Jak uplést vánočku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Vánočka

na 1 kus (nebo 2 menší) - příprava: 70 minut + kynutí

* 750 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 1 a ½ kostky droždí
* kůra z omytého citronu
* 1 lžička mletého anýzu
* 1 lžička fenyklu
* 3 žloutky + 1 vejce na potření
* ½ skleničky tuzemáku
* 150 g másla
* rozinky a vlašské ořechy

1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru, vanilkovým cukrem a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky a stěn mísy.

3. Nakonec ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do těsta zapracujte ořechy a rozinky namočené v tuzemáku.

4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6. Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku. Zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90° a splétejte druhou stranu.

7.+8. Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9. Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.


Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…