Karotkové hody nejen pro vegetariány

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Sladká kořenová zelenina sice nepatřila v dětství mezi naše nejoblíbenější potraviny, ale co nás děsilo ve školní jídelně, může teď být překvapivě zlatým hřebem jarní tabule. Pozvěte ranou mrkev do kuchyně a užijte si její tvárnost.

Karotková polévka s řapíkatým celerem

4 porce - příprava: 40 minut

* 500 g karotky
* 2 lžíce másla
* 1 velká brambora typu C
* 1 stvol řapíkatého celeru
* 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
* sůl a pepř
* worcesterská omáčka
* drcené chilli na dochucení

Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci orestujte na rozehřátém másle, až pustí barvu. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka (asi 20 minut).

Polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou čerstvými celerovými lístky, případně dochucenou worcesterskou omáčkou a chilli. Můžete ji podávat i v silnostěnných sklenkách s celerovou natí, jako se podává koktejl Bloody Mary.


Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

4 porce - příprava: 40 minut

* 12 kuřecích paliček
* sůl a pepř
* olivový olej
* několik lžic medu
* 250 ml karotkové šťávy

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Pak ho osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte medem promíchaným s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.


Vařené hovězí s dušenou máslovou karotkou

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 1,5 kg loupané plece nebo květové špičky
* několik malých cibulek
* 1–2 lžíce octa
* 3 lžíce přírodního cukru
* ½ mrkve
* vařené nové brambory k podávání
* bobkový list, kuličky pepře, špetka soli a cukru na dochucení

NA KAROTKU:
* 1 kg karotky
* 3 lžíce másla
* ½ lžičky cukru
* sekaná petrželka

Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte celé cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pomalu přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte, až bude maso zcela měkké. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.

Mezitím si připravte karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka, případně na efektní šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou duste, až bude křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut).

Pokud je třeba, podlijte ji trochou vody, nebo lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s hovězím masem, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami posypanými nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Brambory můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.


Karotkové lívanečky s ořechy

4 porce - příprava: 20 minut

* 1,5 hrnku hladké mouky
* ½ lžičky soli
* 2 lžičky prášku do pečiva
* ½ hrnku opražených nasekaných vlašských ořechů
* 1 lžička mleté skořice a vanilky
* špetka perníkového koření
* ½ hrnku krupicového cukru
* ½ hrnku podmáslí
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 2 velká vejce, prošlehaná
* 500 g jemně nastrouhané karotky
* 3 lžíce změklého másla
* 2 lžíce medu

Mouku promíchejte v míse se solí, práškem do pečiva, ořechy a kořením. V jiné míse smíchejte cukr s podmáslím, olejem a vejci. Pak obě směsi spojte a vmíchejte karotku. Nepřilnavou pánev rozehřejte, potřete trochou oleje a smažte lívanečky, asi 2 minuty z každé strany. Podávejte s máslem utřeným s medem.

Více o karotce

Jedná se vlastně o mladou mrkev, která je sladší a menší než obligátní červený kořen. Používá se k přípravě šťáv, do salátů, omáček, polévek nebo jako příloha. Má také nezanedbatelné účinky na lidské zdraví, nejen pro obsah vitaminu A. Například je zdrojem vlákniny a podle posledních výzkumů působí jako prevence rakoviny.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…