Jak zpracovat bohatou jablečnou úrodu?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jeden z hlavních důvodů, proč se každý rok těšíme na podzim, jsou jablka. Nikdy jindy v roce jich není tolik a nejsou tak šťavnatá a chutná. Můžete si je dát jen tak čerstvá, nebo je zpracovat na sladko, na slano, jako koláč i jako nápoj.

Francouzský jablečný koláč s mandlemi

forma o Ø 22 cm - příprava: 60 minut

* 1 balení křehkého těsta (asi 370 g)
* 1 kg jablek (nejlepší jsou Idared nebo Jonagold)
* 100 g másla
* 120 g krupicového cukru
* kůra z 1 citronu

NA OZDOBU:
* 4–5 hezky tvarovaných jablek
* 2 lžíce krupicového cukru
* 5–6 lžic meruňkové marmelády
* plátkové mandle
* 300 g crème fraîche (nebo zakysané smetany)

Jablka na náplň oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a spolu s 3 lžícemi vody a máslem nechte přibližně 20 minut dusit doměkka. Pak je propasírujte přes síto, vraťte do pánve, přidejte cukr a citronovou kůru a ještě asi 5 minut provařte. Nechte vychladnout.

Troubu zapněte na 190 °C. Křehké těsto urovnejte do formy na koláč, dno propíchejte vidličkou, překryjte opět papírem, zasypte fazolemi na pečení a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Papír sundejte a nechte ještě asi 5 minut dopéct dozlatova.

Jablka na ozdobu oškrábejte a zbavte jádřinců. Na dno předpečeného těsta rozetřete náplň, navrch vyrovnejte tenké měsíčky jablek. Posypte je trochou cukru, potřete rozehřátou marmeládou a ozdobte mandlemi. Podávejte s creme fraîche.


Jablečné čatní

6–8 skleniček - příprava: 60 minut

* 1,5 kg jablek
* 2 cibule
* 1,5 cm zázvoru
* 750 g krupicového cukru
* 300 g zlatých rozinek
* 2 lžičky hořčičného semínka
* 1 badyán
* 1 lžička semínek koriandru
* sůl
* 500 ml jablečného octa

Oloupaná jablka zbavená jádřinců a cibuli nakrájejte. Zázvor nastrouhejte. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 35 minut. Vyjměte badyán, naplňte do skleniček, uzavřete a obraťte víčkem dolů.


Krambl s jablky

8 porcí - příprava: 40 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g mletých mandlí
* 60 g třtinového cukru
* 70 g másla
* 750 g jablek
* 50 g másla
* 50 g krupicového cukru
* mletá skořice

Z mouky, mandlí, cukru a měkkého másla vypracujte drobenku. 500 g jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Zbytek i se slupkou zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oloupaná jablka poduste na másle s cukrem, dochuťte skořicí. Naplňte jimi formičky, zasypte drobenkou a ozdobte měsíčky jablek. Pečte 25 minut na 200 °C dozlatova.


Smažená rýže s chorizem

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 hrnky dlouhozrnné rýže
* sůl
* olivový olej
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g choriza
* 2–3 stonky řapíkatého celeru
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 2 jablka
* polníček

Rýži smíchejte se 3,5 hrnky vody a trochou soli a pod poklicí vařte asi 15 minut skoro doměkka, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Přidejte pokrájené chorizo a řapíkatý celer. Nakonec v tuku zpěňte i sladkou papriku. Přidejte uvařenou rýži a ještě asi 3 až 4 minuty restujte. Podávejte ozdobené plátky jablka a polníčkem.

Dýňovo-jablečná polévka

4 porce - příprava: 55 minut

* 1 dýně hokkaidó
* 5 jablek
* 1 cibule
* olivový olej
* 1 l kuřecího vývaru
* bílý pepř a sůl
* čerstvá šalvěj
* muškátový oříšek
* 1 lžíce třtinového cukru
* 120 ml smetany na vaření
* 2 housky
* 4 plátky slaniny

Dýni oškrábejte, vyndejte vláknitý vnitřek a spolu s jablky zbavenými slupek a jádřinců i oloupanou cibulí nakrájejte na kousky. Vše orestujte na olivovém oleji, podlijte vývarem, lehce osolte a opepřete a vařte doměkka. Přidejte šalvěj, asi 2 minuty povařte a rozmixujte. Dochuťte muškátovým oříškem, cukrem a smetanou. Housky nakrájejte na kostičky a na oleji usmažte krutony. Slaninu opečte nasucho. Polévku podávejte ozdobenou slaninou a krutony.


Jablečný mošt

2–3 litry - příprava: 60 minut

* 6 kg jablek

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Po částech je nechte vykapat přes jemné plátno. Zbytek pak – stále přes plátno – vyždímejte. Mošt přelijte do čistých sklenic či láhví. Ty přendejte do hrnce, do 1 podlijte vlažnou vodou a sterilujte při teplotě 85 až 90 °C asi 15 minut.


Jablečný sirup

asi 1,5 litru - příprava: 20 minut

* 1 l jablečného moštu
* 1 kg krupicového cukru
* šťáva ze 2 citronů

Mošt svařte s cukrem, citronovou šťávou a 200 až 300 ml vody. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, podle fantazie můžete přidat také koření (celou skořici, badyán, semínka kardamomu, kousek zázvoru aj.). Během vaření sbírejte z povrchu pěnu. Hotový sirup přelijte do láhví a skladujte v chladu.


Kuřecí prsa na jablkách

4 porce - příprava: 60 minut + marinování

* 2 malé cibule
* 1 citron
* 3–4 kuřecí prsní řízky
* 350 ml cidru
* 50 ml olivového oleje
* 2 lžíce jablečného octa
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* sůl a pepř
* 2 lžíce oleje
* 2 velká jablka
* 800 g malých brambor

Cibuli nakrájejte na čtvrtiny, citron na kolečka. Řízky naporcujte, aby nebylo maso příliš vysoké. Smíchejte s cibulí, citronem, cidrem, olejem, octem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) marinovat.

Troubu zapněte na 200 °C. Maso vyjměte z marinády, osušte a na oleji z obou stran ho asi 3 minuty opečte dozlatova. Maso vložte do pekáčku, přidejte marinádu, na měsíčky nakrájená jablka a podle potřeby pokrájené brambory a pečte asi 50 minut.

Více o jablkách

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • Toto ovoce je nejen základem mnoha úžasných sladkých a slaných receptů, ale prospívá i tělu a duši.
  • Jablka například posilují imunitu, snižují cholesterol, léčí průjem nebo pomáhají organismu zbavit se toxických látek.
  • Slouží také vaší kráse: mimo jiné bělí chrup a omlazují vzhled pleti.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…