Jarní menu dozelena

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Kdo by nebyl rád, že nejkrásnější roční období je konečně tady? Přivítejte jaro zelenou hostinou. My jsme ji ladili svátečně, ale chutnat bude i kterýkoli jiný, třeba všední, jarní den.

Polévka:

Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 hrsti mladých kopřiv
* 4 hrsti mladého špenátu
* 1 hrst listové petržele
* 1 hrst listů řebříčku
* 2 hrsti listů fialek
* 1/2 cibule
* 40 g másla
* 30 g hladké mouky
* 800 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany

TĚSTÍČKO:
* 2 lžíce škrobu
* 2 lžíce hladké mouky
* olej na smažení

Všechny bylinky opláchněte. Několik listů fialek dejte stranou na smažení. Zbylé bylinky nasekejte. Cibuli nakrájejte a nechte zesklovatět na polovině másla. Přidejte nasekané bylinky a poduste. V hrnci rozpusťte zbylé máslo. Vsypte mouku a usmažte jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a rozšlehejte. Přidejte podušené bylinky a vařte 20 minut. Pak polévku rozmixujte. Podle chuti osolte a opepřete.

Škrob a mouku rozmíchejte se 4 lžícemi vody a špetkou soli. Nechte chvilku odpočinout v chladu. V kastrůlku zahřejte olej. Odložené listy fialek namočte v těstíčku a smažte v oleji. Polévku podávejte se zakysanou smetanou a usmaženými listy fialek.


Hlavní jídlo:

Jehněčí kýta s fazolkami

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 1,5–2 kg jehněčí kýty s kostí
* 100 g špeku
* 8 stroužků česneku
* sůl a pepř
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička lístků tymiánu
* 4 šalotky
* 400 g malých brambor
* 200 g zelených fazolek

Jehněčí kýtu očistěte od blan a tuku. Špek nakrájejte na tenké klínky a kýtu jimi prošpikujte. Utřete česnek se lžičkou soli. Důkladně ho vetřete do masa. Pak kýtu opepřete, potřete asi polovinou oleje a posypte lístky tymiánu. Nechte odležet asi hodinu. Pak vložte do pekáče s oloupanými celými šalotkami. Zaklopte, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte hodinu až hodinu a půl téměř doměkka. Pak odklopte a pečte dalších 40 minut dozlatova.

Brambory pečlivě omyjte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pak je slijte. V hrnci je trochu pomačkejte a přendejte do vymazaného pekáčku. Pokapejte je olejem, osolte a upečte v troubě doměkka a dokřupava. Fazolky očistěte. Ve vroucí slané vodě je vařte asi 5 minut. Pak je slijte. Podávejte je s jehněčím masem a pečenými bramborami.


Dezert:

Karotkový dortík s limetkovou kůrou

12 porcí - příprava: 90 minut

* 300 g třtinového cukru
* 3 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 300 ml slunečnicového oleje
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička mletého zázvoru
* 100 g rozinek
* 150 g mletých mandlí
* 300 g nastrouhané karotky

KRÉM:
* 200 g mascarpone
* 200 g krémového sýra (Philadelphia)
* 80 g moučkového cukru
* 2 lžíce limetkové šťávy

NA OZDOBU:
* kůra ze dvou limetek mandle v barevné cukrové

Cukr, vejce a vanilkový extrakt šlehejte do pěny. Pak postupně zašlehávejte olej. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. Suchou směs smíchejte s vaječnou směsí. Pak do těsta vmíchejte rozinky, mandle a karotku. Těsto rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut. Pak dortík nechte úplně vychladnout ve formě.

Do mísy dejte mascarpone a krémový sýr. Prosejte k němu cukr a přidejte limetkovou šťávu. Vše prošlehejte. Vychladlý korpus vyklopte z formy. Na povrch rozetřete vrstvu krému. Posypte nastrouhanou kůrou z limetky a ozdobte barevnými mandlemi v cukrové polevě nebo jinou velikonoční dekorací.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…