Je libo RACLETTE?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Kdysi si na roztaveném kvalitním polotvrdém aromatickém sýru podávaném s horkými vařenými či pečenými bramborami pochutnávali pouze švýcarští pastýři z kantonu Wallis. Při příležitosti Kantonální průmyslové výstavy v Sionu začátkem 20. století nabídli obyvatelé přítomným novinářům raclette jako doplněk ke zdejším vínům. Uspěli a od té doby se tato sýrová pochoutka rozšířila nejen po celém Švýcarsku.

Know-how: Raclette je jak název sýra, tak pochoutky, která se z něj připravuje. Původně prosté jídlo, které si švýcarští pastýři připravovali večer venku nad rozžhavenými uhlíky, je nyní oblíbenou pochutinou při posezení s přáteli. Základem pro její přípravu je kus polotvrdého, plnotučného, dobře vyzrálého, aromatického sýra, který se taví na speciálních litinových pánvičkách a poté se seškrabuje na vařenou či pečenou bramboru ve slupce. Podává se také se sušenou šunkou, nakládanými okurkami či cibulkami.


RACLETTE

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 500 g raclettového sýra

Příloha:
* 500 g menších brambor, vařených ve slupce
* 100 g sušené šunky
* nakládané okurky a cibulky perlovky
* čerstvě mletý pepř

1. Doprostřed stolu dejte raclettový gril a rozehřejte ho. Sýr nakrájejte na plátky. Čím je tučnější a smetanovější, tím lahodněji bude chutnat. Mladší sýr má jemnou chuť, starší a vyzrálejší sýr je pak v chuti výraznější a aromatičtější.

2. Vložte ho do pánviček a dejte pod rozžhavenou spirálu raclettového grilu a nechte zvolna roztavit. Každý u stolu si svou pánvičku připravuje sám, proto si může přichystat svou porci podle chuti, fantazie a nálady.

3. Na stůl dejte misky s kyselými okurkami, nakládanými malými cibulkami, případně kukuřičnými klásky a tenkými plátky sušené šunky. Výborně se také hodí nakládané houby a pečené loupané kapie v jemném nálevu, čerstvě mletý pepř a kvalitní bylinková sůl. Hlavní roli u raclette hrají teplé vařené či pečené brambory. Jedí se menší kousky i s jemnou slupkou. Roztavený sýr seškrábněte na horkou bramboru, lehce opepřete a pojídejte s některou z příloh.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 1/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…