Jarní tip! Recepty na 4 zdravé a lehké pokrmy s bylinkami!

| Autor: Vivienne S. | Rubrika: Domácnost

V jarních dnech je vhodné zařadit do jídelníčku lehčí jídla. V tomto ohledu je ideální využít nejrůznějších českých bylin, které připravované pokrmy netradičně chuťově obohatí a učiní opravdu zdravými. Přinášíme čtyři recepty, kde jsou bylinky důležitou součástí. Uznávaná odbornice na bylinnou terapii Jarmila Podhorná pak objasní jejich pozitivní účinky!

RECEPT Č. 1:

Starosvětská dánská omeleta s pažitkou

Klasická dánská vaječná omeleta je ideální na oběd, případně večeři. A ačkoliv se jedná o pokrm připravovaný na pánvi, je možné jej přichystat opravdu dietně. Stačí na suché pánvi lehce opéct kousek slaniny, či sušené šunky. Po lehkém osmahnutí je pak vhodné ji nechat na papírovém ubrousku ještě dodatečně okapat. Dalším krokem je pak rozšlehání několika vajec, která smícháme s mlékem a kukuřičným škrobem. Dochutíme solí a pepřem. Vaječnou hmotu pak opékáme na pánvi při nízké teplotě, aby se nepálila, ale spíše ztuhla. Na závěr na omeletu naklademe rajčata, opečenou slaninu a nakrájenou čerstvou pažitku.

Rada bylinkářky: „Pažitka má schopnost v jídle nejen podpořit to správné aroma, ale také dodat do těla důležité vitamíny. Čínská pažitka s příchutí česneku, je používána při celkovém vyčerpání lidského organismu, ale i v souvislosti s onemocněním jater nebo ledvin. Listy se mohou případně použít jako balzám na hmyzí štípance. Pažitku je možné použít nasekanou jak do salátů, tak do polévek, pomazánek a masových pokrmů.“

RECEPT Č. 2:

Lehký kopřivový špenát

Kopřivový špenát je díky své lehkosti ideální volbou pro jarní a letní obědy, či večeře. Na jeho přípravu potřebujeme asi 750 gramů čerstvých kopřiv. Ty zalijeme horkou vodou a následně vaříme po dobu asi deset až patnáct minut. Při vaření si ještě připravíme cibuli, kterou nakrájíme a na másle zesklovatíme. Následně ji pak prosmažíme s troškou hladké mouky. Vodu z uvařených kopřiv slijeme a kopřivy necháme dobře okapat. Smícháme je s cibulkou, troškou soli a pepře a podle chuti také s česnekem. Můžeme přidat i vejce a vše dohromady krátce povaříme.

Rada bylinkářky: „Kopřiva dvoudomá působí jako výborné antisklerotikum a kardiotonikum. Zlepšuje také metabolismus, což je v létě velmi důležité. Kromě toho stimuluje slinivku, která je zodpovědná za produkci trávicích enzymů, ale třeba i inzulinu. Výrazně dokáže podpořit proces hojení. Ženám se mohou hodit její účinky zlepšující plodnost.“

RECEPT Č. 3:

Osvěžující citronáda s čerstvou mátou

Ideálním nápojem pro osvěžení je ovocná citronáda, jejíž příprava je navíc velmi rychlá. K výrobě potřebujeme pouze šťávu ze 4 citronů, litr a půl vody a dvě lžíce moučkového cukru či medu. Na dozdobení a doplnění chuti je vhodné do hotového a vychlazeného nápoje přidat několik lístků čerstvé máty.

Rada bylinkářky: „Máta peprná má kromě osvěžujících účinků velice pozitivní vliv na zažívání a celé trávicí ústrojí člověka, tlumí nadýmání. Působí i silně antisepticky, čímž výrazně snižuje riziko infekce. Dokáže navíc snižovat krevní tlak a stimulovat centrální nervový systém. Pozitivní účinky máty jsou prokazatelné i při zmírňování křečí a roztroušené skleróze.“

RECEPT Č. 4:

Dietní müsli dezert s meduňkou

Můžeme si dopřát i pověstnou sladkou tečku po jídle, která bude lehká a dietní. Jedním z takových dezertů je například velmi rychlý a nepečený dort z müsli. Postačí nám na něj jedno balení cereálií, libovolné sezonní ovoce, nízkotučný tvaroh, několik lžic mléka, kakao a meduňka. Dno dortové formy vyložíme nejdříve cereáliemi, na ně pak klademe ovoce a tvaroh smíchaný s mlékem a kakaem. Takto vrstvy opakujeme, dokud není forma úplně zaplněná. Dezert na závěr ozdobíme lístky meduňky.

Rada bylinkářky: „Meduňka lékařská působí sedativně na naši nervovou soustavu. Je považována za opravdu výborné gastrosedativum při žaludečních a střevních neurózách. Také je považována za přírodní kardiosedativum. Je tak velmi vhodná při nervové vyčerpanosti, ale i nespavosti nebo úzkosti či depresích.“

Tip: Pokud nemáte možnost uvedené byliny koupit již připravené ke zpracování, sežeňte si sazeničky a vypěstujte si je doma.

Ilustrační foto: Profimedia.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…