Jana Rosáka uchvátila židovská kuchyně

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

"Americká kuchyně, kromě stejků, mě nikdy moc nechutnala. Neskutečný zážitek jsem si ale odnesl z New Yorku. Byl jsem pozván na snídani do židovské restaurace a nikdy na to nezapomenu. Tak bohatou a skvělou kuchyni jsem snad ještě nepoznal. Úžasná jsou třeba míchaná vejce s uzeným lososem, zapečené palačinky s krémem. Byla to naprostá senzace a těch specialit bylo tolik, že je ani neumím všechny vyjmenovat," svěřil se tiskové agentuře Korzo Jan Rosák.

Pojem košer (čistý) většina lidí spojuje s tajemnými rituály a pověrami. Jen málokdo tuší, že se za tímto starým hebrejským výrazem skrývají slavné speciality židovské kuchyně. Například košer chala s olivami a sýrem, husí játra s mandlemi, telecí na žampionech a šalvěji, pečená husa s bramborovou nádivkou či košer ryba v křenové omáčce jsou jen nepatrným výčtem židovských laskomin. Právě některé tyto židovské speciality při nedávné návštěvě USA ohromily i baviče a moderátora Jana Rosáka.

Populární moderátor sám velmi rád vaří a mezi svými přáteli má pověst vyhlášeného gurmána. Pověstné jsou především Rosákovy houbové speciality. Už několik let bydlí Jan Rosák v Mníšku pod Brdy a ve zdejších lesích má utajené latifundie na pravé hřiby. Z každé výpravy se proto vrací s bohatým úlovkem a ihned z něj připravuje svoji oblíbenou specialitu. " Recept je velmi jednoduchý a rychlý. Houby nakrájím na plátky, dám na rozpálený olej na pánev, osolím a mírně okmínuji. K tomu přidám na kousky nakrájenou anglickou slaninu a nechám pořádně osmažit. Nakonec všechno zahustím bešamelovou omáčkou. Ta se smíchá s uvařenými těstovinami a je to naprosto báječné. Prostě hřiby mají jít na talíř rovnou z košíku," pokýval hlavou Jan Rosák.

Speciality z hub k smrti miluje celá Rosákova rodina. Na jídelním lístku jsou proto velmi často. " Receptů máme celou hromadu. Populární je maso na houbách, smažené houby i vánoční houbový kubu. Skvělé je houbové rizoto a polévky," usmál se mlsně moderátor.

Začátek letošního roku zahájil Jan Rosák zcela pracovně. Prvních deset dnů strávil na služební cestě v USA s fotbalových klubem Amfora. Teď se bude několik týdnů věnovat přestavbě svého divadla Káji Maříka v Mníšku pod Brdy. "Pracujeme na dobudování divadelního komplexu a je s tím mnoho starostí. Divadlu to ale prospěje. Budeme mít větší pódium i hezčí prostory pro diváky. Strašně se těším, až začneme hrát v novém kabátě," ukončil Jan Rosák. (Korzo)

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…