Jezte celý den fit&slim!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Také jste si dali novoroční předsevzetí, že konečně začnete žít o něco zdravěji? Máme pro vás jídelníček na celý den, díky kterému to dodržíte. A další recepty naleznete v nové knížce Petry Lamschové a Petra Havlíčka Jídlo jako životní styl III.

Pohanková kaše s brusinkami

349 kcal/1 porce

4 porce - příprava: 15 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* špetka soli
* 200 g loupané pohanky
* 2 lžíce sušených brusinek
* 60 g mandlových lupínků
* 20 g strouhané hořké čokolády

Mléko přiveďte k varu, přidejte špetku soli a pohanku. Vše dobře promíchejte, vypněte plotnu a nechte pod poklicí dojít. Přimíchejte brusinky. Podávejte ozdobené plátky mandlí a nastrouhanou čokoládou.


Celozrnná bageta s kuřecím masem

273 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 30 minut

* 3 celozrnné rohlíky
* 80 g kuřecích prsou
* sůl a pepř
* olivový olej
* 100 g salátové okurky
* 75 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
* 1 lžíce nasekaného kopru
* 1 stroužek česneku
* 20 g strouhaného parmazánu

Rohlíky podélně nakrojte, aby šly rozevřít. Maso osolte a opepřete a orestujte na pánvi na troše olivového oleje. Pak ho natrhejte na kousky. Připravte si tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem, koprem a prolisovaným česnekem. Spodní část rozevřených rohlíků potřete tzatziki a na něj poklaďte kousky masa. Zasypte parmazánem, případně dozdobte zbylou okurkou a koprem.


Pražma s celerovými hranolky

421 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 40 minut

* 1 pražma (nebo 500 g filetů)
* 1 chilli paprička
* 1 limetka
* 2 snítky plocholisté petržele
* sůl
* olivový olej
* 600 g celeru
* 1 lžíce másla

Pražmu omyjte a osušte. Jemně nasekanou chilli papričku smíchejte se šťávou a kůrou z limetky, nasekanou petrželí a trochou soli. Marinádou potřete rybu zvenčí i zevnitř. Rybu opékejte z obou stran na olivovým olejem potřené grilovací pánvi nebo grilu. Troubu zapněte na 190 °C. Celer očistěte a nakrájejte na silnější hranolky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 15 minut dozlatova. Pražmu podávejte s hoblinkami másla a zakápnutou olivovým olejem.


Cizrnový salát se sušenými rajčaty a rukolou

512 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 10 minut

* 150 g prosciutta
* 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
* 50 g rukoly
* 50 g pórku
* 100 g sušených rajčat v oleji
* šťáva z 1/2 limetky
* čerstvě mletý pepř

Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Nesmí se lámat! Smíchejte scezenou cizrnu, omytou a okapanou rukolu, nakrájený pórek a na proužky nakrájená sušená rajčata. Zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte.


Zapečená miska s bramborovou kaší

476 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 40 minut

* 350 g brambor
* 7 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* 200 g mrkve
* 100 g pórku
* olivový olej
* 200 g mletého hovězího nebo krůtího masa
* sůl a pepř
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* tymián
* 40 g strouhaného eidamu

Brambory uvařte doměkka. Nechte chvíli zchladnout a oloupejte. Přidejte kousek másla, ohřáté mléko a ušlehejte jako klasickou bramborovou kaši. Mrkev a pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi na troše oleje orestujte mleté maso. Míchejte, dokud se úplně nerozpadne a přestane dělat hrudky. Ochuťte solí, pepřem a hořčicí. Troubu zapněte na 170 °C. Zapékací misku vytřete troškou oleje. Na dno dejte maso, na něj přijde pórek, mrkev, čerstvý tymián a nakonec bramborová kaše. Pečte asi 15 minut. Pak posypte sýrem a ještě chvilku zapečte dozlatova.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…