na třech místech zpevnit vpíchnutou špejlí (vánočka lépe drží tvar a nerozjede se při pečení). Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 10 minut zprudka zapečte. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a vánočku pečte ještě asi 25 až 40 minut, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatavá (kdyby se začala zabarvovat příliš, překryjte ji alobalem). Upečenou potřete máslem s medem a vychladlou poprašte vanilkovým cukrem.

Historie vánočky

První zmínky o vánočce pocházejí již ze 16. století. Tehdy ji ale pekli jenom pekařští mistři. Původně byla pečena a předávána jako dar pekařů vrchnosti. Teprve od 18. století začali lidé péct vánočky i doma. Vánočce se podle krajů, nářečí a zvyklostí říkalo různě – štědrovečernice, štědrovnice, štědrovka, pleténka, húska, calta, pletanka, pletenice, ceplík, žemle, štrucla, štricka, ale také „děťátko“ (symbolizovala děťátko zabalené do peřinky). Často se do ní zapékala mince a kdo při krájení tento peníz našel, měl po celý další rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak připálená nebo jinak nepovedená vánočka nevěstila nic dobrého. První vánočku, kterou hospodyně vyndala z pece, dostával hospodář a také on ji směl jako první nakrojit.

Menší vánočky pak dostávala jako výsluhu čeleď. Na slavnostně prostřený štědrovečerní stůl se dávala největší společná vánočka, obvykle zdobená mandlemi či ořechy. Ať je tedy i ta vaše vlastnoručně upletená vánočka nejen chutná, ale nechť je pro vás také symbolem rodinné pospolitosti a síly tak, jako tomu bylo dříve. Vánočka je bezesporu typickým vánočním pečivem. Přistupte tedy k této tradici s úctou a připravte ji svojí rodině vlastnoručně a s láskou. Třeba i vám přinese štěstí po celý příští rok!





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…