Kapusta? Vezměte ji na milost!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Tato kadeřavá zelenina bohužel nepatří v české kuchyni mezi oblíbence, ale my si myslíme, že to je škoda. Zahoďte předsudky a dejte jí šanci! Až vyzkoušíte naše recepty, možná se dříve přehlížená kapusta stane hvězdou vaší zimní tabule.

Zelené thajské kari s kuřetem

4 porce - příprava: 40 minut

* 150 g zeleného minililku
* 4 kuřecí prsní řízky
* 1 hrst čerstvého koriandru
* 3 různobarevné chilli papričky
* 3 cm kořenu galangal
* 3 stonky citronové trávy
* 4 listy ze středu kapusty
* 3 lžíce kokosového oleje
* 4 stroužky česneku
* 600 ml kokosového mléka
* 1–2 lžíce rybí omáčky
* 8 kafírových listů

Lilky očistěte. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. Lístky koriandru otrhejte ze stonků. Chilli papričky nakrájejte na kolečka. Galangal oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu nasekejte na asi 1 cm dlouhé kousky. Kapustu nakrájejte na proužky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm jemně nasekaný česnek a chilli papričky. Zalijte kokosovým mlékem a chvíli poduste. Dochuťte rybí omáčkou. Přidejte minililky, kafírové listy, galangal, citronovou trávu a kapustu. Přiveďte k varu a duste asi 10 minut. Nakonec vložte kuřecí maso a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte posypané koriandrem.


Kapustový salát s mangem a mozzarellou

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 listů ze středu kapusty
* 1 mango
* 4 mozzarelly (po 125 g)
* 1 avokádo
* 50 g makadamových ořechů
* sůl a pepř

ZÁLIVKA:
* 2 lžičky dijonské hořčice
* kůra z 1 biopomeranče
* 3 lžíce bílého balzamika
* 3 lžíce medu
* 3 lžíce olivového oleje
* špetka chilli vloček
* sůl a pepř

Všechny ingredience na zálivku promixujte a dochuťte solí a pepřem. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a natrhejte na kousky. Mango oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Mozzarellu natrhejte na kousky. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu vydloubněte lžící. Nakrájejte ji na proužky. Všechny připravené ingredience promíchejte a zakápněte dresinkem. Podávejte s opečenou bagetou.


Tortilla s kapustou a kozím sýrem

4 porce - příprava: 50 minut

* 500 g brambor uvařených ve slupce
* 6 středně velkých listů kapusty
* 120 g sušených rajčat
* 12 vajec
* sůl
* růžový pepř
* 250 g čerstvého kozího sýra

Brambory uvařte den dopředu do poloměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a nakrájejte na proužky. Okapaná sušená rajčata nakrájejte na poloviny. Vše opatrně promíchejte a nasypte do vymazané kulaté zapékací misky. Zarovnejte. Vajíčka rozšlehejte, osolte a opepřete a zalijte jimi směs v zapékací misce. Navrch položte kousky kozího sýra a pečte asi 35 minut, dokud vejce nezatuhnou. Tortillu podávejte nakrájenou na trojúhelníky a posypanou nadrceným růžovým pepřem.


Treska se zeleninovou kaší

4 porce - příprava: 50 minut

* 5 středně velkých listů kapusty
* sůl a pepř
* 700 g dýně hokkaidó nebo muškátové
* 4 filety tresky bez kůže (po 150 g)
* 3 lžíce másla
* 140 g plátkové slaniny
* muškátový oříšek
* 100 ml zakysané smetany
* 50 g strouhaného křenu

Troubu zapněte na 180 °C. Listy kapusty nakrájejte na proužky a vložte je asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Dýni nakrájejte na kousky (muškátovou je potřeba loupat, hokkaidó ne) a vařte v osolené vodě 10 minut doměkka.

Porce tresky osušte a umístěte vedle sebe do zapékací misky. Zakápněte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi dokřupava, nesmíte ji ale přesušit. Slitou dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory na kaši. Pak ji smíchejte s většinou kapusty (trochu jí osmažte ve výpeku ze slaniny na ozdobu) a asi třetinou nalámané slaniny. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Zakysanou smetanu promíchejte s nastrouhaným křenem, osolte a opepřete. Tresku podávejte na lůžku z dýňové kaše a ozdobte zbylou slaninou a osmaženou kapustou. Křenová smetana slouží jako dip.


Špagety s kapustovým pestem

4 porce - příprava: 35 minut

* 4–5 listů ze středu kapusty
* 2 stroužky česneku
* 60 g piniových oříšků
* 80 g parmazánu
* 30 ml olivového oleje
* 500 g špaget
* sůl a pepř
* 2 lžíce másla
* 200 g choriza
* 250 g cherry rajčátek

Kapustu omyjte, osušte a nakrájejte nahrubo. Dejte do mixéru. Přidejte česnek, 40 g piniových oříšků, 40 g parmazánu a olivový olej. Rozmixujte na pesto. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Zbylé piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Na másle orestujte na kolečka nakrájené chorizo a na poloviny překrojená cherry rajčátka. Těstoviny sceďte a promíchejte s pestem. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte ozdobené oříšky, chorizem, rajčátky a zbylým nastrouhaným parmazánem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…