Jak správně rozmrazovat potraviny?

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Zmrazování potravin je bezpečný a pohodlný způsob uchovávání většího množství potravin po delší dobu, zvláště těch, které se rychle kazí. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces fermentace, který je příčinou zkázy potravin, většina mikroorganizmů zůstane i přes zmrazení naživu a proto je potřeba při zmrazování, ale i rozmrazování dodržovat určitá pravidla.

Společnost Electrolux, největší světový výrobce elektrických spotřebičů pro kuchyň, úklid a venkovní použití, proto pro svoje zákazníky připravil několik tipů, jak správně postupovat při zmrazování a rozmrazování potravin.

Nikdy nenechávejte potraviny rozmrznout jen tak venku, nebo na kuchyňském desce. Takový postup podporuje růst škodlivých bakterií, které se již v jídle mohou vyskytovat.

Nejbezpečnější a nejefektivnější metodou rozmrazování je použití mikrovlnné trouby. Doba rozmrazování je tak co možná nejkratší, což omezí hromadění bakterií.

Rozmražené maso by mělo být skladováno v nejspodnější části ledničky.
Je to nejchladnější místo v ledničce a pokud budou z masa odkapávat šťávy, tak se nedostanou na ostatní potraviny v regálech ledničky.

Rozmrazování potravin ve studené vodě je rychlejší, než rozmrazování v lednici, ale vyžaduje více pozornosti.
Potraviny musí být uvnitř neprodyšného obalu, nebo v plastové tašce, jinak hrozí, že se do rozmrazovaných potravin dostanou bakterie ze vzduchu a z okolního prostředí. Platí také, že některé druhy masa mohou vodu absorbovat jako houba a stanou se vodnaté. Obal s rozmrazovanými potravinami by měl být ponořený do studené vody, kterou bychom měli každých 30 minut vyměňovat, aby stále odčerpávala ze zmražených potravin chlad. K rozmrazování bychom nikdy neměli používat horkou vodu.

zdroj: Impact PR

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…