Jak se stát na Vánoce mistrem studené kuchyně?

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Kuchařské soutěže, ať již české nebo mezinárodní, jsou pro kuchaře a cukráře velkou událostí, na níž mohou ukázat světu, co umí. Pro hospodyňky jsou stejnou příležitostí rodinné události a svátky. Největšími z nich jsou Vánoce a Silvestr.

Originalita
I když přicházejí, stejně jako kuchařské soutěže, každý rok, od hostitelky se očekávají nejen tradiční pokrmy, ale také netradiční kuchařská překvapení. Proto zkoušíme nové druhy cukroví, hledáme recepty na nejlepší bramborový salát a čteme ve speciálních vánočních číslech časopisů. Vánoce a Silvestr jsou skvělou příležitostí připravit tradiční občerstvení v novém, moderním kabátě.

Ozdravění
Moderní trendy se v posledních letech velmi rychle mění, jeden ale zůstává - ozdravění připravovaných pokrmů.
I soutěžní menu jsou již dnes upravována tak, aby co nejvíce odpovídala moderním požadavkům na zdravé stravování, které zahrnují mimo jiné odlehčení připravených jídel (nahrazováním tučnějších jídel lehčími variantami), preferování rostlinných tuků a kratší dobu tepelné úpravy pokrmů. I tradiční kuchyně se tak znovu vrací do módy – dnes však v odlehčených variantách a s moderními ingrediencemi.

Vánoce jsou zvláštní příležitostí, při které většina z nás na čas odloží své diety a zdravý jídelníček a neodolá nabízenému cukroví a uzobávání svátečního občerstvení. Je proto na hostitelce, aby sváteční stůl připravila tak, aby nabízel co nejzdravější pochoutky. To přitom neznamená, že na něm hosté najdou pouze ovoce či zeleninu, jak si mnoho lidí stále myslí. Stačí pouze sáhnout po nových surovinách a novém způsobu servírování, a máte vyhráno.

Tipy na moderní občerstvení
Sváteční pohoštění na konci roku může být letos jiné. Stačí použít některé z následujících tipů, kterými je možné již známé studené občerstvení jednoduše ozdravit a připravit moderněji.

  • Vybírejte pouze kvalitní ingredience.
  • Veku nahraďte malými celozrnnými bagetkami, které přeříznete šikmým řezem, a poté podélně rozkrojíte.
  • Používejte roztíratelné rostlinné tuky místo másla. Jsou vhodné jak na podmazání, tak na přípravu pomazánek.
  • Méně je někdy více – při chystání jednohubek či pomazánek je nutné dbát na to, aby se chutě všech ingrediencí vzájemně doplňovaly a podporovaly (ne naopak).
  • Připravené jednohubky ozdobte např. kouskem zeleniny (pomocí tvarovátek můžete vykrájet různé zajímavé tvary).
  • Použijte ozdobná párátka a jiné doplňky. Kreativitě se meze nekladou, jsou přece svátky.
  • Jíme i očima – nezapomeňte na to, že důležitá je nejen chuť, ale také vzhled. Zvolte proto vhodný podklad (některé druhy občerstvení vypadají lépe např. na prkénku nebo přímo na lžičce) a pohrajte si s aranžováním.


Recepty pro osvěžení svátečního stolu

Základem úspěchu českého soutěžního týmu nejsou jen čerstvé suroviny a jejich precizní zpracování, ale především originalita a kreativita. Popusťte i Vy uzdu své fantazie a připravte letošní sváteční pohoštění v duchu mistrovské kuchyně. Níže uvedené recepty přinesou Vám a Vašim blízkým nevšední zážitky s originálními pokrmy odpovídajícími zdravému životnímu stylu (použití rostlinných tuků, které bychom měli preferovat před živočišnými apod.).

Minirolky z toustového chleba

1 plátek celozrnného toustového chleba
1 plátek tvrdého sýra
Rostlinný tuk Flora original
Rama Crème Bonjour
Stroužek česneku
Červená paprika (1 hranolek cca 10 cm dlouhý, široký 0,5 cm x 0,5 cm)
Salátová okurka (1 hranolek cca 10 cm dlouhý, široký 0,5 cm x 0,5 cm)
Pažitka
Z toustového chleba odkrojíme kůrku, plátek poválíme válečkem na těsto (tak aby vznikla tenká hutnější podložka) a položíme na bambusovou podložku na sushi. Chléb namažeme rostlinným tukem Flora original smíchaným s lisovaným stroužkem česneku, položíme na něj plátek sýra a opět pomažeme tenkou vrstvou rostlinného tuku smíchaného s česnekem. Na přední okraj podložky položíme zeleninu a zarolujeme jako sushi. Rolku po povrchu potřeme pomazánkovým krémem Rama Crème Bonjour a obalíme v nasekané pažitce. Rolku nakrájíme na čtyři díly.


Lososové jednohubky

1 plátek celozrnného toustového chleba
2 plátky uzeného lososa
1 list hlávkového kadeřavého salátu
rostlinný tuk Rama Classic
Rama Cremefine zakysaný krém hustý
Kopr
Kaviár

Z chleba vykrojíme (vykrajovátkem na cukroví) 4 kolečka. Pomažeme rostlinným tukem Rama Classic, položíme kousek salátu, z půlky plátku lososa vytvoříme kornoutek, který dáme na salát. Ze zakysaného krém Rama Cremefine vytvoříme noček, jež položíme na lososa a ozdobíme kaviárem a koprem.


Pomazánka z vepřové šunky

200 g libové vepřové šunky
80 g rostlinného tuku Flora original
170 g Rama Crème Bonjour
Sůl , pepř dle chuti
Jablko
Vlašský ořech
Bylinka na ozdobu
Rostlinný tuk, pomazánkový krém Rama Crème Bonjour a šunku důkladně rozmixujeme pomocí kuchyňského robota tak, že vznikne hladká pomazánka, kterou dochutíme solí a pepřem (není nutné). Pomazánku namažeme na kolečka z celozrnné bagetky a ozdobíme na nudličky nakrájenými jablky (se slupkou), čtvrtkou ořechu a bylinkou.

Michal Nikodém, šéfkuchař školy vaření Ola Kala

Komentáře

Komentářů celkem: 4
Studeně na sushi, e-sushi.cz :-) Martin 13. 11. 2008 | 13:13
no tip je to dobrý emas 26. 10. 2008 | 18:07
Teda mňamka to bude, ale bez toho kaviáru. Ten já nemusím.:-)) Jarka 24. 10. 2008 | 10:45
vypadán to nádherně. padesat 24. 10. 2008 | 09:16

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…