Jak šla pizza světem: Recepty nejen z Itálie

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Za pravlast jednoho z nejoblíbenějších fastfoodových jídel na světě se sice právem považuje Itálie, ale pečenou placku s nejrůznějšími variantami oblohy připravují i jinde.

Italská pizza se sušenou šunkou

2 pizzy příprava: 25 minut + odležení

500 g hladké vysokolepkové mouky (na pizzu), 10 g sušeného droždí, 1 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje + na zakápnutí, 300 ml rajčatového suga, sůl a pepř, 200 g mozzarelly, 200 g sušené šunky, 4 hrsti čerstvé rukoly

Odvažte si 500 g mouky a smíchejte ji s droždím a solí. Přilijte 300 ml vody a olej a lehce promíchejte vařečkou. Pak už zpracovávejte rukama tak dlouho, až vznikne vláčné nelepivé těsto. To rozdělte na dva díly, dejte je do mikrotenových sáčků a vložte na 1 až 2 dny do chladničky. Troubu zapněte na 250 °C nebo na program pizza. Na pomoučněném válu prsty od středu ven vytvarujte z těsta pizzové placky, potřete je sugem, dochuťte solí a pepřem, pokapejte olivovým olejem, poklaďte natrhanou mozzarellou a plátky sušené šunky. Pečte v předehřáté troubě 8 až 10 minut. Před podáváním ozdobte čerstvou rukolou. Náš TIP: Na pizzu můžete přidat i další ingredience, které máte rádi – třeba spařený listový špenát smíchaný s nadrceným česnekem a solí či žampiony.

Turecké pide

4–5 kusů příprava: 90 minut

1,5 hrnku hladké mouky, 1 sáčku sušeného droždí, 1 lžičky krupicového cukru, 1 lžička soli, 5 lžic olivového oleje, 1 vejce na potření, kmín a sezamová semínka

NÁPLŇ: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 200 g mletého hovězího masa, 1 lžička římského kmínu, 1 lžičky koriandru, sůl a pepř, 200 g loupaných rajčat, sekané bylinky

Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, cukr a sůl. Pak k suché směsi přilijte olej a půl hrnku vlažné vody. Pomocí robota vypracujte hladké těsto, poprašte ho moukou a nechte v teple kynout. Připravte si náplň. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte, orestujte na oleji a pak přidejte maso. Promíchejte, zarestujte, dochuťte kořením, solí a pepřem. Přidejte loupaná rajčata a duste asi 40 minut. Vykynuté těsto rozdělte na 4 až 5 stejných kusů, z nich vyválejte placičky, doprostřed dejte náplň, po stranách zvedněte a na špičkách spojte. Vložte na plech s pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte semínky a kmínem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Hotové ozdobte nasekanými bylinkami.

Americká pizza se žampiony

2 pizzy příprava: 30 minut + odležení

300 g hladké mouky + na podsypání, 1 prášek do pečiva, 1 lžičky soli, 4 lžíce oleje, 300 ml rajčatové passaty, 6–8 žampionů, sůl a pepř, 200 g tučného strouhaného sýra

Do mísy od robota nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte, pak přilijte olej a asi 180 ml vody. Pomocí hnětacího háku vypracujte těsto (pokud je moc suché, přidejte trochu vody, a jestli se naopak nechce spojit, přidejte trochu mouky), rozdělte ho na dva stejně velké díly a vyválejte je na požadovanou velikost. Troubu předehřejte na 230 °C nebo nastavte na program pizza. Placky těsta vložte na plech lehce vymazaný olejem, potřete je passatou, poklaďte na plátky nakrájenými očištěnými žampiony, osolte, opepřete a bohatě zasypte strouhaným sýrem. Pečte asi 12 minut. Pizza je hotová, když jsou okraje zlatavé a sýr dokonale rozpuštěný.

Náš TIP: Pizzu můžete také upéct ve tvaru a velikosti plechu, v tom případě ho vymažte olejem a těsto prsty roztáhněte až k okrajům.

Mini flammkuchen z Alsaska

10–12 kousků příprava: 35 minut + kynutí

250 g hladké mouky + na podsypání, 50 g žitné mouky 1 sáčku sušeného droždí, 1 lžičky soli, 1 lžíce rozpuštěného másla, 2 cibule, 100 g anglické slaniny, 1 lžíce oleje, 200 ml creme fraîche, mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sušené droždí, sůl, 175 ml vlažné vody a lžíci rozpuštěného másla. Pečlivě prohněťte (ideálně pomocí robota s hnětacími háky). Hladké těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli a společně s nakrájenou slaninou orestujte na oleji. Hotové těsto rozdělte na 10 až 12 dílů, každý rozválejte dotenka, potřete creme fraîche, osolte, opepřete a posypte trochou orestované slaniny s cibulí. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut. Náš TIP: Pokud je někdo ve vaší rodině vegan, zkuste také verzi zcela bez živočišných produktů. Místo másla vmíchejte do těsta lžíci oleje, povrch koláčků potřete sójovým jogurtem a anglickou slaninu nahraďte nasekaným uzeným tofu.

Řecký koláč se špenátem a kozím sýrem

na 1 plech příprava: 40 minut + kynutí

1 sáček sušeného droždí, 1 lžička medu,, 1 lžíce olivového oleje 1 lžička mořské soli, 3,5 hrnku hladké mouky + na podsypání, 200 g rajčatového protlaku, sůl a pepř, 150 g listového špenátu, 100 g kozího sýra, 2 stroužky česneku, 1 cibule

V míse smíchejte droždí, půl hrnku vlažné vody a med. Počkejte asi 10 minut, až se droždí aktivuje. Pak přidejte olivový olej, sůl, hrnek vlažné vody a postupně přisypávejte mouku. Těsto rukou zpracovávejte tak dlouho, až bude hladké a nelepivé. Kouli těsta potřete olejem, zakryjte fólií a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak ho na pomoučněné ploše rozválejte do požadovaného tvaru. Koláč můžete péct na plechu nebo i v pizza formě s pečicím papírem. Plát potřete rajčatovým protlakem, osolte, opepřete a poklaďte spařenými špenátovými listy a kousky sýra. Nakonec posypte najemno nasekaným česnekem a cibulí nakrájenou na proužky. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 až 15 minut dozlatova.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…